設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Anson0123

[討論] 所謂的合金原來係。。。。。

進階玩家

mileshk 發表於 2015-8-14 19:49
對師兄的遭遇深表同情,不過做人總有時候會投資錯誤,當買個教訓希望這樣你的心情會好點吧!

講返條線, ...

電感和電容值不會因為一個接點而大幅改變, 亦不會有一個參數說明何謂"好"與"壞"

我舉個例子ACOUSTIC REVIVE BWA-4, 照你的說法, 用了這東西一定是"壞參數"和"大廠不會用"?

anyway, 這接線設計非常差是肯定的, 但原因是沒有硬殼去承托脆弱的焊點而不是多了個焊點就變差
個人簡介 : 對音響一知半解的業餘設計師

專業玩家

Lancelot 發表於 2015-8-14 19:53
合金不是看出來的, 什麼產品也會列明成份和解釋"為何稱為合金".

例如你買一個"鍍金6.3轉插"也會知道接觸 ...

所以咪話Lakxxxx今次真係sell得好

專業玩家

USA2010 發表於 2015-8-14 19:46
其實點解你會認為金色線就係合金
紫色同白色線就唔係???

所以希望請Lakxxxx出來打我頭,證明一下

進階玩家

我認為最大責任在DMA 沒有跟顧客清楚解釋產品,而買家亦不去理解自己所買的東西;labkable這件產品設計上是水準之下,但並沒有惡意行騙。

音響產品尤其是線材是最容易誤導消費者的,而消費者也有責任在購買前詢問清楚。

高級玩家

合金不是看出來的, 什麼產品也會列明成份和解釋"為何稱為合金".

原本諗住繼續潛水食花生,
見倒呢位係10日前注冊,唔知係米76請番黎嘅特工講嘅偉論,我真係睇唔過睇眼

鍍金講明係”鍍”,當然只係觸面有層金,
正如鍍銀線同純銀線一向明確分開咁,
如果你羅條鍍銀話係純銀就絕對係欺詐客戶,
你連呢d Hifi圈咁基礎嘅野都唔知就已經係特工,我真係好擔心76嘅前途

再講,如果有一截仔合金就可以叫合金線,
咁嘅理論大可以衍生出:2cm 細細截純銀線+1.2m 銅線, 就可以自稱純銀線
如此道理,我真係好想個知Hifi圈咩人會認同

唔知你係米盡責為自己老闆76保護客戶心切,而衝出黎講呢番偉論,
我就建議你等你客戶lab記自己黎解釋,唔好火上加油啦

附帶一說,呢條線無記錯係寫明銀+銅+金銀的,金銀係耳掛果截基本有留意開散線嘅人一眼就認得出,
你唔信嘅,大可以羅去驗驗公布結果比大家睇睇

8絞銀+銅+金銀合金耳掛 = 金銀銅合金線,真係有創意嘅宣傳手法

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
chowyeung + 10 + 10 丙得好!!

查看全部評分

進階玩家

Lancelot 發表於 2015-8-14 20:01
電感和電容值不會因為一個接點而大幅改變, 亦不會有一個參數說明何謂"好"與"壞"

我舉個例子ACOUSTIC REV ...

師兄,我講緊Interconnect cable,  麻烦睇清楚。Capacitance & Inductance 是不會因一個接點改變太大,但一條原本銅線再接上黃色的疑似金銀線后成條線數值無變?咁小弟真係學野了!

進階玩家

biid 發表於 2015-8-14 20:18
原本諗住繼續潛水食花生,
見倒呢位係10日前注冊,唔知係米76請番黎嘅特工講嘅偉論,我真係睇唔過睇眼

按照師兄的說法,labkable是單單說明“合金”線才會有影響,金銀銅合金線也不會出現你所說的情況。

如果我是護客的話我讓此post沉下去就可以了;我現在是特工的身份才會說明這線的利害,在我角度來看,這線並不能稱為合格線以上,因為耳機線應以柔軟度和耐用為大前提,在中間用焊點是不能保證耐用度,可以說是原裝線也比不上的產品。

這類產品的出現在於大眾盲目相信貴價導體,粗線,多絞才是好聲的關鍵,而從沒有關心線材的基本需求為何,我在接下來的文章會講述線材選購的要求,但很可惜labkable並不是我會推廣的產品

評分

hiyori + 10 + 10

查看全部評分

進階玩家

mileshk 發表於 2015-8-14 20:26
師兄,我講緊Interconnect cable,  麻烦睇清楚。Capacitance & Inductance 是不會因一個接點改變太大,但 ...

師兄很抱歉,我理解為單純的接點焊接帶來的影響。

至於電容值和電感值,最受影響不應該單看導體的材質,而是導體的織法和cross section的overlap,在此的推薦audio cook book, 內裡會有詳細解說

進階玩家

師兄舉例正確,買個6.3鍍金頭當然只是expect訊號傳輸部分一定用上鍍金,吾通包裝也要鍍金咩!

VDH CNT 廠家在網站清楚例明 CNT是他們線材導體上最先進物料,但無話係XLR頭,如果這比喻是曲線幫條耳機線解釋就。。。。。

進階玩家

Lancelot 發表於 2015-8-14 20:33
師兄很抱歉,我理解為單純的接點焊接帶來的影響。

至於電容值和電感值,最受影響不應該單看導體的材質, ...

師兄,你介紹的書應該是The SuperCables CookBook 吧!我由First edition 已睇到第三版都有買!有興趣可以借你欣賞。
如果你想了解Capacitance, Inductance 和 Resistance 可以開新Post大家研究!這裡都係講返條耳機線!

評分

hiyori + 10 + 10

查看全部評分