設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lp24nelnel

[DAP播放器] 有缺点嘅AR-M2

鉑金玩家

WallerHomie 發表於 2015-7-2 20:08
以Display Quality同User Interface黎講,Calyx M暫時算係唯一一部我覺得最滿意既Android-based DAP。
ZX ...

Calyx M一直都想試......
其實我就唔太在意用唔用ANDROID..本身我都係用開ANDROID電話

只係我對ARM2既界面...覺得有D HEA咁解...

但都講聲....我唔係特登去批評ARM2呢部DAP...只係用左一段時間發表下個人意見

鉑金玩家

goodabc2010 發表於 2015-7-2 18:19
對我黎講用android既話,操作冇問題
不過電流聲都未係最大問題
係音量掣同低頻控制力唔夠

5吋仲大過我部5S,又睇唔到片我寧願厚少少機身,都唔要向外發展

銀級玩家

即係部AR-M2聲音方面有乜好?

鉑金玩家

揀 Android DAP 主要係想聽 Spotify 呢類嘢,唔係呢樣我會揀第二啲 DAP, ARM2 我試完唔鍾意佢啲電流聲同埋價錢同 ZX2 差唔多但少 64GB.
iBasso DX200
Fiio X7 Mark 2
Sony ZX300
64 Audio V6S
Unique Melody Martian
Fiio FH7
Sony XBA-N3BP
Sony MDR-1A
Sony MDR-M1ST
Sony WH-1000XM3

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

USA2010 發表於 2015-7-2 20:56
Calyx M一直都想試......
其實我就唔太在意用唔用ANDROID..本身我都係用開ANDROID電話

加油啦USA兄
我朋友煲了1000小時後
低頻下潛力改善不少
聲音也會比開始時傾向暖聲一點
這台機不努力(煲)一點是不行

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

銀級玩家

要治本必需重口味

PCMM1 發表於 2015-7-3 09:12
加油啦USA兄
低頻下潛力改善不少

第一次睇o個陣以為係師兄入左喱部
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

銀級玩家

要治本必需重口味

truenobzr 發表於 2015-7-2 23:44
揀 Android DAP 主要係想聽 Spotify 呢類嘢,唔係呢樣我會揀第二啲 DAP, ARM2 我試完唔鍾意佢啲電流聲同埋 ...

如果用喱類apps既話會唔會買部F887好d

銀級玩家

要治本必需重口味

cyrusp 發表於 2015-7-2 22:04
5吋仲大過我部5S,又睇唔到片我寧願厚少少機身,都唔要向外發展

咁我又覺得冇咩所謂,就算以前用zx1都係,停曬d唔等洗既apps
我淨係用黎聽歌
用touch mon機只係因為易操作易揀歌

鉑金玩家

PCMM1 發表於 2015-7-3 09:12
加油啦USA兄
低頻下潛力改善不少

聲音方面我就真係冇投訴...
如果真係可以再好啲...我會好期待..haha

進階玩家

我都玩過擁有過幾部 DAP,都可以分享吓經驗

1. Calyx M 聲底厚及暖,推力算大。缺點係界面有 lag、比較耗電及冇 line out。但聲真係好

2. AK120 一代,界面差反應慢、成日顯示唔到唱片封面,聲算暖但推力細。好處係細部電力算幾好

3. AK100II 界面一流又流暢,操作好。比較冷聲及推力細,而家全新及二手都好抵玩。

4. AR M2 個 volume 制好差,擺位差分級少,難以微調音量,部機太大太似電話,界面尚可但比 AK 差。典型美式粗枝大葉嘢,但推力唔差聲都幾好