設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: @肥狗仔@

[討論] E3 2015討論專區

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

大佬John 發表於 2015-6-6 23:43
釘Souls 3, 可惡的Bamco

Namco近年喺歐美都算load得惦(生存到),有得出其實都值得高興。

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

正當PS4仍然在瘋狂出貨的時候,在其網站上寫著"這是PC遊戲的黃金時代"的AMD今年首次踏足E3,並將會在北美時間6月16日舉行兩小時的PC Gaming Show。值得注意係屆時XBOX掌門人Phil Spencer仲有XBOX核心成員都會出席。講到XBOX進軍PC,玩家第一時間可能聯想起Win10的XBOX game streaming功能,但究竟當日Spencer仲會唔會有其他驚喜帶比PC玩家呢? Well,有興趣可以留意吓。

[YoutubeHD]zeOHfpzivaQ[/YoutubeHD]

Source:
http://www.pcgamingshow.com/
http://www.gamespot.com/articles ... prise/1100-6427791/

黃金玩家

XBOX UK將《Quantum break》的發售日調整為2016年春。

黃金玩家

XONE及Win10獨佔的F2P作品《Fable Legends》有新片睇,除咗兩隻進擊的巨人,其他同上年公開的片段差不多呢。

[YoutubeHD]Zqac-9EknAY[/YoutubeHD]

黃金玩家

中肯~非常中肯~

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

最期代GEARS OF WAR HD COLLECTION

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

@肥狗仔@ 發表於 2015-6-8 23:18
中肯~非常中肯~

真心我見到XBOX同埋Wii U條lineup真係笑咗出嚟

Wii U 好似真係好多game 但係又係Mario同埋大量換湯唔換藥
十年如一日嘅不思進取嘅日系Game

XBOX 的確又係Halo同Gears of War 玩曬
但係其他果堆有邊隻發到圍?Sunset Override?係幾好嘅 但係好快又令人忘記
Crackdown同埋Fable根本呢兩個系列就係好差嘅作品

PS的確係冇Game(得返街霸同No Man's Sky同Until Dawn同埋Uncharted 4啦)
但係其他果兩面唔好自我感覺良好
真係玩得落嘅其實都係冇乜邊隻

黃金玩家

michael.t 發表於 2015-6-8 23:48
真心我見到XBOX同埋Wii U條lineup真係笑咗出嚟

Wii U 好似真係好多game 但係又係Mario同埋大量換湯唔換 ...

主機誕生幾耐,遊戲數量正路就相應增加嘅。老任主機同SONY/MS本來就企起不同起跑線上,至少如果我要玩GTA,我第一時間一定唔會唸起WiiU。哩個係佢本身的問題,第一方陣容係WiiU的接近全部,好處係粉絲的信仰有增無減,壞處係削減了唔少新玩家的入場機會,始終哩個年頭你話自己冇玩過Mario都冇人信。既然自己有玩過有印象,咁自然會覺得WiiU賣緊都係果啲野。

宮本茂講過"新IP不等於一定好玩",雖然個人唔太同意,但以我哩半年的遊玩經歷,WiiU遊戲的驚喜同滿足程度比PS3的第一方獨佔遊戲仲要多。其實睇返SONY喺PS3時候的努力,與PS2都係不相伯仲,日廠衰落,日系第三方吸引力不再,第一方就無奈要撐起頭家,只係創意嘅野真係天時地利人和,佢出得再多,所創造的標誌性人物亦遠不及PS2時代的多,質素亦然。

事實上,張圖要諷刺的唔係遊戲數量,而係御三家的戰略還有玩家對主機的態度。E3前夕,老實講咩機嘅粉絲都肯定士氣高脹。老任上面講咗喇,之後就係XONE同PS4。講王牌IP,Gears & Halo & Forza的確為XBOX吸到的非常多鐵票。PS4當然亦都有,UC4,戰神新作仲有GT7,可是直到今年都冇隻出到(expect),但玩家卻迎來了兩隻HD炒冷飯(confirmed)。若果係X360轉會或者某啲冇接觸過UC / GOW3的PS4玩家固然可能會好期待。但相比之下,PS3第一年就出咗隻Uncharted, 第二年又有隻MGS4,去到第三年先出現業界第一隻HD remastered —《God of War Collection》,跟返哩條公式,PS4嘅第一年某程度係處於遊魂狀態,其肉體早已被第三方作品的宣傳所佔據,而XONE果堆《Titanfall》,《Forza Horizon 2》,《Sunset Overdrive》論核心程度及實際質素都比前者的第一方作品有過之而無不及。

