設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] 夜麻麻又無咩野做...來開個箱---AK300

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

事由今年年初本來買左部DP-X1,結果搞出壇野來 ,
於是回歸手機煲歌既日子直到尋日...

本來打算等X7出埋AM3平衡一齊買...但前幾日試完除左低頻多左(2.5mm),唔覺同AM2有咩分別
最慘係比我既感覺係人聲唔夠清,有d位直接係感覺比樂器蓋過左
而且話就話輸出大,但整體由AM2-AM3平衡都無咩動態...
AM2比我感覺個人聲都幾重數碼味,密度唔夠
唉...唔多講,好彩無買到

尋日有個毒朋友見我精神麻麻,話帶我去解放...咁就出事
心念無為再浪費D錢係換機到...肉赤都咁話比多少少上AK好過
唔係話其他機唔好,只係X7同價位既機部部都硬係缺少左D我想要既野
比銀果陣個毒朋友重係一邊係到邪笑..Orz
好彩個價幾靚,個銀包都無咁傷,重有得救
都重有MQS送...不過唔岩我聽...

買慣磚頭一時唔係好慣見到咁少配件...
不過除左機套同2張貼(前後共4張),其他配件都唔會用...因家中太多線

以下全部用iphone影
第一張個機頂位令我想起當年用過既fiio x5

聽感:
未買之前一直都覺AK個性價比差太遠,但AK300出左之後...
我聽ACG及日系女聲多
用W4R,對耳機係AK300既表現下重可以再戰幾年 (唔壞既話,亦唔希望壞 )
人聲幾前,幾甜,感覺男聲都變得甜甜地
高頻好亮,W4R只係試過用AUNE B1出過咁既高頻...其他機未試過
低頻唔多唔少,同X7+AM2差唔多,我覺得岩岩好...
整體聲音密度幾夠及響亮,人聲偏前(正中我喜好)

續航力太約一個鐘10-13%...唔錯

下一步應該係換線啦...換條2.5mm玩下 (用左2年先換,會唔會太遲 )

評分

參與人數 2威望 +39 金錢 +39 收起 理由
Angus1028 + 9 + 9 用家心得
hiyori + 30 + 30 用家心得

查看全部評分

新仔玩家

我都係前兩日入

又係試完x7, 覺得完全唔值呢個價, 電話加amp好聽過佢

銀級玩家

wai0331 發表於 2016-6-19 00:23
我都係前兩日入

又係試完x7, 覺得完全唔值呢個價, 電話加amp好聽過佢  ...

咦..你都係AK300+W4R...同道中人
你條純銀線? 配W4R出來個聲如何?

X7個調音太平平無奇,高不成低不就,又缺少動態
本以為AM3個平衡會有好大改善...點知...

新仔玩家

uiltimate 發表於 2016-6-19 00:39
咦..你都係AK300+W4R...同道中人
你條純銀線? 配W4R出來個聲如何?

我係320, 我果條係銅度銀

聲我就唔係好識形容, 只可以話合我口味

隻4R我係一出果時買,玩左成5年先換線

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

Ching覺得同dpx1比廿別左啲咩? :)

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

咁都要機夾耳機ge....
x7 d 調音最大特色就係淡過和尚尿...
所以我都掉左個am1 去mod..mod個群已經有成160人..
你當一半有mod 咁你可想而知...fiio 本身既調音都真係幾受歡迎
Fiio x7
Heir 10a  RSD 1+2
tfz2m final audio iv v vi

鉑金玩家

降級

銀級玩家

wai0331 發表於 2016-6-19 01:05
我係320, 我果條係銅度銀

聲我就唔係好識形容, 只可以話合我口味

O...原來320

銀級玩家

cyrusp 發表於 2016-6-19 11:36
降級

降級?點解呢?

鉑金玩家

uiltimate 發表於 2016-6-19 12:12
降級?點解呢?

不知道,同樓主聽感不太同,可能我用動圈,ANYWAY,恭喜買到心頭好