設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: samuelt

[隨身耳擴] Chord Electronics Mojo 開箱

銀級玩家

jbengof 發表於 2015-12-11 18:21
師兄 DOP Format系將DSD嘅DFF/DSF File打包成flac 做咗呢個動作 Mac機有專用程式 PC就用Foobar

日韓隨身 ...

準確嚟講應該係將DSD訊號封裝成PCM訊號再送去可以可以解DOP嘅DAC,噉佢就會將此PCM內藏嘅DSD訊號解碼;都是根據DOP協定去做的。DFF,DSF及FLAC都係收藏DSD及PCM碼嘅檔案型式而唔係輸送嘅數碼訊號。

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
孤寡詩人 + 5 + 5

查看全部評分

KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

銀級玩家

quiz 發表於 2015-12-10 14:02
唔work嘅,good returned.

網上流傳一條Fiio L19嘅線可以;但在Fiio嘅網站找不到相關資料,唔知堅定流,都唔敢去訂!
KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

黃金玩家

jbengof 發表於 2015-12-11 18:21
師兄 DOP Format系將DSD嘅DFF/DSF File打包成flac 做咗呢個動作 Mac機有專用程式 PC就用Foobar

日韓隨身 ...

多謝C兄解答

另外.....我已經訂左部MOJO.....因為諗住佢兩用...同埋價錢又唔算貴.....我以前都用過CHORD 既QHD 解碼....都幾鐘意佢既聲底..

但係我而家得部DX50 既DAP....推846有冇需要換過部好D 既DAP 呢??而家我諗住DX50 用過機線同軸入MOJO....如果搵部二手AK100 又會唔會好過而家好多呢??

唔好意思.....我係耳機新手...所以問題比較多.........
Source : OPPO 205
AV AMP: trinnov 32-816
DAC: Holo spring2 X2
SPK: Focal iw1003be X7  Focal ic1002 X6
十仔: DIY 15吋 X4
十仔AMP: NC2K 2500W X4

銀級玩家

我就係用同軸出,因為我部player係x5ii,不過我條自己diy同軸有個唔好處,就線身一般較硬,唔係咁屈得
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

wingosky 發表於 2015-12-12 14:53
我就係用同軸出,因為我部player係x5ii,不過我條自己diy同軸有個唔好處,就線身一般較硬,唔係咁屈得
(Pos ...

我而家諗住用過機線玩住先......唔知怕唔怕呢?

因為好少MINI JACK 既同軸......香港都少...澳門一定冇....
SPK: Focal iw1003be X7  Focal ic1002 X6

銀級玩家

傻b仔 發表於 2015-12-12 11:33
多謝C兄解答

另外.....我已經訂左部MOJO.....因為諗住佢兩用...同埋價錢又唔算貴.....我以前都用過CHORD ...

既然你已有DX50當然用條同軸線試一試先 DX50我無聽過 唔知DX50作為轉盤在Noise處理得如何 手上有一部DX100同軸去Mojo質素相當唔錯 但自己耳塞配合上 我喜歡配AK120 AK系列要用光纖 而Mojo光纖輸入而你要聽DSD或者24/192要注意光纖插頭質素

銀級玩家

jbengof 發表於 2015-12-12 15:02
既然你已有DX50當然用條同軸線試一試先 DX50我無聽過 唔知DX50作為轉盤在Noise處理得如何 手上有一部DX10 ...

ching光纖頭有咩注意?
我用QP1R,一陣諗住去dxa到試
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

進階玩家

既然你已有DX50當然用條同軸線試一試先 DX50我無聽過 唔知DX50作為轉盤在Noise處理得如何 手上有一部DX10 ...

我試左5條光纖,有平有貴,最貴果條$4xx  播到但唔屈得,一屈就播唔到.反而最平既淘寶貨屈極都播到192 k

銀級玩家

wongkiss 發表於 2015-12-12 15:08
ching光纖頭有咩注意?
我用QP1R,一陣諗住去dxa到試

方插頭個邊要好Fit盡量要插到底 當然聽16/44.1(紅燈)要求較低 一聽24/192(藍燈)要求就高 其實你問dxa佢哋都應該知道

黃金玩家

咁想問下...用一般既過機線當同軸用得唔得呢?