設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: amadeusalvin

[黑膠] 求介紹黑膠盤?

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

amadeusalvin 發表於 2016-6-5 11:53
各位C-hing , 由於小弟係初哥所以有幾個問題想問
1. 套黑膠盤同 phono 同樣要煲 一段時間先靚聲?
2. 如針 ...

我都係新手, 不過即管將我粗略所知嘅試講一下:

<== Yes, 估計最少50小時吧

2. 如針壓校吾啱會點?
<== 聲會走樣唔正常, 嚴重嘅會傷唱針

3. 怎減少 d 炒豆聲 ?
<== 最理想直接一定係用洗碟機洗碟先. 就算新碟都要洗的.
跟住就係播放前用方法減少靜電, 暫時我常用的係呢隻SK-III掃 :

http://www.hk-68.com/index.php?r ... &product_id=511
http://www.avbuzz.com/audio-vide ... E5%88%B0%E5%96%870/

當然仲有其他方法同靜電掃, 各施各法, 我所知有限, 講唔到太多了

4 . 喺播完一面 d 歌, 而又吾記得拎番起唱頭會有乜後果?
<== 雖然唔會話會即時整壞唱針, 但都一定冇好處.
如果想避免呢個情況, 可以加呢個Q UP (大約4舊水):

http://www.thequp.com/

[youtube]hF_mlwlhRdk[/youtube]

得閒可以做下功課上網搵下有關聽黑膠資料, 唔難搵到的, 呢D唔懶得的

如果上述有咩我打錯左, 希望各師兄可以糾正同補充一下

評分

參與人數 4威望 +90 金錢 +90 收起 理由
fungl + 20 + 20 用家心得
ykluk + 50 + 50 用家心得
小寶老豆 + 10 + 10 原來你覆左...
amadeusalvin + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

leo25 發表於 2016-6-5 23:34
我都係新手, 不過即管將我粗略所知嘅試講一下:

関於針壓 , 其實係吾係 d 聲正常,針壓已 ok ? Instructions 教調到 1.75 g , 係吾係咁簡單 ?
雖然 d 聲 正常, 但覺得個頭好似就黎掂到隻碟咁又驚因為咁而整彎支針。

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

amadeusalvin 發表於 2016-6-5 23:47
関於針壓 , 其實係吾係 d 聲正常,針壓已 ok ? Instructions 教調到 1.75 g , 係吾係咁簡單 ?
雖然 d  ...

初初set跟個唱頭建議針壓就包冇衰
好多人都會再憑耳聽微調, 但你可慢慢再試吧
不過針壓太重會令聽音死實左

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

leo25 發表於 2016-6-5 23:53
初初set跟個唱頭建議針壓就包冇衰
好多人都會再憑耳聽微調, 但你可慢慢再試吧
不過針壓太重會令聽音死實 ...

真係多謝 C 兄!想問問 d 針壓計會不會好貴 ? 吾好意思我實在太多問題

1萬

白鑽玩家

amadeusalvin 發表於 2016-6-5 23:59
真係多謝 C 兄!想問問 d 針壓計會不會好貴 ? 吾好意思我實在太多問題

我只係用緊呢D淘寶野, 可以玩住先:

https://world.taobao.com/item/35 ... 0&_u=6m0lbi2435

唔駛唔好意思, 大家研究下啫, 我都係靠問人慢慢開始既

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

leo25 發表於 2016-6-6 00:14
我只係用緊呢D淘寶野, 可以玩住先:

https://world.taobao.com/item/35209258908.htm?fromSite=main&spm= ...

thx

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

amadeusalvin 發表於 2016-6-5 23:32
各位C-hing , 由於小弟係初哥所以有幾個問題想問
2. 如 ...

... 我都係新手; 大家一齊學嘢研究...

個個盤同 phono 都唔同, 無咩準則... 但我自己覺得, 每逢有電到嘅器材... 都要 100 小時左右 run in 去穩定

2. 如針壓校吾啱會點?
要買隻針壓計; 但我之前跟隻老嘢叮噹個 post set 個盤, 都無買針磅, 見啲聲算正常就算 (有斷估, 無痛苦)

3. 怎減少 d 炒豆聲 ?
再洗乾淨啲膠先試...

4 . 喺播完一面 d 歌, 而又吾記得拎番起唱頭會有乜後果?
幫枝針折壽

評分

參與人數 3威望 +90 金錢 +90 收起 理由
fungl + 20 + 20 一定要加分
leo25 + 20 + 20 用家心得
ykluk + 50 + 50 用家心得

查看全部評分

Turntable: Yamaha GT-2000L
Phono Preamp: ASR Mini Basis
CAS: Innuos Zenith MkII
DAC + Pre: Goldmund Mimesis 11
Active Speaker: Goldmund Logos Tower

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

小寶老豆 發表於 2016-6-6 10:43
... 我都係新手; 大家一齊學嘢研究...

Thx

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
小寶老豆 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

高級玩家

big fan of pro-ject

黃金玩家

amadeusalvin 發表於 2016-6-6 23:02
Thx

Thorens TD235ev,內置埋唱頭放大器
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3