設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 聲海之音

[頭戴式] 新手hd600+線材 開箱

星級玩家

新仔玩家

maleo 發表於 2015-4-21 23:18
咁又係,有時買野真係無得強求,再睇多一陣先買都啱既,費事又洗大左嘛!至於Sophia baby,網上資料其實 ...

對Sophia Baby當然有興趣,如果Maleo師兄唔介意簡單好大概地講講鐘意Sophia Baby聲音咩野特別呀? 另外,我見到部機前面好似有個headphone out? 但師兄主要用前面定後面作為輸出呀?

對Cavalli Audio Liquid Carbon有興趣,其實主要在於whitefang師兄提過其中兩部,對其既高評價,令我印象深刻,所以當見到有平價版本好難唔有衝動。不過諗多兩諗,如果有可能要重新夾過系統,未免太花心力,分分鐘要重新搞過解碼線材,就得不償失啦。暫時傾向都係上面提及過既Bakoon HPA-01/Questyle CMA800i。

好多謝師兄通知,可惜呢部係CMA800R;Questyle機種命名得比較奇怪,CMA800R係單機耳擴,而CMA800i係解碼連耳擴一體機,我想要後者

銀級玩家

斯路 發表於 2015-4-21 23:35
對Sophia Baby當然有興趣,如果Maleo師兄唔介意簡單好大概地講講鐘意Sophia Baby聲音咩野特別呀? 另外, ...

分享下當然得啦!但係首先要講既係新版Sophia Baby 係無前面headphone out架 應該係Sophia之前版本加上去試下水温,試到唔得就無再用啦,我果個都係無headphone out,如果要改就要自己鑽,開過黎睇其實都幾多空位,擺個xlr頭都得,但係我手工未到家,所以無動手。

至於聲方面,我認爲聽人聲,小品,Jazz為最適合,而大棚野相對上就差啲,但係如果聽violin, cello等弦樂,我認爲都係好聽既。其實source對Sophia Baby 都幾大影響,我曾經用過Music Hall 25.3 Tube Dac, Streamer HD, 都而家既Benchmark DAC1,聲音上都有明顯分别,配上tube DAC既時候,中頻非常通透順滑,但係低頻差得離譜,十分散慢,搭上streamer HD就相對平衡得多,中頻依然保留八成毒性,但低頻就有翻應有既質感同速度,而依家用緊既Benchmark DAC1,當初用coax in 同RCA out, 聲音變急一點,聽rock同快歌係好過之前既配搭,但係就無左八成膽味,後來轉用AES IN XLR OUT,我覺得係聲音最平衡既配搭。

哈哈我實在識得唔多器材,咁都搞錯 希望師兄最終會搵到部啱心水既野帶返去啦!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
斯路 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

新仔玩家

maleo 發表於 2015-4-22 03:51
分享下當然得啦!但係首先要講既係新版Sophia Baby 係無前面headphone out架 應該係Sophia之前 ...

竟然新版反而無Headphone out,不過講落都唔出奇,因為我見網站資料好似都好多年無更新過。自己改機對我黎講都唔係可行之事,睇黎用當係headphone amp黎用都要少少功夫。

多謝Maleo師兄分享,寫得相當細緻。但睇黎都唔算太容易夾到機,睇怕都係先再了解一下先。

銀級玩家

斯路 發表於 2015-4-23 03:32
竟然新版反而無Headphone out,不過講落都唔出奇,因為我見網站資料好似都好多年無更新過。自己改機對我 ...

我相信如果佢係有headphone out 既話,應該多好多人有興趣呢!而家我自己都係係banana to xlr喺後面出線,當然無比係前面直插咁方便,但都唔係太麻煩。

其實夾機方面,我相信唔夾太慢太暖既source就可以了,中性偏少暖既我認為最適合