設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: ozrayyau

[隨身耳擴] Cayin HA-1A

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

lp24nelnel 發表於 2015-9-7 10:28
尼部好野尼,用左超過十年,推Ls3/5a、AKG 702 812刀好正

成十年啦,老當益壯嗎?
大陸機一般感覺冇咁長呢

銀級玩家

出左MK2呢

黃金玩家

HA-1A MKII 的工程樣機將會在星期六的廣州耳機展中首度亮相,預計 2015年尾發售。

HA-1A MKII 是 Cayin 的首席工程師陳德海十年前的設計,當時 HA-1A 的分割式結構概念是非常創新的。現在的 MKII 仍是由陳德海先生親自操刀。原來的 HA-1A 是以推動小聲箱為主,然後是前級功能,耳機輸出是兼備但不是重點!今次的第二代 HA-1A,取消了喇叭輸出,改以耳機作主要的輸出。12AU7搭 EL84 的線路設計,推喇叭可能較多限制,EL84 的小甜特性很難完全發揮,或者要在動態或其他原素上妥協了,但 EL84 用來推耳機的話便遊刃有餘了 (除了小數幾隻特別難推的),所以我自已也蠻期待的。

由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

高級玩家

ozrayyau 發表於 2015-9-7 04:45
我買平過 oppo ha2, 推 AKG 正

ozrayyau兄,

好有興趣, 但擔心noise floor, 可否講講呢方面HA-1A表現如何?

高級玩家

CayinAndy 發表於 2015-9-9 14:53
HA-1A MKII 的工程樣機將會在星期六的廣州耳機展中首度亮相,預計 2015年尾發售。

HA-1A MKII 是 Cayin 的 ...

Andy兄,

請問香港有demo嗎?

黃金玩家

safin 發表於 2015-9-9 16:07
ozrayyau兄,

好有興趣, 但擔心noise floor, 可否講講呢方面HA-1A表現如何?

膽機嚟,唔好期望有石機嘅靜,同我架 A8 噪音或底噪上冇得比,我仲未真正聽佢,因為係 DEMO 機,應該煲好,未換膽前,喺朋友度用X5k做音源,試過 HD700,朋友嘅 HD800, HD600 同 Akg 712pro, HE560, 個個都似様但 Akg 有*係你啦嘅感覺*,而底噪等未到擾人地步,不過用乜膽同膽質數都有關係。用原裝膽較硬(中俄),用德仔X7 同 RT 12au7,加菲利浦 EL84,有分析力亦有味道,遲下試其他膽。

黃金玩家

safin 發表於 2015-9-9 16:07
ozrayyau兄,

Sorry 唔記得講佢嘅聲

我試機時只係用X5k, Line out 3.5mm 出紅黑 RCA, 最平果啲, 黑電源線同原裝膽。
好典型膽機, 味道, 音色同空間感都收貨, 原裝膽硬啲, 高頻唔夠幼細有啲崛尾, 睇見兩粒 250v 1uf 嘅 Real Cap 就唔開胃 加粒 0.01uf 應該有幫助。

膽試過啲, 主要兩種, 但我覺得用舊猫乸等味道型唔多夾, 用分析力膽好啲。

以上係暫時 set up, 架機放埋一邊先

高級玩家

ozrayyau 發表於 2015-9-9 16:31
膽機嚟,唔好期望有石機嘅靜,同我架 A8 噪音或底噪上冇得比,我仲未真正聽佢,因為係 DEMO 機,應該煲好 ...

明白, 當然你在接受範圍內至叫合格啦, 謄機我都有用過, 做得好嘅膽機絕對無問題, 多謝意見, 聽落都唔錯wor, Mark2 做純耳擴可能會更好

黃金玩家

WallerHomie 發表於 2015-9-7 16:05
想問師兄幾錢入,望落幾正!

我買平過 oppo ha2, Demo 機

銀級玩家

ozrayyau 發表於 2015-9-9 19:46
我買平過 oppo ha2, Demo 機

呢部唔會係元祖demo機呱 !