設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[入耳式] IBASSO Oriolus 簡評對比K3003

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

原本打算入隻K3003玩下,點不知試試下反而入呢隻Oriolus

Oriolus品牌是日本Hibino Intersound株式會社作為日本專業界第一的進口音響設備提供商,運用幾十年積累下來的錄音回放現場調音經驗,聯合在研發實力上受到國際認可的Mini Audio,以及品牌運營公司株式會社CYRAS,共同創立的一個旨在專注於創造極致音樂體驗的全新HIFI品牌。作為Oriolus品牌的第一款產品黑黃鸝,由上述三方在2年前開始合作開發,於2015年正式推向市場的一款圈鐵混合型耳塞。由日本首發,稍遲會在東亞區域進行銷售。

簡單開個箱先...真係得個箱

包裝盒真的很大,但裡面配件...除耳機本體外就只得耳膠數對,配件欠俸 廢事影

真身外殼類似inear sd系列拋光膠外殼,外面做功還可以,最大問題係出音孔裡面,有種狗咬感覺(無誇張),極懷疑架仔就咁收貨?細看發現原來是打磨不足所至,其實DEMO都一樣,這方面做功有待改善。

原裝耳機線已經係圖上的銅線,幾多N純唔純我就唔知了,但線身幾軟。

初評Oriolus VS K3003

K3003係圈鐵始祖,長久以來獲大多數人預以肯定,聲音做功各方面都屬UIEM頂級的,那麼Oriolus這個新力軍相較之下最大分別.特點.相同的地方又是什麼呢?

先從相同地方說起:兩者都為圈鐵混合,K3003為一圈兩鐵,Oriolus為一圈三鐵,我各細聽約30分鐘,發現兩者三頻都接得很順,很自然,然而Oriolus聲音更暖,不知是否得益於銅線關係,而K3003則較為清秀,較平衡,比較重動鐵味道,聲場都很開揚,不同於同是圈鐵的ASG2.5,三頻總覺中間缺了一段,不自然。(不要跟我說未煲好,Oriolus也是剛開聲,再說ASG2.5已經有人反影煲完都沒有重大改善)

最大分別:一定是做功及佩戴,做功及配件K3003遠超Oriolus無懸念,反觀佩戴及隔音Oriolus都較好,K3003無論正戴/掛耳都不及Oriolus舒適,以及最重要能隨意換線(CM插頭)。

最後來到聲音特點:K3003解晰音場都沒得說,唯獨動鐵聲有時較為搶耳,令氣氛有所影響,所有樂風都中規中矩,不是一耳朵就能吸引人,需要細聽及花心思配搭才能更出味道。

Oriolus最令我動心的是暖聲之餘,擺脫以往暖聲必不夠清晰的印象,所有野都是分開的,人聲亦較K3003為前,聽感的確較好,期待RUN IN後表現。

評分

參與人數 6威望 +85 金錢 +85 收起 理由
hiyori + 35 + 35 精彩報告
lwt + 10 + 10 用家心得
t1174 + 10 + 10 精彩報告
laikwunho + 10 + 10 精彩報告
goodabc2010 + 10 + 10
斯路 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

新仔玩家

cyrusp師兄係邊度入手呀? 期待更深入既聽感分享。

鉑金玩家

斯路 發表於 2015-6-6 23:20
cyrusp師兄係邊度入手呀? 期待更深入既聽感分享。

DXA.新機無DEMO咁好聽,真係要RUN,聲音K3003真的被比下去了,真的很意外,值得一試

進階玩家

我之前都上去試聽過十分鐘, 分析力真是唔錯 人聲微微向前 不過感覺上太暖 有少少偏暗
不過認真耐聽 舒服 不錯 !

造工方面我都認同 氣孔怪怪的 同埋好痴手指毛

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
斯路 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

終於開售了,非常期待,搵日去試下先,估唔到原來是合作產品。

這是我上年 9 月聽的工程樣本時拍的,那是我覺得和 Nobel 的 Universal Fit IEM 很相似!
http://www.music-sanctuary.com/collections/noble-uiem-classic

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

新仔玩家

Byron_F 發表於 2015-6-7 00:15
我之前都上去試聽過十分鐘, 分析力真是唔錯 人聲微微向前 不過感覺上太暖 有少少偏暗
不過認真耐聽 舒服 不 ...

從兩位師兄聽感上黎睇,睇黎呢對耳機調音風格上有著都幾重老人家既色彩,睇下身邊有無人入左手等我聽對煲好既先

鉑金玩家

Andykong 發表於 2015-6-7 01:33

這是我上年 9 月聽的工程樣本時拍的,那是 ...

我到手的版本個外殼面板同氣孔都改左樣

鉑金玩家

斯路 發表於 2015-6-7 09:36
從兩位師兄聽感上黎睇,睇黎呢對耳機調音風格上有著都幾重老人家既色彩,睇下身邊有無人入左手等我聽對煲 ...

21樓我問過佢話大概行左30個鐘,我隻剛開聲的確無咁好聽,低頻無咁霸氣

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
hiyori + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2015-6-7 01:33

這是我上年 9 月聽的工程樣本時拍的,那是 ...

睇完呢張圖...出音真係有狗咬既feel
Fiio x7
Heir 10a  RSD 1+2
tfz2m final audio iv v vi

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

cyrusp 發表於 2015-6-7 10:30
我到手的版本個外殼面板同氣孔都改左樣

真係好唔同,估計聲都改左唔小!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50