設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: nikfung

[頭戴式] 「特發聲聞」如見"屙督屎LCD4"請即遠離, 企硬, TRY一嘢,衰硬!

鑽石玩家

CayinAndy 發表於 2016-6-9 14:32
有興趣知這師兄用什應 DAC 和耳擴來配搭 LCD4 和 AB-1266。

用 DAC 的 XLR output 接 Adapter 直推耳機 ...

多謝Andy兄提供fruitful建議!! 密切期侍 i5 的發貨!!
毒海無涯....回頭又不見岸!!

黃金玩家

JC216 發表於 2016-6-8 00:55
小弟又不覺起動有問題,好似係200 ohms 版耳罩同機身有條罅,等振膜冇咁易受氣壓影響, 會襟啲(好似係), ...

小弟已被毒至成身債,今次路過又再中毒,點算?
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

星級玩家

CayinAndy 發表於 2016-6-9 14:32
有興趣知這師兄用什應 DAC 和耳擴來配搭 LCD4 和 AB-1266。

用 DAC 的 XLR output 接 Adapter 直推耳機 ...

非常感激andy兄的詳細解釋,我真的對電路和這些數字很頭痛,有必要惡補一下。之前用totaldac d1 dual xlr output直推lcd4, 後來推abyss就見頂了。咁做因為想簡化系統,慳番筆,後來發現不行便入了部二手Malvalve head amp 3, 因為可推埋009,效果亦相當咁錯。Source 是autalic aries, 配nas。headphone打算只keep 009同abyss了, 昨晚再聽始終喜歡abyss多一點,但009及abyss在此系統下有齒音問題,很頭痛。反而lcd4 version 1可能高頻偏暗,就冇晒齒音問題。不過009的細膩同abyss的soundstage和爽快過癮始終好難代替。

請問andy兄對chord dave推lcd4感覺如何?
煩請介紹一下有咩辦法搞下啲齒音⋯⋯試過銅缐木釘都不行,可能過高分析力,加埋聽廣東歌錄音,問題更明顯,例如聽AGA的「一」很不刺耳了。

謝謝師兄

黃金玩家

nikfung 發表於 2016-6-9 14:42
多謝Andy兄提供fruitful建議!! 密切期侍 i5 的發貨!!

i5 係方便靚仔,不是極致聲音向,同師兄套傢撐有距離喎!

LCD4 這類高阻低敏大單元平板,你一齊觀望埋耳擴都啱架啦!
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

鑽石玩家

CayinAndy 發表於 2016-6-9 19:26
i5 係方便靚仔,不是極致聲音向,同師兄套傢撐有距離喎!

LCD4 這類高阻低敏大單元平板,你一齊觀望埋耳 ...

i5 是出街配K10uRG和Oriolus的

另想問Andy兄10000樓下schiit audio mjolnir 2可否推得好Ether C 或 LCD 4??
毒海無涯....回頭又不見岸!!

黃金玩家

JC216 發表於 2016-6-9 15:02
非常感激andy兄的詳細解釋,我真的對電路和這些數字很頭痛,有必要惡補一下。之前用totaldac d1 dual xlr ...

不用客氣,有交流是好事,是 win-win, 係我身份有點特殊,所以比較小出聲吧了,你唔介意就得啦!

理論既野,明固然好,但唔明也可以玩得開心,玩得精的。就我自已所見,技術只是其中一個方,對音樂的理解才是最大的優勢。假如一個技術人和一個音樂人一齊學玩 HiFi, 第一年會是技術人領前的,但第二年音樂人已可以追上來,長遠來玩 3-5 年後,差不多是音樂人全勝技術人的。所以花時間去逼自已明白這些數據原理,可能不如花時間去認識自已喜歡的音樂。

我是在 3 月的 CanJam SoCal 中聽到 Dave 推 LCD4 的,同展館內還聽過 Cavalli Liquid Gold, Liquid Glass 和 Wells Audio Headtrip 推 LCD4 作。 Dave 推 LCD4 的細節很豐富,很 smooth, 偏斯文,大開大合或較 complicate 的音樂控制得不太好,感覺音樂的張力不足,我會 prefer 上面 Resolution Audio 的水立方 DAC 夾 Liquid Gold 組合,加埋 US$10,000 ,平過部 Dave 小小。

Auralic Aries + Totaldac D1 + Malvalve head amp 3,應是很值得期望的組合。我在 AV Show 聽過 Malvalve 推 009, 通透度和 detail 都驚為天人,但這機流通量不高,師兄都買到二手,應是非常有心了,可以講部 Malvalve 幾錢嗎? 或者 PM ? 但未聽過這部機推平板耳機,尤其是勁大食的 AB-1266,應付得好嗎?

