設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: cwyip

[流行曲] Kylie Minogue 新碟Kylie Christmas

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

上次 ABBY ROAD 我好鍾意架. 今次隻聖誕碟亦好鍾意. 基本上全部都係耳熟能詳架啦. 只係變左KYLIE演繹更動聽.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
psb + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

sineadeddie 發表於 2015-11-16 23:07
Details pictures

師兄,唔好意思。你誤解了。

我的意思是說 Kylie 本身 錄製此碟 時是在 歐洲 錄製 或 在美國錄製。

因為有位前輩說,在一切資料欠缺時,而又想買此碟時,便應以此碟的錄音原產地為準。而購買原產地錄音的碟,雖然未必是最靚,但應該是比較接近原音。

故此,我好多時買碟,都會有點偏心地買番該碟的原產地點的製品。日本歌買番日版,韓國歌買番韓版,而歐洲歌手在歐洲錄音的碟會買番歐洲版。美國歌手當然買番美國版啦!

但Kylie是澳洲歌手,但好像冇記錯的話,她主力是在歐洲發展。再加上 Will 兄 說此碟是在 ABBEY ROAD 做 mastering,故此才會有一個想法,歐洲版 未必會輸晒給 美國版。

如果隻碟是美國製但卻印著歐洲製。肯定激到師兄你嘔血了。

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
m600 + 10 + 10 絕對認同
cwyip + 10 + 10 用家心得
dc903 + 10 + 10 用家心得
hryu + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

星級玩家

lamwaikit007 發表於 2015-11-16 23:32
師兄,唔好意思。你誤解了。

我的意思是說 Kylie 本身 錄製此碟 時是在 歐洲 錄製 或 在美國錄製。

同意你講法. 你嘅堅持係啱嘅.
而我嘅原意, 出發點在collecting.
我原意係Kylie嘅碟好少係US pressing, 而且美國亦對佢不嬲慳皮, 只出standard版.
所以, 今次Deluxe版係全美國壓製, 對Kylie嚟講係第一次, 對我collector角度亦係首次收藏到!!

當然, 我一直都講緊美國壓製, 並非要強調"美版優勝", 只係比較"罕有"咁解.

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
psb + 10 + 10 超正!
takeishi + 10 + 10 無敵的美版..........

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

sineadeddie 發表於 2015-11-16 23:53
同意你講法. 你嘅堅持係啱嘅.
而我嘅原意, 出發點在collecting.
我原意係Kylie嘅碟好少係US pressing, 而 ...

星級玩家

takeishi 發表於 2015-11-16 23:14
上次 ABBY ROAD 我好鍾意架. 今次隻聖誕碟亦好鍾意. 基本上全部都係耳熟能詳架啦. 只係變左KYLI ...

Sure!!! 以前X'Mas要摷返佢首Santa Baby嚟聽, 應一應節....
而家, 成隻碟都係Kylie嘅聖誕歌!!! 好滿足!!!

評分

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

我都認同, master在Abbey Road的話, 歐版會原汁原味啲
所以反而覺得環球嘅鴨比路系列拎去日本壓碟就怪怪地咁
27號會出埋白膠版, 話唔定會買埋佢

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

旅行手信 因無乜碟岩心水

x

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
takeishi + 10 + 10 完美的日版
sineadeddie + 10 + 10 超正!

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

cwyip 發表於 2015-11-17 19:31
旅行手信 因無乜碟岩心水

咁就寧願買日版,因為多幾首歌。

評分

psb + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

lamwaikit007 發表於 2015-11-17 20:12
咁就寧願買日版,因為多幾首歌。

Actually same tracks. (16 tracks)
日本版用standard裝, 單碟版13首歌, 然後用Deluxe嘅3首bonus, indicate成為bonus tracks.
可以話係Deluxe單碟版. (留意單碟版標題 "KYLIE" 係紅色的)

星級玩家

講開日版, 曬少少10's嘅日版.
日版控... です!!

x

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
takeishi + 10 + 10 嘩~邊夠你玩呀. 勁呀.

查看全部評分