設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: katieyan

[DAP播放器] 新手女生入門請教

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

歡迎你加入post76,會識得上黎問我相信師妹都係想升級燒下,依家果玩法同以前唔好晒啦,以前大家都會用IPOD加多舊解碼或者擴音機,依家大家比較習慣用一部機去搞,玩開嘅人會叫做「磚」。

上面師兄介紹嘅機都算係大路嘅老牌子,而且都係好機,3000-4000蚊有好多選擇,睇下師妹想要咩野,因為女仔聽歌或者玩音響可能同男仔唔同,如果要輕要靚,其實A&K都係一個好選擇,聲底都比較似I Pod Classic,都係分析力比較高,A&K 其實係IRIVER一個子品牌,好耐好耐之前I POD都未紅果時I RIVER已經做MP3機,當年128MB都真係唔平,依家越做越貴添,不過樣應該幾吸引到女仔用

如果唔太介意操控或者音響外型,可以不妨考慮國產「磚」,呢個價錢可以考慮一下Shanling M3,貴D可以考慮一下Caying N5或者N6,聲音比較濃烈D,厚聲D,聽人聲同小品都真係幾好架,我自己比較鍾意N6。呢兩間都係音響大廠,雖然係大陸做,山靈同斯巴克以前一直做CD機,仲要都好出名下,有時都會幫其他外國廠代工。

可能比較多術語,或者新手會聽唔明,如果唔明可以再問,單純代入返師妹個角度去諗,如果師妹用一體機機,可能第一樣野要適應係容量問題,I POD CLASSIC有180G,依家D機一般都係插卡,俾起以前容量可能會細D,如果聽開WAV可能就要準備多張卡啦。

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
hiyori + 20 + 20 精彩報告
kelvinhin + 10 + 10

查看全部評分

DAC:North Star Design DAC 32
AMP:Roksan Caspian M Serie 2
SPK:QUAD 9L2

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

$4000其實都5止買到入門DAP.
如果二手都買到CALYX M,仲有找~
不過可能會嫌大部左D~
我自己都係女仔,,番學帶大袋先覺得OK..
之前番工就真係5係點頂得順..因番工都會LADY少少...帶細袋..耳機都差D塞5入XDD

同埋要睇番樓主用咩耳機? 介5介意大部..
講真,,遲D番工真係5想帶住咁大舊野出街..
但可惜AK JR同SONY都5岩自己聽ORZ

如果聽開IPOD CLASSIC我會推薦FIIO,兩個都係無咩味精~~

鉑金玩家

去百記,
AK100II    都係4K多少少,
ZX1   4K 有找少少。

你可以試晒兩隻先

新仔玩家

謝謝各位師兄的建議 ,原來也頗多選擇,小妹先試玩一下實物,再決定,麻煩晒大家啦!

新仔玩家

xjenox 發表於 2015-10-4 00:37
$4000其實都5止買到入門DAP.
如果二手都買到CALYX M,仲有找~
不過可能會嫌大部左D~

其實也不一定要i pod classic聲,不過輕巧及外型是頗重要呢

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

katieyan 發表於 2015-10-4 16:54
其實也不一定要i pod classic聲,不過輕巧及外型是頗重要呢

咁輕巧及外型就梗係AKJR啦~~
真係幾正~~ 但我覺得佢二手價先係岩價XDD
2500樓下都會入部黎玩嘅..
SONY A系列果幾部個人黎講覺得望上去膠膠地,不過抵玩~

銀級玩家

要治本必需重口味

katieyan 發表於 2015-10-4 16:54

咁基本上都係ak系列/sony zx1/f887架啦
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

cowon plenue m i will suggest this one
(Post76 Android 手機版送出)

高級玩家

如果要輕細薄,要求唔太高買返IPT6啦,今代D聲幾干淨,背景黑,細節動態都可接受,推力比IP6+好小小,$3188有128GB幾抵玩

如果有基本要求,要細節要層次有動態推力再大D,X5K DX90 N5 QA360
當然係睇你想買一部機用到爛,點玩法,耳機大唔大食等因素去諗

最後當然睇你銀根如何,因為玩得HEAD FI,唔會得一部機一隻IEM,只會越買越多,毒越中越深

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

DX90用家路過推薦iBasso DX90。

DX90外型雖然冇AK Jr、Sony咁時尚,但機身線條簡潔、唔大部仲有touch screen,操作易上手。
聲音方面背景乾淨、凝聚力好、比較柔美耐聽(個人認為FiiO、HiFiMAN比較衝冇咁耐聽,而AK中檔機比較有D味精感覺)。
HiFiMAN HE-500
AKG K702, K374
Fostex T50RP
Philips L2, M1, M2L, S2, E5
JVC FX850
Audio-Tech CKM99
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
Massdrop m9xx
ADL GT40
Audioengine D1
FiiO E12
Aune B1