設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] SONY NW-ZX2 聽後感 (愛圖者及已買ZX2者勿入)

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
上次寫左SONY A15, 今次輪到NW-ZX2。聽聞ZX2 賣到斷市….唔知真定假, 不過我都問個FRIEND 借來玩左幾日,所以又膽粗粗寫D 野。

部機成八千幾, 都算係大投資。唔經唔覺,原來”SONY WALKMAN”已經出現左36 年, 以前係CASSETTE, 之後係CD 機, 之後一段時間空白了, (IPOD 既出現)。

之後SMARTPHONE 出現, 又令到IPOD 死埋。果然係世界輪流轉,宜家SONY WALKMAN 似乎又翻生了。估唔到SONY WALKMAN, ASTELL & KERN 高清音樂PLAYER 又殺返一條出路。好明顯, SONY WALKMAN 一類既高清音樂PLAYER,為鍾意高清音樂既用家而設,跟只用SMARTPHONE 聽MP3 一類的用家分開 (當然, 另一方案係用SMARTPHONE 加DAC AMP 聽高清音樂亦得, 好似我咁, 我亦會用IPHONE 駁VENTURECRAFT VANTAM 聽歌)

NW-ZX2 似乎是2015 年既年度之作吧!!! 機身QUALITY 頗結實 (但我略為覺得重左少少), 今次ZX2 可以駁WIFI 同ANDROID APPS。(KK BOX?)

宜家街價賣緊八千幾蚊,我覺得係一D 都唔平 (哈…又咁講, 價廉物美又做唔到年度之作啦), 如果聽高清音樂入門機, 都係買A15 吧啦。似乎呢個價位, 確實幾蝦人買。

講返ZX2, 部機外觀算係豪華,金屬機身有少少CURVE, 之後, 個3.5MM JACK 整到幾大舊 (唔知點解….特登整到咁鬼大), 有TOUCH SCREEN, 似返2015 年度產物, TOUCH SCREEN 係我覺得唯一嬴到A15 既地方。反應都算OK, 無LAG。

之後調音量按鈕, 亦可防止意外地調到好大聲。ZX2 機身仲大個一般既手機, 67MM X 133MM X19MM。似係拎到部相機多過似手機。另外,ZX2 重235 GRAM。(我個人覺得有D 重)

ZX2 有一個可取之處,就係佢有STREAMING SERVICE, 因為佢係行ANDROID 4.2.1, 咁你可以DOWNLOAD D 音樂APPS 聽歌…如SPORTIFY, KK BOX 等等,但MAKE SURE 你要收到WIFI 先得, 因為佢唔係插SIM CARD, 唔可以好似手機咁O係街都可以聽STREAMING MUSIC SERVICE。

講返ZX2 可聽咩音樂類型,MP3, WMA, AAC, FLAC, AIFF, WAV, ALAC 24BIT/192 KHZ 呢D 大路野無問題, 最重要係可以聽DSD, 本身跟機有四首DSD 2.8 既TEST TRACK, 作為試機歌係唔錯。

內置128 GB, 另外, 可插MICROSD 卡, 加多64 GB, 以高清音樂PLAYER 來講, 唔算係特別突出,算可以接受。

廠方數據係, 充滿電後可連續播60 小時MP3, 或聽33 小時高清音樂。(呢點竟然輸俾A15, A15 聽高清音樂可連續播48 小時)

音色方面,竟然….有少少失望, 無乜驚喜 (可能我已經習慣左A15 接駁VENTURECRAFT VANTAM 果種音樂動態和細節表現)…如果淨用ZX2 播高清音樂, 我個人認為有D 曚, 出唔到音樂果種動態和層次感。當然, 用ZX2 去接駁VANTAM 又係另一種層次, 用左VENTURECRAFT VANTAM, 係有少少大舊, 但絕對補救到音色動態不足問題。音場空間感, 接駁返VANTAM 之後, 大幅提升。

如果我講, ZX2 淨PLAYER 出來的聲音, 比不上A15 駁VANTAM 個聲出得咁好,應該好多已入手既師兄會插爆我 (無論在音樂動態, 層次感, 細節表現及音場空間感方面,似乎都輸了)。似乎八千幾呢個價位唔係咁易賣, 最少如果ZX2 賣平兩三千蚊, 我覺得會係比較合理D。如果賣得八千幾蚊,似乎應該同級比較係AK120ii, 但ZX2 音色似乎比AK120ii 有一段距離。

如果….我有八千幾蚊O係袋,我諗我會買A15 + VENTURECRAFT VANTAM 比較合理D。如果已入左ZX2 既師兄 (包括我個FD..)….SORRY…你睇完呢篇文後會有少少傷心,但…..自己帶齊”架生” 去舖頭或SHOWROOM 試…你一定會明點解我咁講啦。

評分

參與人數 6威望 +90 金錢 +80 收起 理由
calcal + 10 + 10 用家心得
黑翼菜鳥 + 10 + 10 用家心得
alleelarry + 20 + 20 精彩報告
窮小子 + 10 + 10 用家心得---☆★
hiyori + 30 + 20 用家心得
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

銀級玩家

要治本必需重口味

8000幾唔多唔少有部份係賣"相對輕便"架啦
齋講聲就一定係大陸機嬴哂
不過就冇乜幾多部做到咁薄...

