設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[黑膠] 補補佢

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

之前淘左隻LPS 俾唱盤用,未正式同跟機火牛A/B比較過
啱啱放假去旅行,陪老闆買衫買袋,同個女就周圍玩,又disney, 又夾公仔
終於有一晚食飯前到我去補一補
對tonearm cable 插左落盤,得個盒
價錢我就唔知香港幾錢,因為無出去格過價
不過一場去到,點都買左先,斷估都唔會貴香港好多掛
效果...未知,聽得幾隻碟,有新玩具,自我感覺良好就算

評分

參與人數 6威望 +69 金錢 +69 收起 理由
garranho + 10 + 10
xerxeshowie + 9 + 9 精彩報告
ykluk + 20 + 20 超正!
yinchai + 10 + 10 超正!
leo25 + 10 + 10
fungl + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

應該冇咩分別!唱盤電源只供魔打用!

黃金玩家

sam12345 發表於 2015-4-12 22:17

你指個LPS? 可能啦,未試清楚,不過呢件淘返黎,唔貴

專業玩家

sam12345 發表於 2015-4-12 22:17

應該有分別.....原裝隻牛.....仲衰過電話义机....
Accuphase E-460
Violectric DAC V800
祖國唱盤+DL103R
WAV
ProAc Response 1SC FE+ ISO Acoustics
TAOC ASR2

專業玩家

Ching....我都諗緊 LPS......

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

師兄, Oyaide係咪BR-12?, 好唔好用?

黃金玩家

火機 發表於 2015-4-13 09:20
師兄, Oyaide係咪BR-12?, 好唔好用?

火機哥,係BR12, 好唔好用我又唔識comment
我一次過插左對tonearm cable, 加左BR12同個碟鎮,覺得係有作用,睇落個頭好似順啲,啲炒豆聲少左(不過可以因為我旅行前洗過啲碟)

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Andy7輝哥你快啲出報告~~!!!
最好講埋你究竟喺日本買咗乜同幾銀, 我好想知有無料到呀~~~

P.S. 以小弟而言, 換咗LPS比部超入門TEAC盤之後完全係2件事, 就算小弟得一隻LPS本來係比NAS都寧願每次熄NAS比盤用, 用返隻原裝牛可以唔聽......

黃金玩家

ykluk 發表於 2015-4-13 10:30
Andy7輝哥你快啲出報告~~!!!
最好講埋你究竟喺日本買咗乜同幾銀, 我好想知有無料到呀~~~ {:6_140 ...

陸爺, 報告呢D, 盡力la, 琴日聽左陣jar, 我功力低, 要好明顯聽到分別至敢講, D 唔明顯0既我怕係買左新野自己感覺良好而覺得好左

買左咩就可以講下先

1. Ortofon 6NX-TSW1010R 19,580yen
2. Oyaide BR-12  5,120yen
3. Oyaide STB-MSX 15,130 yen
呢三件相都見到, 以上價錢未退稅, 可退稅, visa card 再有6% discount (退稅後)

4. Nanotec-Systems A-1  1,600 yen 呢枝SALES 講一堆日文+英文, 應該係話無得退稅, 我唔知點解ga, 要分開單, 呢件我俾cash

全部在秋葉原Yodobashi, 時間關係, 我無比較過其他hifi shop
只係去開新宿, 上去yodobashi, bic camera (bic camera 價大致一樣, 只見過差10yen) 不過新宿貨量同貨種, 完全同秋葉原無得比
(特別係以上accessories)以前去大阪梅田, 札幌, 名古屋等yodobashi, bic camera, 都同秋葉原差好遠

我唔排除我買貴左, 不過呢排無咩時間出去浦, 放左幾日假就更大镬, 所以見到就買左先

5. 去新宿Disc Union買左d二手膠, 呢方面我全無研究, 純粹自己覺得想聽就買 (classic 同soundtrack), 唔知平貴, 唔知錄音質素, 11隻, 約14000yen

以上秋葉原 + 新宿yodobashi, bic camera, disc union, 我得< 5 hrs, 所以真係無仔細睇

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ykluk + 20 + 20 精彩報告

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

andy7fai 發表於 2015-4-13 13:42
陸爺, 報告呢D, 盡力la, 琴日聽左陣jar, 我功力低, 要好明顯聽到分別至敢講, D 唔明顯0既我怕係買左新野 ...

咁諗我都係主力喺秋葉原搵嘢啦~~!! {:9_422:}