設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: zhang230631

[DAP播放器] 從愛好者角度來看 Hi-Res | SONY NW-ZX2 評析心得

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

我都再入番ZX2....
賣走左Onkyo DPX1.....

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

cakecake 發表於 2016-5-20 10:40

換到第三部都是唔滿意個製造水平

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

hphp 發表於 2016-5-20 12:22
換到第三部都是唔滿意個製造水平

3.5mm都係越用越鬆。。。。。
(一個月都係唔夠)

評分

參與人數 1威望 +7 金錢 +8 收起 理由
hphp + 7 + 8 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

cakecake 發表於 2016-5-20 14:55
3.5mm都係越用越鬆。。。。。
(一個月都係唔夠)

Sony ZX 2 在香港買行貨?
Price.com 個價是否最好?

鑽石玩家

hphp 發表於 2016-5-20 21:01
Sony ZX 2 在香港買行貨?
Price.com 個價是否最好?

Price.com見到72XX
“英驚” & “華人”都好似係咁上下
(呢兩間都ok既)
不過我“百滷會”買, 可以做到77XX,再加信用咭推廣有回贈, 減左個回贈約7300
唔計水貨, 有D做到$6XXX, 不過唔敢試

其實有諗過二手, 不過諗住退燒(暫時吧)長用,所以買全新

如果想買ZX2, 建議試左聲先, 因為未必個個鍾意, 同埋推力真心麻麻地。。。(尤其推大耳罩)

評分

參與人數 1威望 +8 金錢 +6 收起 理由
hphp + 8 + 6 用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cakecake 發表於 2016-5-21 07:53
Price.com見到72XX
“英驚” & “華人”都好似係咁上下
(呢兩間都ok既)

咁如果推 Z5 同 1A 呢?
可行嗎?
Back to Basic

鑽石玩家

IDM 發表於 2016-5-22 00:08
咁如果推 Z5 同 1A 呢?
可行嗎?

如果有耳筒在手就最好去試下
1A(是否MDR1A?)我冇唔清楚
而A3和Z5都係大食型
其實ZX2餵得唔係好夠飽(以自己對A3為例)
只不過推出來既聲又幾好聽
可能就係Sony既加乘作用吧

(小小補充, ZX2, XBA-Z5同A3要煲得夠先ok
煲前煲後D聲差很遠)

高級玩家

zx2同dpx1唔同級數, 我之前反而試完zx2同arm2買左arm2............你可以試下
XDP-300R / Sony NW-WM1A / SE425 / SE846 / Jupiter / AF1120 / Dorado
Nad M50 / Pro-Ject RPM 5.1 / CD6006 / Nad M12 / Nad M22 / Yamaha NX-N500 / KEF R90

黃金玩家

DPX1這麼化學!?
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII