設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 到底買邊部好 chord hugo/ alo continental dual mono???

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟最近試左呢2部野,比呢2部野毒到hihi,甘好忍住手甘話返去諗一諗。

其實我試左之後覺得hugo解碼真係好好,我聽主旋律 個 背景好暗好靜,層次分明好正,不過alo就 過味道好吸引我可能係膽味、 音樂感同人聲都好有味道...不過c4 就冇line out我就疑問可唔可以發揮100% 既水準

同埋有人講宜家hugo唔直得宜家入手話冇line in line out 又話白癡design...所以我好苦惱
我係到見到好多師兄舊年用有hugo有好多負面 experience,我想問仲有冇師兄用緊可以比下意見我
同埋有冇ching比較過c4 qa360同 rca 同軸 過hugo既聲邊部好d?
至於alo個部我甚至搵唔到開相文,想問有冇師兄有/試過既聽感?

星級玩家

二手入晒两只

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,小弟曾經兩部都聽過,本人覺得ALO會喺幾唔錯既選擇(膽味濃)又有2.5 Bal
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

個人認為hugo值得入手,推耳牛刀一流
買得太多
時間太少

進階玩家

單從師兄的聽感,應該考慮hugo多於alo,或者差不多size計試埋aurrender flow

雖然hugo的設計係唔多討好,造工都差,但揀選音響產品應該以source和耳機優先,膽amp在市面上有很多選擇而alo 也不算精於膽amp的牌子,你還可以考慮analog squared paper呀。
個人簡介 : 對音響一知半解的業餘設計師

星級玩家

lp24nelnel 發表於 2015-8-17 19:21
二手入晒两只

我有諗過但係我見二手都唔係平好多

星級玩家

fr05rrrr 發表於 2015-8-17 19:28
師兄,小弟曾經兩部都聽過,本人覺得ALO會喺幾唔錯既選擇(膽味濃)又有2.5 Bal
(Post76 Android 手機版送 ...

膽味真係幾好, 但係我未必用到2.5 bal

星級玩家

lp24nelnel 發表於 2015-8-17 19:32
個人認為hugo值得入手,推耳牛刀一流

甘我又未試過,不過我見話推hd800有唔錯甘

星級玩家

Lancelot 發表於 2015-8-17 20:08
單從師兄的聽感,應該考慮hugo多於alo,或者差不多size計試埋aurrender flow

雖然hugo的設計係唔多討好, ...

師兄你講個部analog squared paper好似好正甘想問知唔知邊到有得試? 有冇其他膽既portable amp 推薦?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Hugo 過保之後可以玩到盡,整 4 粒 MIJ 原裝 Panasonic 18650 鋰電同埋一打超級電容佢嘆就好聲過 3,000 英鎊嘅 Hugo TT:

http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=180&t=3814233&p=132#56532167
加兩顆18650鋰電池時.效果相當於TT

當加四顆18650鋰電池時.音場與動態與力道.已經比TT好了

不過還是要小心使用.不小心短路會很慘的

屏蔽要做好.否則手機來電時.有可能會干擾波波叫
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=180&t=3814233&p=123#55911246

每粒 Hugo TT/Hugo 用嘅超級電容盛惠 28 人仔:

https://item.taobao.com/item.htm?id=40880039805
https://item.taobao.com/item.htm?id=40953120577

Hugo TT 剝光豬:

http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=180&t=4422116
http://www.phileweb.com/news/audio/201505/01/15794_2.html