老實講,聲我未試,不過今代我唔感興趣

SE5WAYR,HIFIMAN RE800

銀級玩家

以用家角度講,的確呢個價係貴,我都同時有ZX 2同A17....
A17真係抵玩,對好多人黎講係幾討好,包括我,以價錢計,聲真係幾好,同ZX2比唔差太遠,
但將貨就價,功能同支援上就差D,WAV出唔到相,ZX2 可以,冇DSD,冇TOUCH MON,
續航力都贏ZX2唔少,可能內部零件同聲音處理多關係,掟去解碼既話ZX2仲短少少添(PHA-3計),
但去到駁AMP就開始分別大喇,亦都好正常

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
goodabc2010 + 9 + 9

查看全部評分

鉑金玩家

goodabc2010 發表於 2015-3-25 13:06
8000幾唔多唔少有部份係賣"相對輕便"架啦
齋講聲就一定係大陸機嬴哂
不過就冇乜幾多部做到咁薄... ...

咁應該120ii仲合適.....

銀級玩家

要治本必需重口味

hke3g2006 發表於 2015-3-25 14:37
咁應該120ii仲合適.....

咁價錢上120ii再貴d呀嗎師兄
當然,zx2對落都仲有zx1,calyx m,ak100ii啦,比較類似既產品黎講

鉑金玩家

goodabc2010 發表於 2015-3-25 14:39
咁價錢上120ii再貴d呀嗎師兄
當然,zx2對落都仲有zx1,calyx m啦,比較類似既產品黎講
...

貴一K咋ma

銀級玩家

要治本必需重口味

hke3g2006 發表於 2015-3-25 14:42
貴一K咋ma

ak120ii唔係萬幾咩!?真係冇留意一排唔知

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

申利:  我係 Ma9  用家... 仲係 原裝咭

我刀上過 Show  Room  試機 ( zx2 ) ...   仲係 幾次...

霖住 收得 8仠幾,  又話 有幾勁... 底板行?? 電容,    舊電 加大容量... Hi-res...

---泊埋 我部 麥刀無( Hi-res ) ... 國産 行倒 16 bit  44.1 wav  Ma9...

大大話話 win ( zx2 ) ... 幾 條街   

原來 D野 賣得貴... 加埋 吹出“ 最強數據 ”...   就代表 1切...  

仲話賣斷市... 勁

銀級玩家

要治本必需重口味

窮小子 發表於 2015-3-25 15:21
申利:  我係 Ma9  用家... 仲係 原裝咭

我刀上過 Show  Room  試機 ( zx2 ) ...   仲係 幾次...

咁喱個就要講到另一樣野
聲輸比ma9就唔意外

不過講方便
我估zx2薄身d既應該相對輕巧d啦
起碼放得落牛仔褲袋先

操作方面,行android既話,識用電話基本上唔陌生
想搵歌,整理歌單等等既操作唔雖然撳實體掣咁撳到佛誕先搵到/整理到
而喱樣野我覺得就係點解大陸機如fiio同hifiman咁用轉盤就咁解
操作方面冇一下一下撳掣咁辛苦,相對之下...

容量方面,本身zx2有128gb,而且可以插卡落去,唔會唔夠用既
今時今日度度都開始推"hi-res"/"dsd"
128gb microsd未必夠用(我就係,已經唔聽dsd)
所以就算有得插卡都未必夠用
除非好似x5咁插2張卡啦
(當然喱d k型情況唔係人人都係咁既,至少我覺得師兄你冇我咁k型先)

最後,兩部機針對既對象好明顯唔同
甚至我覺得sony本身都唔係主要賣音質,係賣多媒體播放器
(甚至可以好似之前一位師兄咁用zx2聽spotify都得)

另外,小弟不嬲都同人講,如果只講聲既就揀大陸機

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
窮小子 + 10 + 10 一定要加分---☆★

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

goodabc2010 發表於 2015-3-25 15:42
咁喱個就要講到另一樣野
聲輸比ma9就唔意外

可能 我表逹得 5好...

意C  係話 ( Zx2 )  声音價値...   5 値今多...