設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 話說遲D連打機截圖 streaming 都唔得?

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

最迎在FB上鬧哄只的新聞"網絡23" 入面話連打機用的streaming都唔得, 不然可以被廠家 或者第3方告.
雖然我唔知第3方可以是誰 (政府? 店面? 眼紅的人?)  , 不過聽落好似有D無理之餘, 又有少少好似被告得入的危險感.
有無人話我知到底截圖有無問題? 打game 評/介紹的話沒了圖, 沒了片是很好無趣.

蘋果有片講:
FB:https://www.facebook.com/hk.nextmedia/videos/10153948051442448/
官網: http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20151203/54496243
還是好音樂最好.

專業玩家

76 榮譽忠義勲章

你信唔信unbisoft同ea會專登走黎香港告你用twitch打機..而美國就唔告
要知道告你既一定要係持權人,而直播係幫marketing, 除非係偷跑game,咁係咪都會ban, 但係都唔會去告你囉

1萬

白鑽玩家

老而不

amxx 發表於 2015-12-6 15:16
你信唔信unbisoft同ea會專登走黎香港告你用twitch打機..而美國就唔告
要知道告你既一定要係持權人,而直播係 ...

EA 同ubisoft母公司未必會, 不過代理可能會呢
還是好音樂最好.

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

唔直播得的話,P4同X1都會自己off左直播功能,如果係自己cap,咁就要小心,但自己cap而又直播唔出得的內容,一向都會被game廠封殺
(Post76 Android 手機版送出)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

睇了唔同的報導, 以下是網上找到的

知識產權署回覆:

1. 手機遊戲開發商普遍歡迎、容許使用者上載打機片段,藉此吸引更多玩家
2. Microsoft不反對,Sony新增直播功能
3. 但若片段不含評論或導引的片段,當中出現的圖案和音樂,可能涉及侵權

知識產權署回覆只係說是 "普遍歡迎、容許" 而唔係 "完全無問題/ 無影響". 即係決定權是在開發商手上, 咁萬一有日開發商反對, 或者睇一個人唔順眼(例如果位玩家成日講某開發商的game唔好玩) 佢就有可能會咁而犯法.  (唔通share打機片段都要攞牌?)

1萬

白鑽玩家

老而不

gashapon 發表於 2015-12-10 10:29
睇了唔同的報導, 以下是網上找到的

知識產權署回覆:

簡而言之,
家下是立個警告牌叫大家各自小心呡個陷阱, 大家小心回避多過似是立法保護大家用者.
要告, 真是可以好容易. 咩評論定點樣, 人地打官師講到唔係就唔係, 你都死硬.
"我係fans, 我覺得你悔辱我心目中只game的地位" 甘樣又告得.

都是將呢度大多的圖都刪走左先了, 避下呢個法例.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2015-12-10 13:34
簡而言之,
家下是立個警告牌叫大家各自小心呡個陷阱, 大家小心回避多過似是立法保護大家用者.
要告, 真 ...

我相信分享打機video在常理來說, 開發商一定是歡迎的. 我唔了解現時是否都有問題, 不過新的法例下就會變成"可以告", 只係由開發商決定告唔告. 咁陰謀論D去講, 有開發商睇唔順眼某一知名gamer(原因可能是佢話某隻game唔好玩叫大家唔好買) , 而選擇告佢係可以的. 是否必定告得入我就無資格講了. 因為其實我都唔太明新的條例有咩係會保障有咩又有得waive...

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

講到尾好以定爺話齋, 佢地唔取消個直播功能, 即係傾好晒俾大家用啦, 一定唔會告到, 否則即係陰班玩家啫。

家下擺明係點唔駛諗咁多啦, 只要佢想告你, 你做咩都告得, 因為佢口大過你, 只希望唔好通過到, 否則講咩都無用
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

白鑽玩家

老而不

gashapon 發表於 2015-12-10 15:21
我相信分享打機video在常理來說, 開發商一定是歡迎的. 我唔了解現時是否都有問題, 不過新的法例下就會變 ...

家下唔直, 事關己唔係告同唔告的問題, 而是在根本上令個軸心移位了.
把原本可以發展的方向(好多唔同的game play 好多唔同的性格發展) 打倒. 即打機要打到事事保護廠方, 甘樣做同我睇本game雜誌上的攻畸同介紹有咩出入?
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Hon 發表於 2015-12-10 19:02
講到尾好以定爺話齋, 佢地唔取消個直播功能, 即係傾好晒俾大家用啦, 一定唔會告到, 否則即係陰班玩家啫 ...

所以新條例真係幾含糊....定係太"清晰"令人一唔係"範圍"內就中招...其實要保障版權持有人我絕對支持, 不過攪到如果自己唱隻歌放上youtube都要申請幾個不同的license....咁對我來說就真係太麻煩了...一係買game時要買埋"分享心得"版權稅, 咁買得正版game就無事lor...