設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: mister_k

[討論] 純分享:當Audeze轉咗代理而隻金X買嘅LCD-2又壞咗…(長篇...

鉑金玩家

上去嘈啦,我之前部國產野有問題想換,雖然行貨,但睇到網上有兄弟話個間野行貨要換貨都麻鬼煩,直接上返大陸壇一開名即刻有人搵你架啦,個大陸總代仲幫我打埋電話,話直接去換就得,跟住上到去啦,話有聯絡陸總代,佢仲要睇我對話紀錄,方死我隨口講,唉好彩報定案唔係又肯定白行留難我啦,私下搞唔掂,網上力量幫到你

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

上咗去head-fi講呢件事,結果Audeze真係回應:
"Our warranty starts on the sale of the product. This is what we state on our website, product literature etc.
Our customer service representative is new and incorrectly emailed the customer that it starts on day of manufacture. As many of you point out, this is rather silly and we did not catch it before it went out. It also points out that our internal training is insufficient.We are reviewing our internal training and also checking if any other customer has received incorrect information in the past..."

將啲責任推晒去個「代表」度,真係好荒謬,我咪問佢,唔通個個客有問題都要再喺head-fi post一次先知個「代表」係咪新仔,講嘅嘢係咪可信。

已經成六日佢嗰邊冇人聯絡過我,今朝有第二個「代表」經head-fi搵我,希望呢次唔好又水我!

待續...

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

mister_k 發表於 2015-8-26 12:28
"Our warranty starts on the sale of the product. This is ...

諗緊點推
叫佢表示啲誠意,換副新嘅黎啦,已經好讓步啦冇要佢換LCD3
件事係佢公司攪到咁煩架嘛
攪咁耐冇歌仔聽都未同佢計
(Post76 Android 手機版送出)

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Audeze's Drama is Stupid .......

專業玩家

mister_k 發表於 2015-8-26 12:28
"Our warranty starts on the sale of the product. This is ...

講埋D野同強X人一樣.... 火都泥
希望佢盡快比個正面回覆你

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

又玩雙重標準,私底下 e-mail 俾 CS 就 Plan A,瘀事揚咗出嚟就 Plan B。

要扮嘢/搏懵都搵個好少少嘅藉口啦陰功,唔通轉一轉代理就可以順便轉埋保養幾時開始計咁盞鬼?

http://www.head-fi.org/t/509710/audeze-lcd-2-impressions-thread/6420#post_11862946
We are looking into the issue and will get back to you tomorrow. Since we changed distributors, there is some confusion.
作個 PR 故仔都咁求其,零分。(真係笑大人個口,其他人俾你昆到唔代表個個都會落搭,返屋企重新作多鑊啦喂。)

每次見到呢隻遊戲都令我諗起 planned obsolescence,上年 RTHK 都有播映 The Men Who Made Us Spend(購物大踢爆):

http://programme.rthk.hk/rthk/tv/index.php?c=tv&m=archive&type=epi&tag=購物大踢爆
http://www.bbc.co.uk/programmes/p01zxmrv
在一連三集的購物大踢爆裡,傑克柏雷特將會為大家發掘消費的內幕,查出使我們沉迷購物的秘密,亦會訪問多個熱賣商品背後的幕後神偷,窺探讓我們欲罷不能的營銷策略。

傑克將會在第一集裡探討,產品生命周期是如何推動無間斷的消費主義。

遠在九十多年前,全球最大型的電子生產商組成一個關於燈泡的壟斷聯盟,開創計劃報廢的先河。今時今日,這種自動損毀的設計已無處不在。

傑克亦會講解一個非常關鍵的消費思維轉變:過去,我們只會在物件損毀的情況下,購買新的代替品,但透過利用潮流及消費者的自我認同,使我們開始不停透過購物來滿足這些無窮無盡的追求。

他更遠赴美國,到訪一所回收中心,帶大家看一看有多少全新的高科技產品,原封不動地被送去銷毀。

與此同時,他會跟幾位企業代表切磋一番,了解商家如何令我們貪新厭舊,追趕那急速流轉的產品升級熱潮。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

原來喺Head-fi度覆我嗰個原來係Audeze個印度人CEO,Sankar Thiagasamudram,佢話聽日會搵番嗰個representative問責喎!聽住先...

專業玩家

mister_k 發表於 2015-8-26 18:24
原來喺Head-fi度覆我嗰個原來係Audeze個印度人CEO,Sankar Thiagasamudram,佢話聽日會搵番嗰個representat ...

在Audeze立場下維修一隻LCD-2應該唔系太大掛. 首先..香港去美國,來回郵費買家比番, 我覺得應該既.
Audeze收到有問題既耳機,我古佢花半個MAN HOUR去修理好一邊都應該夠掛...COST當然仲有既系PARTS啦..
但佢一直講埋D DOESN'T MAKE SENSE既原因去水去推...Audeze唔系禁天真以為耍多你兩下, 你就算九數,買過隻新耳機來用下化

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

以我所知,LCD-2同LCD-3都奶晒嘢,好多唔過保就壞咗一邊單元,可能換到佢怕,咪叫啲員工盡量耍啲用家,未過保就話過咗保,慳得就慳!
經過呢次咁,無論個結果係點,我都已經對Audeze失晒信心。8差幾嘢買隻牛話玩兩年幾就死喎,就算customer service幾好都死!之前仲諗過衝隻EL-8,好在冇買!

題外話,我上過Audeze香港代理ECX個網睇過,就算Audeze提供三年全包保用,買香港行貨都係得一年全包,第二、三年只包零件,要俾$500檢查費+10%機價維修費。所以真係買行買水都係咁衰。

白鑽玩家

mister_k 發表於 2015-8-26 18:54
以我所知,LCD-2同LCD-3都奶晒嘢,好多唔過保就壞咗一邊單元,可能換到佢怕,咪叫啲員工盡量耍啲用家,未過 ...

this kind of warranty is tricky to some extent.

if mouth-to-mouth recommendation is that bad in terms of durability, better avoid even sound quality is excellent.
digiman