設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: HiRO84

[入耳式] 1964ADEL A12半開箱文

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

HiRO84 發表於 2015-5-1 22:58
Ching, 明白
咁請問我點先知道需唔需要re-fit?

其實真係好少機會要refit,除非個耳模真係做得好差。

1萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章

恭喜恭喜, 好漂亮的耳機

星級玩家

新仔玩家

HiRO84 發表於 2015-5-1 22:58
Ching, 明白
咁請問我點先知道需唔需要re-fit?

其實定制耳機需唔需要re-fit都好個人下,我自己既準則係左右舒適以及隔音程度只要無太大差別,配戴無明顯唔舒服就算數。

根據我觀察亦軒/Post76/Erji等等討論區,用家覺得需要re-fit定制耳機既情況好似並非如mister_k師兄所言地唔常見。而以過往Heir Audio事件一睇,相信香港取模亦並非完美。我自己做過幾對定制耳機,連同re-fit過程應該都做過10數對,但滿意既只有一對。

如果HiRO84師兄真係覺得好糾結的話,不妨先再取模,當耳模變硬成型既時侯讓上下顎放鬆至平常既狀態,睇睇會否覺得不適,主觀地對比一下覺得係手上耳機還是新耳模更舒服更滿意再決定應唔應該re-fit;我自己覺得呢個做法還算可以為應否re-fit一舉作為參考。

唔知HiRO84師兄覺得A12用上既Real Loud技術如何?

星級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

C兄我同你情況有d類似。第一次做CM, 配戴唔慣,特別是右耳,可能要多d時間適應
本身用開535r, 分析力好左好多,每首歌好似多左樂器咁,亦好有層次,不過我都以為會多d bass,可能burin in或換線可解決

不過我send左返去,不是fitting 問題,而係其中一條bore 爛左,
我懷疑係因為整得太薄,因為係咁細既管道出4條bore,確係有難道。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

隔音方面,唔知按鈕影響大唔大,因為隔音的確比v8差左,又或是因為耳模是之前做,隔左2個月,耳模有變形所致。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jeffyw 發表於 2015-5-4 13:53
隔音方面,唔知按鈕影響大唔大,因為隔音的確比v8差左,又或是因為耳模是之前做,隔左2個月,耳模有變形所 ...

根據我之前睇官方自己寫同有人反映,佢個新調節技術實際上真係有影響到隔音同低音水平吧...
如果無記錯就覺得初出時話唔影響,之後改返話技術問題會影響到...
希望無記錯。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Cm黎講,隔音差左係好大影響,尤其香港實在太嘈吵><

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

恭喜師兄有新野玩
我睇過 head-fi講都有唔太fit既問題,但係今次佢地係用3D priniting去做隻CM,應該係師兄未帶慣,試多幾日先
佢隔音應該係同佢隻 ADEL module有關,希望佢到時隻Adjustable ADEL module改善

P.S. 等緊U-series U8

星級玩家

斯路 發表於 2015-5-3 03:12
其實定制耳機需唔需要re-fit都好個人下,我自己既準則係左右舒適以及隔音程度只要無太大差別,配戴無明顯 ...

多謝斯路師兄既意見!!
1964覆左我叫我試多一個星期, 我暫時都係覺得左耳冇咁舒服

RealLoud Technology? 其實唔係好感受到佢既作用...
不過我而家係用少左幾格VOLUME聽, 以前36, 而家31-32

星級玩家

bede 發表於 2015-5-4 12:49
C兄我同你情況有d類似。第一次做CM, 配戴唔慣,特別是右耳,可能要多d時間適應
本身用開535r, 分析力好左 ...

C兄, 你對CM好靚呀!!!!

點樣睇到條bore斷左架? 我冇留意