設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 尋人聲 CM 日記最終章:UE 4 Pro VS 1964 V2/V6S,聽感分享+ 已訂!

星級玩家

【科技玩家 NXU】

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

「尋人聲 CM 日記」已經去到第五個 post,亦係時候要揀啦,買完 CM 我就應該會退燒,希望大家比啲意見。
同時,我會綜合我多次試 CM 嘅聽感~希望可以幫到想買 CM 嘅玩家 ^_^
(P.S. 只會講我主要試嘅 CM)

我口味幾特別,所以先講講我鐘意同要求嘅聲:
人聲有感情、人聲凸出、人聲前、少 BASS、BASS 下潛唔深、樂器/配樂後

試聽時用嘅設備:
HIFI E.T MA9 + 平衡卡(試 Stage 2 同 ES5 係用標準卡)
系統用 Rockbox(digital/pre-amp 音量係「-10」)

Budget: 由原先嘅「無限」 --變成--> $10,000 --再變成--> $6,000(如果真係正嘅就 $8,000 以下)

依家 3 揀 1,求意見,除左聲外,想舒服同耐用~
Option 1: UE 4 Pro + $1,000 線(UE CM 用普通 CM 線會唔會易啲斷針?)
Option 2: 1964 V2 + $1,000 線
Option 3: 1964 V6S

另外,仲想問問係邊度整耳印/耳模最好?
Thanks all

*****以下只是個人嘅聽感同意見,僅供參巧,耳聽為實!*****

***候選名單***

總結:
人聲感情(多 > 少):UE 4 Pro > 1964 V6S = 1964 V2
人聲距離(前 > 遠):1964 V6S > UE 4 Pro > 1964 V2
BASS 量(少 < 多):UE 4 Pro < 1964 V6S = 1964 V2
BASS 下潛深度(淺 < 深):UE 4 Pro < 1964 V2 < 1964 V6S
耐聽(時間:長 > 短):1964 V2 > UE 4 Pro > 1964 V6S
外觀:1964 V6S = 1964 V2 > UE 4 Pro(冇得揀色)
價錢(平 < 貴):UE 4 Pro = 1964 V2 < 1964 V6S

Ultimate Ears 4 Pro (UE 4 Pro)
清聲底,人聲前,少 BASS,下潛亦唔深而且有啲彈,感覺好啱我~
特色:清聲底、人聲前、少 BASS,下潛唔深同彈、偏向流行
1964 EARS V2 (1964-V2)
人聲偏前,BASS 量適中而且下潛唔深,仲有啲彈,整體幾舒服。
特色:偏向流行嘅雜食、耐聽
1964 EARS V6S (1964-V6 Stage)
一聽就覺得有啲衝,不過聽下聽下又幾舒服幾正,有 V2 嘅風格、BASS 唔算好多但下潛深(BASS 量比 V3 少),亦有啲彈。人聲好前,整體好豐富,但有種好似未出盡全力嘅感覺。
特色:人聲好前、聲底豐富、舒服(不過有時有啲衝)、BASS 偏多,下潛深同彈、偏向流行嘅雜食

***其他 CM 聽感分享***

EarWerkz EW3
幾特別,有啲清又有啲監聽 feel,一聽就知佢聲底係凸出中頻,人聲前,BASS 並唔多,而且亦唔深。但有啲怪,啲歌好似冇左感情咁,淨係得凸出左個人聲,但又冇左感情,古古怪怪...
特色:人聲前、BASS 唔多唔深、人聲冇感情

1964 EARS V3 (1964-V3)
V3 同 V2 聲底好相似,感覺係 V2 嘅改版。同 V2 相比,V3 有更多 BASS 同埋深唔少,人聲亦相對 V2 變得冇乜感情。
特色:偏向 BASS 嘅雜食、BASS 偏多,下潛唔算好深

Ultimate Ears Vocal Reference Monitors (UE VRM) 女聲版
唔似 UE RM 嘅清聲底,感覺較豐富,人聲前,感情豐富,男女聲嘅表現都好好,BASS 彈下彈下,下潛偏深(比 UE RM 淺),凸出歌曲人聲嘅同時而背景亦十分清楚。
特色:人聲前、中頻為主、BASS 下潛偏深同彈、背景清楚、適合人聲為主嘅歌

Ultimate Ears Reference Monitors (UE RM) / In-Ear Reference Monitors (IERM)
清聲底,人聲偏前,BASS 下潛深,簡單嚟講,要人聲有人聲,要 BASS 有 BASS。
特色:偏向流行嘅雜食、整體幾清、人聲偏前、BASS 下潛深

Rhines Stage 2 / Vision Ears Stage 2 (VE2)
女聲普通,男聲感情豐富,磁性強,多 BASS,BASS 下潛唔算深。
特色:多 BASS、充滿磁性嘅男聲

Westone ES5
人聲偏前,監聽風格,整體冇乜特別之處。
特色:雜食耐聽

昔日日記 - 尋人聲 CM 日記系列:
尋人聲 CM 日記 4:1964 EARS V2、V3、V6 Stage 聽感分享
尋人聲 CM 日記 3:UE 4 Pro、IERM、VRM 聽感分享
尋人聲 CM 日記 2:Rhines Stage 2 聽感分享
尋人聲 CM 日記:VE Stage 2 VS Westone ES5

星級玩家

【科技玩家 NXU】

最後,琴日去做左耳模,仲訂埋...~
希望快啲到手同唔使 refit

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔講自已意見,單純睇你寫,你個感覺似係最喜歡ue4 wor﹐你亦都寫到最啱你咁,而且又算最平呢。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果我係耳機廠老板的話,當我知道我旗下有隻 product 在 「少 BASS、BASS 下潛唔深、樂器/配樂後」等 criteria 下排第一,我一定炒左個 design engineer, 咁既產品都出街?點出到糧啊?
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

想問下樓主邊到有咁demo試
好想中下毒

鑽石玩家

ching 都好有耐性....

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

cm 針頭冇 mmcx 中間針咁硬,但正常用直入直出唔彎基本都唔會斷

星級玩家

【科技玩家 NXU】

iamsocheap 發表於 2015-4-18 03:09
唔講自已意見,單純睇你寫,你個感覺似係最喜歡ue4 wor﹐你亦都寫到最啱你咁,而且又算最平呢。 ...

講音色都係嘅,不過 1964 V2 就耐聽啲,V6S 就豐富啲,外觀方面,V2 同 V6S 又有得揀色~
UE 4 Pro 個頭又凸到出嚟,怪怪地 ,驚易啲斷針...

星級玩家

【科技玩家 NXU】

cryushin 發表於 2015-4-18 07:49
想問下樓主邊到有咁demo試
好想中下毒

UE 4 Pro丶VRM丶RM & VE 2:金耳/DXA
Westone ES5:金耳
1964 V2丶V3丶V6S & Rhines Stage 2:右店
EarWerkz EW3:DXA

星級玩家

jasonfoknxu 發表於 2015-4-18 16:14
UE 4 Pro丶VRM丶RM & VE 2:金耳/DXA
Westone ES5:金耳
1964 V2丶V3丶V6S & Rhines Stage 2:右店

Thx〜

星級玩家

jasonfoknxu 發表於 2015-4-18 16:11
講音色都係嘅,不過 1964 V2 就耐聽啲,V6S 就豐富啲,外觀方面,V2 同 V6S 又有得揀色~
UE 4 ...

Ue4pro 個頭凸出係令到個插頭無咁易爛
不過我覺得好多餘 一用其他線就無用
我有對uerm都係咁 已經爛左3次