設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ericcho

[頭戴式] Vintage Beyerdynamic:DT440, DT770, DT880, DT880M & DT990;T1 2nd Gen

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

看到師兄鍾情, 請容小弟向你推薦一台專門推600ohm耳機既耳擴給你:
https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=245300

鉑金玩家

謝謝師兄!

是在找膽擴,主力推600ohm耳機,之前也看過這部師兄推介的膽擴,不知有無成品機。

也觀望緊部Goldenwave GA5 …

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ericcho 發表於 2016-10-23 02:00
謝謝師兄!

是在找膽擴,主力推600ohm耳機,之前也看過這部師兄推介的膽擴,不知有無成品機。

春日無綫電日本綱站有成品機。賣7萬幾Yen. 師兄亦可揾二手機, 我見過最平28000Yen。 不過返到都要mod電容先能最大發揮綫路嘅autoformer優勢。只換電容其實好容易。

春日仲有部成品機賣148000Yen嘅終極版。不過就完全揾唔到評論。

GA5, 典型大陸重音染式胆機, 仲有底噪問題, 應不是師兄杯茶。胆機都係揀有用火牛輸出嘅好。

師兄如budget上限許可, 也可考慮美國AmpsandSound嘅Kenzie

我個人揀胆機嘅要求係要用火牛輸出, 用交流供電燈絲, 零底噪, 同用便宜胆出好聲。

鉑金玩家

borrego 發表於 2016-10-23 09:52
春日無綫電日本綱站有成品機。賣7萬幾Yen. 師兄亦可揾二手機, 我見過最平28000Yen。 不過返到都要mod電容 ...

謝謝師兄分享。

師兄是用什麼耳機聽GA5?

師兄頭像那膽擴感覺怎樣?淘寶店家原配膽?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ericcho 發表於 2016-10-29 01:18
謝謝師兄分享。

師兄是用什麼耳機聽GA5?

GA5實際上我沒有聽過, 只是之前在大陸論壇看過一篇分享, 鏈接忘記找不到了.

我頭像那膽擴是放在公司用來聽Grado SR325e的, 曾試推T1和T70, 效果不太好, 應是輸出牛質素所限. 我用的膽是RCA 832A (US$6一支) 和大陸曙光12AX7M. 我買機時要求淘寶店家改用12.6V燈絲供電給我用12AX7

鉑金玩家

偶然看到,Beyerdynamic 90週年紀念頁/Timeline。

http://www.generationaudio.de/

鉑金玩家

終於找到合意的老版 Beyerdynamic DT770 600ohm,one of the best closed-dynamic headphone,有說整體更勝Sennheiser HD250 Linear,但未有機會聽到。

原裝皮耳罩比新DT770耳罩(EDT770V)的聲音平衡、悅耳多了,有如兩對耳機…

銀級玩家

邊部有DT990 600OHM

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ericcho 發表於 2016-4-9 16:49
剛收到的另一對DT880,這金屬耳殼和之前的不太一樣,看上沒有“啞色”coating,很raw的金屬銀色。
聲音未細 ...

請問師兄,我都想入手DT880.如用ALO-CDM.膽5719是否可以推動,唔該.

銀級玩家

DT990 600ohm, 仲有貨嗎???