設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: WallerHomie

[入耳式] 分享已完 ...

銀級玩家

銀級玩家

星級玩家

WallerHomie 發表於 2016-6-18 08:35
其實我都唔期望CKS1100有咩驚人表現,個人認為CKR10/9LTD與CKS1100能共存,始終兩款耳機既音色都各走極端 ...

Wallerhomie 兄, 贊同。其實 CKS1100 同 CKR9/10 都可以共存, 調音始終不同。
我用開 Apple 野所以沒有如其他師兄追 AK player 或 勁 Amp.
我聽歌用 iPod Touch 6 加 AK10 portable amplifier, 推 CKR10. (其實 iPod touch 或 iPhone 直推 CKR10 都唔差),
歌曲 file 一般 AIFF
我對新 CKR90 / 100 有興趣, 從圖片上估計配帶上會好過CKR 9/10. 其實有咩方法可以從日本買到?
謝謝

黑鑽玩家

WallerHomie 發表於 2016-6-19 23:38
台灣AA果邊岩岩出左CKR70、CKR90及CKR100既評測,只能說動圈愛好者定必關注!

可惡,係日本返黎冇耐又出新 ...

我啱啱試左,其實第一耳聽感真係同舊版分別唔大,除左配戴舒服左好多之外。之後再試左3間鋪唔同既 demo,可以分享下感受。

CKR100: 對比 CKR10, 人聲無咁壓頭,高音再亮一點,而樂器分離度明顯好左,所以整體聲音會較之前通透,聽感會和諧自然一點。

CKR90: 對比 CKR9, 人聲厚度多左,聲音取向更偏近 CKR100 少少, 無左以前既獨特性,毒性也減少左。

最後想講下 E40, 質素比 im70 有大幅度提升,聲底無疑係似 CKR100, 可說是它的弱化版,但質素和 CKR90 係比較接近,喜歡 E40 的外型,會建議選擇佢多過 CKR90, 非因性價比高先咁講。

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +35 收起 理由
hiyori + 20 + 25 一定要加分
WallerHomie + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

星級玩家

countryboyhk 發表於 2016-6-20 18:38
我啱啱試左,其實第一耳聽感真係同舊版分別唔大,除左配戴舒服左好多之外。之後再試左3間鋪唔同既 demo, ...

謝謝你意見! 你住日本? 我都係諗 CKR100 及 E40, 我鍾意 E40 個帶法。

黑鑽玩家

crazymandance 發表於 2016-6-20 19:05
謝謝你意見! 你住日本? 我都係諗 CKR100 及 E40, 我鍾意 E40 個帶法。

我都想 係啱啱到著東京,玩幾日咁。不過隻 E40 唔知點解大鋪都無 demo,係得 e earphone 有,萬二羊以下再免稅真係幾抵下。我有 CKR10, 而家都唸緊入唔入番隻 E40, 我幾鍾意佢個 see through look

星級玩家

countryboyhk 發表於 2016-6-20 19:59
我都想 係啱啱到著東京,玩幾日咁。不過隻 E40 唔知點解大鋪都無 demo,係得 e earphone 有,萬 ...

原來師兄都用 CKR10 !E40 係買得過。 香港都晤知會唔會有行貨返, 就算有都有排。 我自己都等緊。

銀級玩家