設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: bcy007

[討論] 分享給新或準備投身進高階耳機的朋友們一些勸告

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

whitefang 發表於 2015-3-25 02:23
同意認師兄的所言
有些高階耳機可以爛錄音都變得好聽其實也是素質之一, 如LCD3

其實我唔係想講有問題。。。只係有更適合,但呢個更適合唔可以倒轉變成話hd800唔掂的理由

引申貴嘢難聽可能只係系統唔夾或用的歌唔夾耳機,而非耳機自身差

在我立場。。。無耳機係全部10分,全部7分已經好了不起,單項有8至9分一定有地方得返3至4分
(Post76 Android 手機版送出)

專業玩家

william02 發表於 2015-3-25 02:30
其實我唔係想講有問題。。。只係有更適合,但呢個更適合唔可以倒轉變成話hd800唔掂的理由

引申貴嘢難聽可 ...

其實我只想講HD800聽都可以好適合
師兄講得岩, 可惜的確有人會這樣倒轉來講

耳機做到全面8分以上係有的, 個人亦覺得做得到這點的才真正稱得上頂級而對得住其昂貴價錢
學另一位師兄的比喻似玩RPG
有些產品將一項能力點到MAX 但其他完全失敗, 整體分數遠低標準而又定價高昂的...我就不太欣賞了
其實這情況亦不限於耳機, 個人反而覺得amp最常見

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

whitefang 發表於 2015-3-25 02:54
其實我只想講HD800聽都可以好適合
師兄講得岩, 可惜的確有人會這樣倒轉來講

amp 係經常發生

不強調控制力而不停加大推力,係可以推到大ohm耳機,但又粗又難聽

有d就走偏門,調到人聲貼耳然後高低頻收窄,音樂稍微分離就話分離做得好好分離
朦d暖d就話胆味

平衡度近乎零。。。。

黃金玩家

其實應該點去評論一啲器材音效係好定差?用自己覺得好聽就得,定同真聲沒二樣?流行歌曲同ACG 等天馬行空,用 EQ 同電腦就想點就點,較適合用自己覺得好就得嘅一批。但古典音樂錄得差啲,後期混音爭小小,有聽開現場演奏經驗聽到就*乜咁嘅,仲以為果枝係小提琴* 週時發生。咁對於就啱自己就得似乎不適用。

我週不時唔開心隨身聽冇打心口低頻,音場永遠近左右耳仔,但屋企套機帶唔到出街,啲絕板黑膠冇得隨我四處跑而發愁

銀級玩家

william02 發表於 2015-3-24 00:30
睇你聽咩

聽流行歌(尤其香港錄音或made in hk)又真係耳機or player 越貴可能越衰,因為通常分析力或sourc ...

我試過拎同一隻碟既美版同國際版做一次試聽比較,我覺得音質上兩者係大同小異,我甚至覺得美版碟有D歌好衰聲。
我自己就唔會比多一倍價錢去買流行曲既日版碟,就算有收藏價值都唔會考慮,因為我諗有8成人都唔會過到Blind Test個關,無謂比自己腦放影響。

銀級玩家

william02 發表於 2015-3-25 02:30

引申貴嘢難聽可 ...

夾得好既話,3000銀既耳機出黎既效果可能會比6000銀既好上不少。
不過我覺得師兄個approach有點偏重係音色取向,發掘耳機既強項曲風同配合系統。
貴價耳機音質比平價耳機好係不爭既事實,但點樣去發揮又係可爭既事實。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

WallerHomie 發表於 2015-3-25 08:40
夾得好既話,3000銀既耳機出黎既效果可能會比6000銀既好上不少。
不過我覺得師兄個approach有點偏重係音 ...

我的確偏向點利用耳機強項去配合調整,包括換線都係....

不過你講的3000銀KO 6000銀我就有DD唔同意,正常嚟講就算同廠的上下級耳機配合都唔一樣,例如IE80 同IE800,2者的配合的系統完全唔同,用配合好俾IE80的系統聽IE800 應該無意外會KO IE800但倒轉亦係一樣,所以我只會係用同一音色調向下去比2隻耳機的質素加上同自己喜好夾唔夾去考量

有時我口中的耳機值唔值個價只係第同一個量尺,我相信大家都會唔同,例子係我眼中K3003 係5000-6000銀水平

好處
1. 聲幾好
2. 可配合iphone or smartphone
3. 配戴唔錯
4. 可聽歌路算唔少

壞處
1. 無得換線,壞線要入廠
2. 線的質素唔算太好,導致高頻延伸頂位有D刺音
3. 個音場唔夠完整唔可以有一個好靚的圓或方型場面顯現( AKR03,layla 係大會堂演奏廳, mg6pro 係live house sharp)
4. 難煲起

希望大家會較易理解

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分