設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sum_gor

[請教] (學人玩DSD系列) 收費下載的source?

高級玩家

ghhf 發表於 2016-5-8 07:34
"....WAC同FLAC我就唔講細節啦反正人耳可以扭曲物理法則"

Expectation bias係大腦將實驗結果扭曲成自己想要嘅答案, 無論合理與否
詳見https://en.wikipedia.org/wiki/Observer-expectancy_effect
基本上係物理法則下運行嘅大腦對物理法則下出現嘅現象得出違反物理法則嘅解釋
因為現實與祈望結果有落差
當然, 呢個亦係大腦功能嘅一部分, 就算一個人幾有經驗幾好耳朵唔係雙盲測試裡面都係無可避免嘅
所以話耳朵係非常信唔過嘅
就同心情好時聽嘅歌會好聽啲差唔多道理

至於要可靠盲測DSD同PCM係非常困難嘅
太多因素
關於DSD詳細可以睇呢篇文章
http://www.ayre.com/insights_dsdvspcm.htm
係由一間自己都有生產緊DSD解碼DAC/ADC嘅公司, 真正audio engineer發表嘅DSD無謂論
仲提供埋test file
佢最尾呢句夠精闢
"I think that those who take the time to compare the sound quality of the playback to be very illuminating, and should put to rest many of the myths that Sony created around DSD when they first were trying to recapture the revenues lost by the expiring CD patents."

高級玩家

sum_gor 發表於 2016-5-8 11:22
藝術始終係感覺的產物,又好難下下跟死一個邏輯框框既。。。
我見ching 對相關的學術理論好熟,唔知ching ...

唔係做開呢行,普通學生一個
理論:
WAV同FLAC係進入DAC之前都會被解碼成bit by bit完全一樣嘅raw PCM
會造成音質差別嘅原因只可能會有2個

1.解碼器有問題———正常電腦用foobar播唔會發生, 不過亦有報告指出部分network music player有較差嘅解碼
係,俾多幾千蚊買嚟更差嘅享受
係音響界嚟講一啲都唔出奇

2.CPU用量噪音———係解碼FLAC時同WAV對比會用多丁點CPU,但如果真係去到會影響訊號嘅程度, 佢出現嘅會係明顯聽得到嘅效果(音樂斷左一下 etc.)
而且呢個"丁點CPU"嘅差別係細到要用上個年代非智能手機嘅CPU先睇得出

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

WCHK 發表於 2016-5-4 21:33
個人愚見: 科技進步係殺雞取卵, 聽Live 變黑膠再變CD再變HiRes file.... 係方便咗, 音樂更普及, 但越高質又 ...

高音質係一種賺錢手段,唔係創作
創作本身就係做一件自己都欣賞既作品,創作者做出音樂果時考慮係藝術品質
殺雞取卵其實有音響果一刻就做緊
音響友係一班比錢買音質既人,做音質果班係壓榨品質既人
黑膠年代,返份工創作完都唔夠錢自己做一隻碟
CD件代,返份工創作完都夠錢自己做CD有機會賺錢
FILE年代,任何人創作完,有人欣賞就一定有錢賺
對創作人黎講FILE年代一定係最理想既年代
但係做音質果班一定想返到黑膠件代
今時今日印黑膠都限量其實真係本末倒置,仲要賣800一隻真係捉音響友心態,人冇我有仲要靚音質
網路世界就係想公開全世界都可以得到同樣資源,你就限量比小數人玩

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

yodingdong 發表於 2016-5-8 17:24
Expectation bias係大腦將實驗結果扭曲成自己想要嘅答案, 無論合理與否
詳見https://en.wikipedia.org/wi ...

今日聽到C兄(今日學者,明日棟樑)話係有嘢可以"扭曲"唔跟物理法則(應該話,現實世界被人類"扭曲",誤以為現實世界就係單純物理法則下既概念時空),睇黎世界仲有希望

講番WAV同FLAC聽感,小弟雖然認同可能有一時既腦放作用,唔會係決定性影響。係小弟既個案,以小弟品聽密度,强度及連續性,小弟可以對自己既耳感判斷有絶對既信心。最後一句,聽下歌嗜,唔係做緊research paper,唔使咁肉緊既

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

sum_gor 發表於 2016-5-8 11:13
你個演譯斯文左, 我心目中係d 單字要換一換

祝你個劇集post長玩長有! ...

睇個勢係死唔斷氣個隻 .....

高級玩家

ghhf 發表於 2016-5-8 21:12
今日聽到C兄(今日學者,明日棟樑)話係有嘢可以"扭曲"唔跟物理法則(應該話,現實世界被人類"扭曲",誤以為 ...

我唔係否定聽感,不過如過CHING嘅WAV同FLAC有分別
好可能係digital chain存在問題(大機會係軟件)
如果斷証再修正亦好有可能會提升WAV嘅音質
my2cents
講到咁哲學,人生都只係體驗,開心就好

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

yodingdong 發表於 2016-5-9 03:33
我唔係否定聽感,不過如過CHING嘅WAV同FLAC有分別
好可能係digital chain存在問題(大機會係軟件)
如果斷 ...

小弟雖然對自己信心爆棚,同時係非常尊重科學精神,如果小弟聽到WAV同FLAC之間既分別,係因為數碼信號通道問題,咁小弟就要認真修正佢。

小弟而家用緊部Macbook Air,行個要比$買license player軟件, 用USB連線出DAC,系統其實係簡單既,會唔會係部Macbook Air唔夠力?

星級玩家

唔好比數據呃左....最緊意岩自己....好似我最訓又入左隻阿麟回增精選16.44咁.......但歌音質上真系有唔同有D出入幾大咁....

高級玩家

ghhf 發表於 2016-5-9 10:20
小弟雖然對自己信心爆棚,同時係非常尊重科學精神,如果小弟聽到WAV同FLAC之間既分別,係因為數碼信號通 ...

唔識MAC, 但用MAC嘅個個都用audirvana
亦有可能係DSP作怪
如果USB出口有問題(好多手提電腦個USB口都好差,蘋果唔知)正常嚟講係要加多部機改善/改變
有人用SCHIIT WYRD有人用UPTONE REGEN有人用INTONA
不過都唔應該會影響FLAC同WAV之間嘅分別

銀級玩家

DSD 真係聽古典果類先有明顯分別,普通流行曲碟都係轉來轉去,新碟大多都只係原生24/48。