設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[討論] 極品毒氣室 - 試玩 Rag/Ygg (2016 開年 party, p.19)

星級玩家

Andykong 發表於 2015-5-31 22:17
喂喂喂,嘔白泡兼七孔流血都要分享埋先好訓底,你咪借 D 意就「鼠」左喎!

你襟左制未啊?你估同 Schiit ...

今日出左去同同學聚會依家先番到黎,
但我行李都未執好,聽日就出發旅行,睇黎段分享都要聽日係機場再寫

我仲未禁制呀,團購的話要點搞呢?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

windwolf447 發表於 2015-5-31 23:29
今日出左去同同學聚會依家先番到黎,
但我行李都未執好,聽日就出發旅行,睇黎段分享都要聽日係機場再寫{ ...

團購有名無實的,第二句「group shipping 慳返D 運費都好啊!」先係現實世界
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2015-5-31 22:29
我間屋有病咁大,我應該玩喇叭多過玩耳機了!  

受版規所限,我們不能開帖攪 party 的,所以只 ...

太可惜了
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2015-5-31 22:46
係咪 LUX P1U 水平我唔敢講,因為我未認真聽過 P1U, EPA-007 最大驚喜是藉可調 impedance 和 gain 來配搭 ...

EPA-007的平衡浮地接法是這樣:

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

borrego 發表於 2015-6-1 00:32
EPA-007的平衡浮地接法是這樣:

明白了,原理和 Xmoda M100 平衡版的雙 3.5mm 原理一樣,整條 雙 3.5轉 4pin XLR 便可以玩了。

謝謝資料。
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

EPA-007左右聲道各用一對SA1249/SC3117輸出管, 推力絕對唔會弱. 但因為其輸入阻抗只有10Kohm, 所以必須接部輸出阻抗低既DAC先唔會聲軟. 供應電壓亦要唔好超過100V, 用220V轉110V變壓牛唔會好聲. 變壓牛用普通就可以, 但電源線最好加磁環.

專業玩家

唔知有冇phase tech接lcd2既聽感呢?
心態 決定境界

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我有用EPA-007推HE-500同T1, HE-500出嚟嘅聲係清新細膩嗰隻。

DAC接EPA-007對XLR綫最好一係用全銅, 一係用全銀。用銅包銀的聲高低音會有的唔夠coherent.

星級玩家

新仔玩家

edgeyim 發表於 2015-5-31 19:24
我好想聽下斯路兄對Rag/Ygg意見哦~
你禽日問個電流聲問題我都重未諗到
我想知多D大家對套機意 ...

edgeyim師兄太容氣,聽既時侯唔算長,但還好用上自己電腦/USB線/耳機,都有個大概印象。請容我稍後時間補上正式聽感啦。

個靜態電流聲問題也許係因為當時太多手機係台面,如果之後其他人試聽都無呢個問題,也許只係我一次半次運氣唔好既個別情況黎架者。

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

嘩!!!

好多神器在場