設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Sam6999

[入耳式] UE 11 PRO,走上不歸路!

進階玩家

keigo912 發表於 2016-2-7 13:25
CM真係一條不歸路,用過CM真係返唔到轉頭,唯一缺點係冇乜二手市場

同意師兄說法
但係用得CM嘅都唔會諗住點放架喇~
呢條的確係一條不歸路...

進階玩家

keigo912 發表於 2016-2-7 13:25
CM真係一條不歸路,用過CM真係返唔到轉頭,唯一缺點係冇乜二手市場

精雕細琢...晶瑩剔透
其實副CM手工咁靚,真係唔捨得放左去~
又可以得閒同佢影下"沙龍"照

銀級玩家

條原廠透明線好快變綠色

星級玩家

Sam6999 發表於 2016-2-12 20:51
精雕細琢...晶瑩剔透
其實副CM手工咁靚,真係唔捨得放左去~
又可以得閒同佢影下"沙龍"照{:1_25 ...

我最後都揀左Earsonics Vetvel
師兄你講得岩18pro鑑聽味的確係重嘅

進階玩家

timmy81 發表於 2016-2-12 23:20
條原廠透明線好快變綠色

係呀~師兄...我都有d擔心
其實用多一排...諗緊轉唔轉返原裝黑色線
仲有原裝線嗰個"耳掛較位"設計特別
喺坊間d升級線好難模仿得到...

進階玩家

cryushin 發表於 2016-2-13 00:38
我最後都揀左Earsonics Vetvel
師兄你講得岩18pro鑑聽味的確係重嘅

恭喜師兄揀選到心頭好
其實試demo嗰陣時,都留意到ue18pro出嚟嘅聲係有d唔同..可以話係太過"原汁原味"
如果係從事舞台演藝工作者,18pro應該係必然之選 監聽效果一定要夠真準確
但係純粹以欣賞音樂角度嚟講,11pro已經比到我想要嘅感覺
當然,咸魚青菜...各有所愛 各花入各眼
最緊要買到心頭好同玩得開心

銀級玩家

Sam6999 發表於 2016-2-13 05:58
係呀~師兄...我都有d擔心
其實用多一排...諗緊轉唔轉返原裝黑色線
仲有原裝線嗰個" ...

CHING同我感覺一樣, 原裝線個掛耳真係做得幾好.
出面難搵D, 條原裝透明線我都係用到自己都頂唔順先換....HAHA

進階玩家

timmy81 發表於 2016-2-13 20:16
CHING同我感覺一樣, 原裝線個掛耳真係做得幾好.
出面難搵D, 條原裝透明線我都係用到自己都頂唔順先換.... ...

我入手ue cm耳機,佢個掛耳位都係我喜愛原因之一

星級玩家

Sam6999 發表於 2016-2-13 06:20
恭喜師兄揀選到心頭好
其實試demo嗰陣時,都留意到ue18pro出嚟嘅聲係有d唔同..可以話係太過"原 ...

今日去試左ue11pro 想問問師兄您係未都係聽Metal架?
點解我咁問?因為ue11pro真係好band sound向 甚至band sound過jh16pro
本來都有少少後悔無買ue11pro  但當我聽返抒情人聲時 有齒音
至於ue11pro係未適合聽歌過ue18pro 我就唔敢答 我自已就覺得好聽過ue18pro

其實我之前買jh16pro時 我嘅選擇係 ue18pro jh16pro ue11pro
因為我係聽Metal為主 但我第一個刪走嘅係ue11pro 因為我怕鼓聲同電吉他會太大聲 主唱受到影響
我有時亦會聽抒情人聲 但都係怕會影響到人聲 但無疑ue11pro嘅bass係氣勢嘅代表
ue18pro 無論係Metal 定 抒情人聲都能勝任 加上有自己鐘意嘅歌手使用 差D就買左
但再試清楚D 佢比唔到我係歌曲裏面嘅感覺 只能說質素高 但樂感低 犧牲聽音效果換取質素並唔係我想要嘅野
jh16pro 其實可以話係盲入 因為我只去過兩間舖試 一間demo可以話係無bass 人聲係拆聲 另一間demo bass多到轟耳 人聲超遠
但因為jh16pro係因bass 樂感而出名的 我亦睇過好多評測 我當初落訂時都認為jh16pro有4個低音單元 bass應該好爽
但到時令我感到驚訝 bass無ue11pro咁來勢兇兇 而係好有層次感 量感控制得好好 聽落係舒服嘅 唔會食左人聲
最重要嘅係jh16pro比到我係歌曲裏面嘅感覺 要感情有感情 要激情有激情 即使聽唔明歌詞都聽到想表達咩情感
其實聽Matal嘅要求其實都幾高下 基本上無一樣野係配角 人聲 吉他 鼓 bass 全部都係主角

進階玩家

cryushin 發表於 2016-2-13 23:10
今日去試左ue11pro 想問問師兄您係未都係聽Metal架?
點解我咁問?因為ue11pro真係好band soun ...

同意師兄說法
其實我冇特定聽咩類型音樂,但係本身比較喜愛聽不同款嘅鼓聲 & Bass
入手之前都喺ue個官方網站搜尋過相關資料,佢地有簡介每款cm耳機嘅優點同功能
細看之下發現ue 11 pro完全符合我心目中嘅要求
再落舖試demo嗰陣時...發覺佢d低頻有力之餘,唔會一下子"派"晒出嚟..係有種層次感同氣勢d音場好闊!

嗰日試左3部demo...依次序:ue18pro/ ue11pro/ westone es60...
首先試18pro整體感覺好平均...還原度很高...但係人聲欠缺情感...監聽味濃...
之後試11pro聽返同一首歌..音樂一起嗰下..完全同18pro係兩種感覺(心動中...)
再試埋 es60...發覺d鼓聲唔夠實淨...唔係我想要嘅嘢...
跟住又試多次18pro...已經比唔番頭先試11pro嗰種感覺我了...
最終"扑鎚"入手11pro