設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: 音樂小豆丁

[入耳式] 警喜之作 Heir Audio 10A 開箱

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我用左30分鐘一路聽10A一路用盡方法找唔買佢既理由
結果找唔到,仲要比佢毒到
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

鑽石玩家

SCLEE 發表於 2015-12-4 11:18
10A 一出就用到而家,仍然覺得佢質素極高,而價錢極合理

唔知你10a有冇換升級線?
如有請問換左邊條?
CD: Marantz SA-KI RUBY
CAS: I-O DATA Soundgenic NAS
AMP: Marantz PM-KI Ruby
喇叭: Elac BS403
手提: Fiio M11 pro SS, AK SR15, Fitear Air, Vision Ears VE5,Audio Technica ATH-WP90, Audio Technica ATH-IEX

科林玩家

aronchee0599 發表於 2015-12-4 12:26
如有請問換左邊條?

多口搭句~
個人係用OCAU+ 8芯~
覺得同10A好夾, 每樣野都唔過火

之後另外試過BA條PRIMA DONNA都OK, 個低音會勁左, 人聲會暖左
之後仲試過YY條STORM, 不過因為嫌佢硬....
呢幾條個人都覺得同10.A夾
同埋380最好加AMP推10.A~

星級玩家

等貨到, 要成個月, 好心急想聽啊!

白鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

最近曾經八折,都想入手,但到X軒和手上的 Ibasso Oriolus PK, 都是Ibasso 的音域較闊,細節也多些,現在 Ibasso 可改  CM,應有更大進步空間,各位師兄不試試。
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

rlmfung 發表於 2015-12-5 14:44
最近曾經八折,都想入手,但到X軒和手上的 Ibasso Oriolus PK, 都是Ibasso 的音域較闊,細節也多些,現在 I ...

oriolus 多緊個圈...音色取向都唔同
我有10a 係廣洲耳機個時都有聽過oriolus
的確唔錯...下一對都想買佢
不過我覺得低頻同高頻未及10a
佢俾條原線我聽個時 我覺得低頻量及潛都唔夠
佢幫我換左條黃色既應該係銅線 先完全發揮到oriolus 既低頻
Fiio x7
Heir 10a  RSD 1+2
tfz2m final audio iv v vi

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SCLEE 發表於 2015-12-4 11:18
10A 一出就用到而家,仍然覺得佢質素極高,而價錢極合理

Totally agree i keep listening to it almost for a year...a quality and professional design ciem..……

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

aronchee0599 發表於 2015-12-4 12:26
如有請問換左邊條?

這一年我主要用原線,因Heir 應以此調音,效果已好好,最近也試用siltech同Tralucent 金銀線,效果非常不錯。當初買時在此推介,比某些師兄話香港冇得試,唔應推介,又暗示我系打手,冇引之下都漸漸少上論壇,自己玩下算。今次見有人再提10A才再作路人甲。
Earphone: SE5way,10A, 8A, 1+2, ASG2, & Er4b
Amp: 385 & minibox (mod.), Recorder/Player: AK240,  QA360 & E8, IPC

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SCLEE 發表於 2015-12-5 21:21
這一年我主要用原線,因Heir 應以此調音,效果已好好,最近也試用siltech同Tralucent 金銀線,效果非常不 ...

Long time no see...10A soundstage and treble present beautifully.....bass for some people may feel not deep enough but it is not chop off anything with layering as well and the deepness depends on the songs. I think it is adequate. Surely change cable should have improvement also