設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Raphael

[請教] Sennheiser HD800 配乜家用耳擴?

星級玩家

新仔玩家

Raphael 發表於 2015-5-20 23:52
小弟純綷固有印象認為膽機偏厚偏濃而已
同埋小弟係性急之人,唔想開機預熱一輪先至聽得,所以膽機唔太啱 ...

師兄平時會關機?

接觸過既家用耳擴基本上全部都會因熱機而有加乘作用。我手上只有石機,而一般除非去旅行多過一星期,唔係我都會長開。請教過幾位不同大小品牌廠家都指咁樣開開理論上唔會太傷機架。

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2015-5-21 00:09
哦,是純綷固有印象,咁唔講咁多了!

唔想開機預熱一輪,咁建議你連 Class A 石機都不應考慮了,石機熱 ...

先前小弟睇過 Goldmund 資料,但印象中佢好似並非平衡輸出?(如果小弟記錯,請指正)
如果佢並非平衡輸出的話,師兄可否俾多個建議小弟?
感謝
在籠裡出生的鳥,認為飛翔是一種病。
Birds born in a cage think flying is an illness.
- Alejandro Jodorowski

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2015-5-21 02:40
師兄平時會關機?

接觸過既家用耳擴基本上全部都會因熱機而有加乘作用。我手上只有石機,而一般除非去旅 ...

平時所有器材都係 standby 但唔熄總掣
唔知師兄所指是否如此?
Birds born in a cage think flying is an illness.

專業玩家

一體:HDVD800, BMC PureDAC/UltraDAC
分體:Ragnarok + Yggdrasil

其實大力的CLASS A機你都唔會想長開唔熄
Rag, GSX, LAu 等機身都是很熱的

銀級玩家

斯路 發表於 2015-5-21 02:36
Andy師兄會否可以推介下中性膽耳擴呀? 如果方便,會唔會可以講埋大致上係配上咩膽?  ...

我用過 Leben cs300xs,但只是用原裝跟機膽,Leben 一改我對膽機印象,我覺得近中性居多。
對於換膽調音,我就唔係好識...
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

銀級玩家

其實Ching你玩開Hifi又有咁多好嘅source 點解一定要部Headphone amp 有數碼輸入?

除左HDVD800同bmc pure dac之外比多2個選擇你, Violectric V281 + 數碼input, 另外有RAL DSDHA2.

堅持要一體機有數碼輸入而平衡出夾HD800, Violectric V281 同 HDVD800 係比較穩陣.

銀級玩家

Raphael 發表於 2015-5-21 05:03
先前小弟睇過 Goldmund 資料,但印象中佢好似並非平衡輸出?(如果小弟記錯,請指正)
如果佢並非平衡輸 ...

Goldmund 係單瑞, 但夾800效果相當好, 另外如果一體機又吾介意單瑞推800的話, 比Goldmund 平一半有多只是USD3000 嘅EXIMUS DP1推HD800/ AKG K812效果都吾錯.

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

我屋企有部B.M.C. PureDAC係專登買來推HD800,配Siltech Duchess Crown平衡線。呢個組合我好少聽(呢set野係我屋企人的,同埋我個人偏好HE500的聲底多尐),聽落俾我的感覺係好舒服、聲音好中性,完全符合樓主師兄列出的要求。

P.S. 部機我地都係長開,夜晚熄晒燈後個面板睇落都幾光,放睡房的話可能會想搵野遮一遮。
HiFiMAN HE-500
AKG K702, K374
Fostex T50RP
Philips L2, M1, M2L, S2, E5
JVC FX850
Audio-Tech CKM99
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
Massdrop m9xx
ADL GT40
Audioengine D1
FiiO E12
Aune B1

鉑金玩家

S.C. 發表於 2015-5-21 09:58
其實Ching你玩開Hifi又有咁多好嘅source 點解一定要部Headphone amp 有數碼輸入?

除左HDVD800同bmc pure d ...

其實因為小弟係打算喺公司用
因為公司房間隔音麻麻地, 唔適合用一般微型 HIFI (費事嘈到人地), 所以唯有諗耳機

又因為小弟公司 "懶" HI-TECH, 玩 UC (unified communication), 好多時用電腦嚟代替實體電話......
為免接電話時要成日: 除耳機 (音樂)  > 戴另一個耳機 (電腦通訊) > 講電話 > 又除耳機 (電腦通訊) > 又戴返耳機 (音樂)
一日接多幾次電話的話, 就肯定 "喱咁 HEA"

所以索性唔好煩, 一個耳機搞掂佢
電腦播歌經光纖出 > 耳擴兼DAC > 耳機
另外電腦加個咪, 專門講電話時收音用
咁就唔駛換嚟換去之餘, 又唔怕聽歌時 MISS 左電話

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Raphael 發表於 2015-5-21 05:03
如果佢並非平衡輸 ...

其他師兄都很熱心,推介了很多是選擇。我對能推好 HD800 級別的一體機設有太多研究。

再多一個建議的話,便是壇內 johnmo 師兄的 Burmester 099 了,要自己攪轉接線,小弟有幸聽過 johnmo 師兄的耳機系統,是非常有驚喜的。

http://www.headphoneclub.com/for ... 0&highlight=099
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50