設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[PS4/PS5] 《STREET FIGHTER V》製作人 專訪

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

(左)小野義德 (右)綾野智章

之前C3HK 2016,Sony Computer Entertainment Hong Kong Limited(SCEH)特別請左《STREET FIGHTER V》製作人小野義德及綾野智章來做宣傳 按我,之後就同各大傳媒做左個專訪!

今日就等我阿定來重溫當日的專訪內容啦!

記者 (阿定): 玩家代號無左香港區旗,係咪中國就代表左香港呢?會唔會加番?
小野義德 : 無左香港旗咩?(Capcom的工作人員一臉問號) 你唔講我地真係唔知,等我返去同製作團隊講番先!
(編按) 最初小野先生搞錯左想問政治問題,帶左我地遊花園,又話春麗都唔一定係中國人 etc,後來知道搞錯左,我地唔係問香港係咪大陸的一部份,只係問區旗唔見左,佢就放心晒!

記者: 只係追加6個角色?咁之後仲有無?
小野義德 : 2016年會先追加呢6個角色,之後希望反應好,可以再加落去,如無意外總人數會多過SSF4的44人,但會唔會去到100個人,就要睇下大家支唔支持我地了!

記者: 故事模式太短啦,又得一Round,又易打,會唔會有更新可以增加難度?
小野義德 : 故事模式六月會有更新,大家如果覺得太易打,可以試下玩生存模式,我覺得生存模式的最高難度應該可以難到唔少人,希望大家可以努力挑戰下

記者: 會唔會定期搞下活動,等大家賺多點FM(FightMoney)?
小野義德 : 現階段未講得太多,不過一定會有機會比大家賺更多的FM的,請放心

記者(阿定): 買番來的新角色有無故事模式?如果有,會係一出新角色就有,定係要等更新?
小野義德 :  故事模式現階段未講得住,大家密切留意下啦,唔會讓大家失望的

記者(阿定): 無左街機模式,香港各大論壇、Facebook等等都好大反應,係咪唔會有?由生存模式同故事模式取替左?
小野義德 :  關於街機模式,我地去歐洲時都被人係咁追問,真係估唔到原來街機模式咁受大家歡迎,當初設計時無估到會咁,今次返去會同開發團隊研究下,睇下可以點做

記者: 設計SFV時,有無覺得悶?
小野義德 : 咁又無,雖然設計左好耐,但其實途中有好多好有趣的試驗,加上開發SFV時,亦會去參觀SSF4的比賽,聽到好多唔同意見,之後就返去想辦法把意見放入去SFV,所以好有挑戰性
綾野智章 : SFV又點會悶呢,反而之前SFIII時因為技術問題,做唔到擋,覺得隻Game好唔得,宜家上網速度終於追到接近實時,可以用擋技,比以前更真實反映現實格鬥,真係超興奮呀!
小野義德 : 各位記者朋友,記得用粗字寫綾野講的野,佢宜家公然話公司的前輩設計的遊戲好悶,我會把大家的報導轉交比高層,咁之後綾野先生就會明白大公司的制度係咩一回事了(奸笑)

當日的問題大約係咁啦,希望睇完呢篇報導之後,大家明白SFV係一隻持續更新,目標係比大家玩上幾年的Game,今日無,唔代表明日無,製作人的答複其實都好正面的,大家的不滿,佢地已經收到晒,仲會返去檢討添!

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

相當不錯的訪問,基本上想問的問題都有,希望可以在短期內得到最新消息點覆,謝謝定哥!
小劇院⎜BenQ W5700 | LG 65 C1 OLED | HDfury vrroom |Anthem 90| Lexicon RX7 | ATI 6007 | CXUHD | MK S150/3 SS150/4 MP950/4 X12

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

漏問咗個好重要嘅問題喎, 你隻 Game 仲有咁多更新到時仲駛唔駛再俾錢先 ?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

akira11092 發表於 2016-3-3 14:39
漏問咗個好重要嘅問題喎, 你隻 Game 仲有咁多更新到時仲駛唔駛再俾錢先 ?

佢一早有講過, 更新係唔洗. 不過點知佢會唔會反口{:9_436:}

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

akira11092 發表於 2016-3-3 14:39

佢要用來做eSport,所以唔會再好似SF4咁,又Ultra又Super,所以之前已講明免費更新,唔會轉Title又賣過!

鑽石玩家

地心吸力令人意志消沈

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

有冇問佢點解隻game冇opening?