哩家黎到第二年,當XONE終於有隻《Halo 5》... ...好吧唔講其他。再睇返PS4,首當其衝兩隻HD化已經話比我知今年PS4的秋冬戰略同上年差不多了,至於其他時間,《Bloodborne》之外就係堆非核心/份量一般的二三線遊戲。計計埋埋數量上尚算可以接受,不過同樣的中小規模作品,在XONE上亦有出現,只係數量比不上PS4,而且MS高層只顧比寬頻費上Twitter,卻唔識比錢做宣傳。

香港係個福地,機迷玩慣日系game,所以買次世代機好多人都唔洗點唸就揀PS4,然而"900p", "WiiU冇game",仲有"人類肉眼感受唔到30fps以上"等等的口號推陳出新。仿佛除咗抽水之外就唔玩game喇,所以我睇完張圖覺得異常地有共鳴,就好似我覺得某隻game好好玩,但冇必要因為"好玩"而令到其他遊戲變得唔好玩。

BTW~《Fable》1代其實唔差,之後愈做愈似二線遊戲,而《除暴戰警》,的確唔惦,不過參考返最經典的例子,PS2的《Killzone》當年都係不幸之作,但去到PS3就飛上枝頭變鳳凰,有咗畫面後就突如其來地被包裝成"Halo Killer",最後去到PS4首發果集終於Kill返自己。所以《Crackdown》新作係咪食返老本就放長雙眼喇。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
michael.t + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

@肥狗仔@ 發表於 2015-6-9 02:06
主機誕生幾耐,遊戲數量正路就相應增加嘅。老任主機同SONY/MS本來就企起不同起跑線上,至少如果我要玩GTA ...

哎講得太好了 多謝肥狗師兄賜教
你篇文絕對Sums Up晒現時遊戲界嘅境況同埋困局

只不過我認為將個波賴晒落Playstation度真係有啲不負責任
個問題係遍及成個遊戲工業

我始終唔慣任天堂果類日系Game 所以都偏見勁深 所以都係唔好再提了

只可以講一句PS4真係贏在XONE開售前嘅連番失誤
跟著Playstation就好似完全冇諗住去加把勁去推陳出新game
可能佢本身諗住等XONE開始出返一堆勁game先攞D存貨去同佢砌過
但係可能過埋E3我地就好可能見Playstation根本就唔夠貨去砌XONE
的確Game先係主導角色 買部Console返尼嘅原因永遠都係因為有XXX想玩先買
我仲記得初買PS4嘅時候我得兩隻好似 一隻係AC4 一隻人係FIFA
AC打晒主綫+side quest最多咪一個月
之後好似上年玩極都係Tomb Raider The Last Of Us 同埋GTA V呢D Port
其實都反映咗舊年唔單止Playstation甚至整個Gaming Industries嘅慘淡年
你數唔數得出2014有咩令你印象好深刻嘅Game?
有。Watch Dogs,Destiny,Assassin's Creed Unity, Titanfall
呢四隻係上年四隻最大期望嘅作品 希望真正打開次世代主機嘅年代
結果四隻都係令人非常之嘅失望
上年即使話Dragon Age Inquisition Far Cry 4 呢D叫做好D嘅Game
同以往嘅真正年度大作依然係有一大段距離
2014真係Wii U最發到力嘅一年 有一隻Bayonetta 2 嘅出現 (雖然部機都就釘)

2015上半年 可以講嘅就只有Bloodborne同Witcher 3 呢兩隻ARPG有引起到多少少話題
展望E3之後 即刻有Batman Arkham Knight呢一隻年度大作啦 跟著就要到九月嘅MGS V
跟著就冇跟著了(其實就有羅拉續集嘅)
今年依舊係遊戲界嘗試走出嘅一年 尤其睇下步伐緩慢嘅Playstation仲有冇新法寶

PS:Playstation想靠Project Morpheus跑出是死定的
回憶返5年前Kinect如果慘痛失敗就知道呢D實驗性嘅Product
偶爾玩下就算 想要用來取締Core Gameplaya是接近冇可能的 手掣由有遊戲機一直係打機最好嘅工具
我諗可以取代佢嘅就只有好似Inception咁 發夢打機

都係果句 睇完E3我地再放長雙眼啦

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

頭先系fb見到rockman—至六集,一碟過出3ds,ps4,xone,紅白机那六集
ONKYO5530前级 REL S3  KRELL S300i. 後级 xpa5
Atmos JBL X  LEXICON DD8
SONY  HX750   BEN Q W1080ST+
Kef R500 R200c 後置  MK M55T
Madison e3Extreme 1 x3
  Cambridge  Audio751
PS3  Xbox360 Will U  P