設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] Ak240ss 與 DP-X1 選擇

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟自己用緊angie 1
依家糾結緊ak240ss定DP-X1好
其實兩部我未有機會做過AB test,因我去既大鋪都已經無晒240ss,唔知有無師兄知仲有邊到有得試齊兩部?
Onkyo有得用moov係幾吸引,但始終我都係著重音質多,我爬左好多日文,都唔多見DP-X1同240SS既比較,有無師兄兩隻都玩過既可以分享下心得?

銀級玩家

比些少分享Ching你

-Zx1用左年半,心思思想換機就入手100R
-100R用左兩星期出dpx1,想玩平衡,又換左
-分析力唔錯,但坊間講既唔夠力就堅既,換ak玩下,入手320(送amp果排所以狗衝)
-240我早於用緊zx1果陣已經試聽過,難忘既聲音都係冇一部夠佢好,qp1r個ui如果得我估我入左手,得佢我覺得似240,320跟左我一排,機緣巧合比我搵到240ss,
現役中,好後悔,後悔點解咁遲先買,一早買佢就唔洗蝕機換機既錢,好彩都算放得快蝕得唔多

要聽歌,入手240啦,有買貴冇買錯
Dpx1行android係方便既,又可以裝app,但果類野可以喺電話做到,同埋裝左你都未必會用

進階玩家

timmy81 發表於 2016-5-10 08:58
比些少分享Ching你

-Zx1用左年半,心思思想換機就入手100R

Ching 你講既正正係我 concern既!真感謝你
但依家240ss唔知仲有邊到有得賣,前排減價賣11900,有無師兄知仲有邊到有得賣又平架???

鉑金玩家

但240,240SS市面應該無晒了!

進階玩家

vivibo 發表於 2016-5-10 13:30
但240,240SS市面應該無晒了!

真係咁灰?

銀級玩家

熱狗仔 發表於 2016-5-10 11:39
Ching 你講既正正係我 concern既!真感謝你
但依家240ss唔知仲有邊到有得賣,前排減價賣11900 ...

Ching喺呢兩部dap揀得既應該都大同小異
240/240ss全新或者優惠價都冇晒貨,可以唔洗諗
唔介意二手既兩部dcfexxx都有人放

星級玩家

我2星期前都係糾結左好耐,換部240定DPX1黎夾Hugo好,本身用N6
諗240係因為插水價,又係一部里程機,硬解DSD又有平衡, 不過行光纖
DPX1 就平d 又可玩哂240果d功能之餘行埋USB, 不過N6去DPX1冇upgrade 的感覺
最後都係直入Hugo, 退燒~~~所以如諗240,不如入Hugo, 個upgrade 大到可直接退燒我相信。。。Hugo 同240插水價相差2000 左右

如真係揾240插水價,係有的,打去奧運站果間問問吧,1 星期前仲有的,但唔係ss 版

進階玩家

我都唔係好明,點解240好似未有後繼機,但又停產,最新發佈果部ak300個價位一睇就知同240無關係,唔通320同380就係代替240既?
Ching 始終我都係想搵部一機攪掂既就算,hugo本身唔係player,我已經唔想再帶炸彈出街

銀級玩家

熱狗仔 發表於 2016-5-10 15:12
我都唔係好明,點解240好似未有後繼機,但又停產,最新發佈果部ak300個價位一睇就知同240無關係,唔通320同 ...

Angie I 配240ss係夾到絕,主要係聲底和聲音方面。240ss係一部個人覺得唔使煲就聽得的dap. 配好多不同類型的耳機都非常靚聲,句括heir10, shure846, Angie1, 如果想揾部dap嘆世界揾240ss真係冇錯。

評分

參與人數 1威望 +15 金錢 +15 收起 理由
hiyori + 15 + 15 用家心得

查看全部評分

銀級玩家

大前題係樓主係想要一機過定加擴
如果用hugo,player我相信唔需要買咁貴,夠storage就得,right?
380我相信係240既後繼,但380本身都有amp可加即係話佢開發時就有不足,要加左amp先發揮到
所以240有ching話係里程機我係認同的
我自己用18 pro,暫時用過咁多dap 240(ss)係最好聽,其次係QP1R,ss版本可上youtube睇睇同普通版既分別,睇到鑽果part我就決定我要ss版了