設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: firefly

[請教] Proac TA 薄聲有無解救?

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

david1503 發表於 2015-8-25 22:13
又一個好提醒,我記得TA近返後場,低音會出返一陣墊底

其實離後場幾遠, 都要睇實際環境, 有時離牆遠啲等低頻wave行到一周先反彈可能好啲; 有時睇吓腳架底同地下底離幾多, 墊少少嘢都會有低頻改變; 如果用書架唔用腳架, 喺低頻傳輸上根本落唔到地下, 係會弱好多好多好多既....

有時喺電視上面有層架, 啲高頻上到去比層架頂住, 空間感都會被迫細咗好多....{:9_428:}

所以都係嗰句, 睇咗真相先知~~!! {:9_423:}

進階玩家

ADA 發表於 2015-8-26 06:48
好像忘記問師兄你對TA入手幾耐?
會唔會未煲夠所以低音不足?

都有兩年啦, 屋企人日日睇電視開著, 應該煲熟了

進階玩家

sam2004 發表於 2015-8-26 10:13
唔玩膽,咪玩套mark仔囉,你現在的問題係amp唔夠力,同d線及喇叭無関。

都有諗過呢個可能. 但見好多師兄用 supernait 推 proac 玩得好開心.  我知唔可以齋睇 watt 數, 不過 supernait 果 80w 真係同我隻 A3 差咁遠?  

A3 Power output
85 watts per channel into 8 Ohms
170 watts per channel into 4 Ohms

進階玩家

ykluk 發表於 2015-8-26 11:02
其實離後場幾遠, 都要睇實際環境, 有時離牆遠啲等低頻wave行到一周先反彈可能好啲; 有時睇吓腳架底同地下 ...

出緊 trip 電腦無相, 過幾日返去再 upload.  不過肯定俾人插   事關隻喇叭擺係電視櫃頂無用腳, 有落釘/釘碟, 黑麻石未得閒去搞.

總括講擺位完全係垃圾.  不過又要講下舊時對 602 好似無所謂, 離牆三呎少少 toe in 已經好聽得.

76-FriendClub

76-FC 藍寶石勲章

firefly 發表於 2015-8-27 00:33
出緊 trip 電腦無相, 過幾日返去再 upload.  不過肯定俾人插   事關隻喇叭擺係電視櫃頂無用腳,  ...

唔好用麻石,唔係d低高收得重多
AV System :                                 2 Channel System :
Panasonic TH-55HZ1000H        Musical Fidelity A1                                   
Denon AVC-X8500H                  Marantz SACD 30n
PANNDE PD6X                           Atomica Strato (無極)
B&W 705 S2, HTM72 S2, KEF R8a, E301
Velodyne SPL-1200 Ultra

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

firefly 發表於 2015-8-27 00:33
出緊 trip 電腦無相, 過幾日返去再 upload.  不過肯定俾人插   事關隻喇叭擺係電視櫃頂無用腳,  ...

唔同喇叭音箱單元都唔同設計, 佢裡面啲頻寬點走都唔同, 真係唔可以用一支擺法理論去睇全部嘢架~~!!

小弟覺得擺位空間堅係超高但又最重要學問, 擺得好一萬器材會比過百萬既好, 堅唔係講笑~~~ {:9_423:}

鉑金玩家

firefly 發表於 2015-8-27 00:27
都有諗過呢個可能. 但見好多師兄用 supernait 推 proac 玩得好開心.  我知唔可以齋睇 watt 數, 不過 supe ...

同一個級別的,海軍、水兵吧
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

supernait 就當然加 Hicap 先說。 當年我 dyna C1 一樣推得唔差呢~ 夠小睇火數好多時睇唔到電流去唔去得控制力好唔好等等。

我現在用 naim uniti 1 推 TA,聽下歌relex 下不知多 happy. 去TA 唔夠厚? 不如睇下 jumper 同喇叭腳有冇問題先。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
hksarac + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

TA 宜用暖聲底amp去推,我用膽機推,效果十分理想,聲音有味道得來又具分析力!不要輕易放棄呀!
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=123895

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
sam2004 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Cary 303T, Cary Sli80
Proac Tablette Anniversary
Kondo SPC 2.5 Nordost Heimdall 2 RCA