設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: karma

[請教] Ak100ii與n6

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

先唔講聲, 要睇下師兄既運氣同忍耐力, 國磚BUG多聞名天下, 睇你好唔好彩同接唔接受到了.
另外機都幾滾幾熱下, 個人求聽歌順暢拿起手玩得放心, 當然推薦AK
某年某月某日迷上了聽機, 經過幾年的學習, 現在有機會寫寫聽感, 分享心得, 一齊討論研究研究 :-)
觀看所有 Head-fi Guppy 的文章

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

幾滾幾熱的話, 我用過的AK120 同240 也好滾熱 WOR, AK100II/120II 會好D 嗎?

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

t1174 發表於 2015-6-2 15:09
幾滾幾熱的話, 我用過的AK120 同240 也好滾熱 WOR, AK100II/120II 會好D 嗎?

拿兩部機比拼下就知了
某年某月某日迷上了聽機, 經過幾年的學習, 現在有機會寫寫聽感, 分享心得, 一齊討論研究研究 :-)
觀看所有 Head-fi Guppy 的文章

星級玩家

新仔玩家

karma 發表於 2015-5-31 14:11
斯路兄。小弟用緊heir audio4ais. 見dxx做緊特價。所以諗緊呢2部。仲諗緊日後可能加擴 ...

咁快已經打算加耳擴,睇黎karma兄對於head-fi心癮都唔細喎。不過便攜加耳擴未必係長遠計策,而且Heir 4Ai應該唔算太難推,也許要試清楚再諗係咪真係會加耳擴呢。

老實講,我唔太鐘意Cayin N6音色,兩部相比之下我真係傾向Astell&Kern AK100II多少少。Cayin N6也許對於某一兩對動圈耳機夾聲,但我覺得其調音適性唔算廣;相比之下AK100II係配對上靈活唔少。AK100II帶平衡輸出口,所以即使karma師兄之後會升級上較為需要驅動力既耳機,只要可以換線,應該都還可以玩到一段時間。

而如果價錢亦係考慮因素,karma師兄亦可以留意一下其他播放器,比如Lotoo PAW-5000或Fiio新版X5等等。雖然我就未試過,但感覺上,特別係PAW-5000,會係相當值得試試中價播放器呀。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
hiyori + 20 + 20 一定要加分

查看全部評分

星級玩家

斯路 發表於 2015-6-2 15:15
咁快已經打算加耳擴,睇黎karma兄對於head-fi心癮都唔細喎。不過便攜加耳擴未必係長遠計策,而且Heir 4Ai ...

應該冇咁快加 如果日後會加可能係台機加大牛 但我對真空管既擴有少少興趣(即係膽擴?) 4ais好易推應該唔需要加手提擴  同埋 去左試n6ak100ii最後買左n6 可能4ai同ak100ii唔係太夾出黎既聲n6比較岩我聽 不過多謝師兄既意見

銀級玩家

t1174 發表於 2015-6-2 15:09

如果將120II放入袋通風唔夠,都會好熱

我都曾經有一部N6,比較機身溫度既話,
N6> AK II代 > AKI代

星級玩家

N6 run-in 到咁上下,試埋amp吧。好多人都sell N6夾C5會有加成,遲D 我都想試試。。。有冇其他ching有聽感分享?

星級玩家

sum_gor 發表於 2015-6-3 18:22
N6 run-in 到咁上下,試埋amp吧。好多人都sell N6夾C5會有加成,遲D 我都想試試。。。有冇其他ching有聽感 ...

師兄我買n6既時候店員都叫我買c5  我心想未煲唔好買住

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

karma 發表於 2015-6-3 19:01
師兄我買n6既時候店員都叫我買c5  我心想未煲唔好買住

N6+c5真係更上一層樓,音場廣闊,定位清晰,尤其覺得低頻好夠力,試咗C5,會番唔到轉頭...好毒...小心