師兄用膽耳擴,如要處理齒音,除了線材外,其實可從膽著手。我知 Malvalve head amp 3 有 10 枝膽,4 大 6 細,通常處理齒音是從前級膽著手的,你不妨找出是由 2 枝細膽做 前級膽, 睇下現在緊的膽是否有增加高頻和空氣感的特性,係既話就不妨物色可替代的前級膽!

我是石機人,對膽所知甚小,吹水到只為止,再講就穿崩了!
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

黃金玩家

nikfung 發表於 2016-6-9 22:13
i5 是出街配K10uRG和Oriolus的

mjolnir 2  我未試過,但要推好Ether C 或 LCD 4 的話我唔睇好!你上前一齊 party 時應有聽過 Schiit Ragnarok  推 Alphd Dog 和 LCD3, 還記得當時的情況嗎? 我個人覺得 Ragnarok 推得唔係差亦不算出色,你用 mjolnir 就再打 8 折,而且 mjolnir 無內部 single end  轉 Balance,即係最好用真平衡的 DAC, XLR  mjolnir。反而用 Ragnarok 可以用 Hugo 的 single end DAC out 然後內部轉 balanced.

如果是過渡性玩住先的態,你在 1 月 party 聽過部 Little Dot Mk6 會是不錯的,你當日聽過,夾 Mr Speaker 非常好,推 LCD3 也有版有眼的!

By the way, 我試過 Schiit Ragnarok 推 Ether C,試完決定唔買 Ether C 物色其他耳機,咁大約係點你能理解吧!
由燒友到業界的華麗轉身

星級玩家

CayinAndy 發表於 2016-6-10 00:47
不用客氣,有交流是好事,是 win-win, 係我身份有點特殊,所以比較小出聲吧了,你唔介意就得啦!

理論既 ...

謝謝師兄用心解答!我想無論技術或音樂我都是初學者,只是一年前偶然接觸head fi,點知就泥足深陷...之前都少聽歌,只係間中用手機聽下spotify,點知發現原來用專門器材聽歌,竟然會有很感動的效果。

講開Malvalve,我是從德國二手forum刮返嚟,真係唔常見,連運費手續費大概28K到,全新香港亦X都有做,不過要近50K。之前爬文見whitefang師兄n年前在head fi meet聽過malvalve推LCD3同HE6都很正面,我至膽粗粗入手,因在亦X試時只配AK320試唔真。暫時都算幾滿意,推1266動態夠,推得開;推009都比我之前的kgsshv mini好一些,夠細緻,唯獨一些"澎湃"位有用力過猛之感,亦可能同我用Neotech Sahara電源線有關。
其實我都想過換膽去解決齒音問題,可惜我完全冇膽方面的知識,唯有之後慢慢做功課吧。

而我最感興趣是用Dave直推耳牛會點,因間中睇下head fi,知道愈來愈多外國燒友由msb 同totaldac轉會chord dave兼直推abyss同lcd,通透度同分析力應該不容置疑,只是推得夠唔夠盡就未聽過唔知。如果師兄聽過dave推lcd4偏斯文,咁推abyss可能會吃力點(雖然我覺得lcd4本身係斯文laid back過1266)。幸好聽聞旺角chord代理下星期終於有機可試,有興趣的師兄不妨帶埋愛機去試試。

鉑金玩家

JC216 發表於 2016-6-10 03:25
謝謝師兄用心解答!我想無論技術或音樂我都是初學者,只是一年前偶然接觸head fi,點知就泥足深陷...之前 ...

旺角有chord 代理?請教是那一間?
HIFI器材的功能就是還原錄音,僅此而已

星級玩家

Fung Ning Audio
地址:九龍亞皆老街 80 - 86號昌明大廈4字樓 E & I 室 , Flat E & I, 4/F., Cheong Ming Building, 80 - 86 Argyle Street, Kowloon.
電話: (852)2321 8515 傳真: (852)2725 8288 Email : fnaudio@126.com