設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 10000換耳機一問

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
Ching好,小弟用緊cayin n6+vantam r627+velvet,暫時覺得唔喺幾夠喉想升級,宜家覺得有呢幾樣唔好:
樂器與樂器之間分得清楚,但係人聲同樂器係同一個層面好似疊住左咁
音場幾好,但係想縱向深d(想個人把聲企前d)
人聲暫時ok,想少咁啲啲齒音,同埋想人聲前多少少,但係唔想好似fitear parterre同846咁出
低頻唔需要量好多,可以再有彈性d同深d就得(暫時呢個組合既情況幾好,當然升級會想再好d)
中意少少口水聲(即喺平日遇到唔如意既事個下"gip"既溫柔版,唔係齒音),感覺好清晰咁,宜家velvet聽得出,想keep住或者多啲,加上幾中意高分析
不值有8000至10000。
中意廣東流行曲,快慢歌都有,少少偏女聲,唔聽rock/electric。尋日出左去試s-em6,334,heaven viii同angies,334音場同口味唔太啱,viii背景音樂分析唔夠高,angies覺得人聲有啲散唔夠集中(好似成個氛圍都聽到個歌手把聲咁,定位唔到企邊個位),本來最大期望喺s-em6,始終同一個牌子,但喺一聽第一個感覺唔知點解覺得人聲好矇,聽真啲原來喺有小小厚聲,加上唔夠清(?)(比起velvet黎講)(唔識形容,或者應該話,個歌手每唱一個字,個字就好似有泛音咁,拖長左少少,唔夠快發完個音節,雖然好輕微),女聲多左份成熟穩重既感覺,同網上睇既review好唔同,唔知會唔會係隻demo有啲問題,velvet既話就喺比較清脆,音節相對快完,想問ching有無10000樓下,通透d,音場比較大,人聲少少出既耳機介紹??唔該曬ching

鑽石玩家

你試 Astell&Kern x JH Audio Angie 時用3.5mm定2.5mm頭? 出來效果可以好唔同

仲有你會唔會考慮CM?
CD: Marantz SA-KI RUBY
CAS: I-O DATA Soundgenic NAS
AMP: Marantz PM-KI Ruby
喇叭: Elac BS403
手提: Fiio M11 pro SS, AK SR15, Fitear Air, Vision Ears VE5,Audio Technica ATH-WP90, Audio Technica ATH-IEX

星級玩家

Head-Fi 友

76-FC 藍寶石勲章

aronchee0599 發表於 2015-12-22 10:59
你試 Astell&Kern x JH Audio Angie 時用3.5mm定2.5mm頭? 出來效果可以好唔同

仲有你會唔會考慮CM? ...

去試下 Fitear Private 333
(Post76 Android 手機版送出)
Fitear Private 333 + ORB Clear Force
Current: Sony NW-ZX300
Retaired: AK100, AK100II, AK300, AK240

鑽石玩家

kkwkk 發表於 2015-12-22 11:23
去試下 Fitear Private 333
(Post76 Android 手機版送出)

Fitear 聽男聲......
CD: Marantz SA-KI RUBY
CAS: I-O DATA Soundgenic NAS
AMP: Marantz PM-KI Ruby
喇叭: Elac BS403
手提: Fiio M11 pro SS, AK SR15, Fitear Air, Vision Ears VE5,Audio Technica ATH-WP90, Audio Technica ATH-IEX

鑽石玩家

少少意見,我用緊s-em6,用原裝線聽時有你所講的情況,但未至於咁嚴重,而低頻係滲出來那種,好舒服。

買時sales更加毒我試條金銀線,結果一換上再聽,完全唔同晒,音牆和清晰度都昇華左,完全係第二個境界。

最終搞到我食樹皮日子再加,決定一步到位。到現在聽左好幾個月完全無後悔。

以你現在budget再加多少少就可以。

星級玩家

遇到知音人了 小弟用緊N6+Crystal Cable過機+HPV1膽擴+ALO SXC8+Velvet.   當初唔換線唔加擴直推,並不會冇立體感冇分離,只係效果唔夠出。之後換哂線加埋隻膽擴,成件事唔同哂。。。隻擴已對立體感,音場及分離度有明顯幫助,但最大效果始終係條耳機線,將唔同聲拉開左好多,現在背景音樂同bass同人聲絕對形成出幾層layer的結像,不會如樓主所講幾樣野保持在同一layer上。效果於中頻最明顯,高頻黎講Velvet算laid back 得少但效果仍會收少少,低頻及鼓的質非常滿意,係我聽過隨身組合中最清翠最實最detail分析出一下一下鼓棍同鼓面撞擊的聲音,量應該對bass迷黎講唔算特別多。齒音講真一直都唔覺有,吸氣聲好易聽得到,而口水聲口形聲局限環境下會容易聽到-音樂太多當然難分析,但如音樂清清地簡簡單單的話絕對冇難度。個人黎講除左以上立體感及分離外,比較毒的聲會係空氣感及尾音的回音聲,令人feel 到尾音申延同個studio的空間結像,例如最近聽  莊心妍-我不會在老地方等你  入面尾二果句「依然清晰  雖然很痛~~~]  個痛字用震音拉長,加埋空氣感同尾音完結之後果下回音申延,莊心妍本身把聲倔強得黎又甜中帶少少沙,真係非常動聽。。。

近期lee套組合都幾退燒,不過都keep 住試緊有冇其他組合可以同此組合有類似比較,耳機黎講我都好積極地揾d 旗艦級黎試,如Angie,  Layla,  K10A, Jupiter...滿意程度都未如現在所及,Angie 同你分析的略似,Layla 就空間感及分離度的極致,但聲底都係未夠清同d 音樂感有 d over 左令中間堆聲有少少互搶,K10A 做出的效果未十足十但都較類似Velvet, 但聲會輕微不夠亮,人聲後左dd, 換線試會好好多,Jupiter 清清地幾好聽但不願致評因為新demo 一定未煲好。

重要一提,Velvet 的銅鈸聲(即金色果塊鼓碟) 亦係聽過之中最正常的聲音,上面d旗艦(唔計Jupiter) /好多耳機發出的銅鈸聲係會散埋一pat 野,好似d金屬聲打左格仔咁,什至刺耳。不坊研究下此銅鈸聲。當然,以上旗艦級如換左線,i. e. 銀線/金銀線,好可能改善好大或超班,但小弟未試到此地步,有待其他師兄研究下。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

cyber_look 發表於 2015-12-22 12:09
少少意見,我用緊s-em6,用原裝線聽時有你所講的情況,但未至於咁嚴重,而低頻係滲出來那種,好舒服。

買 ...

師兄可唔可以詳講下,換左線之後大概點樣改善左?仲會唔會咁厚聲?因為小弟都幾中意earsonics聲底 :)

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

aronchee0599 發表於 2015-12-22 10:59

仲有你會唔會考慮CM? ...

Ching你好,我試果陣用3.5出咋,有咩分別ching?cm唔太考慮因為無二手市場 :)

鑽石玩家

clementpang 發表於 2015-12-22 12:59
師兄可唔可以詳講下,換左線之後大概點樣改善左?仲會唔會咁厚聲?因為小弟都幾中意earsonics聲底 :) ...

音場闊左,人聲清左,動態大左,對耳機好似換左.....咁囉

我建議你可以去d線舖換黎試下先,看清楚自己的要求,再決定換線定換耳機

鑽石玩家

可以集中試你現在budget的三分一或以上的線,因細價位的線可能與你原裝線無乜分別