設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 講下個二手市?

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
今日出去放碟. 我是去幾間的. 因為唔同老世收唔同的貨色.
發覺最近古典似乎比過去2年熱左少少 (可能又因為2手鋪比之前已少很多吧?), 有D老世話最近多左D人搵.
Canton pop 我無為意, 唔知大家點睇?
有些店都打算考慮收2 手的新黑膠, 話開始有D人打放wor . 有些我知就已做緊不過是舊版而不是新版.

唔知大家有無八到D乜最新消息?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
km3232 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

which area of second store did you go?

do you successfully sell your cd? how much and how many you can sell?

do they reject your cd?
[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

鉑金玩家

早兩個月前放了數張廣東舊版碟 ,都是較熱門的歌手 ,老細話比較靜因為少左好多內地豪客 。

1萬

白鑽玩家

老而不

ernietse 發表於 2016-6-19 16:48
which area of second store did you go?

do you successfully sell your cd? how much and how many yo ...

兩個主區, 一個WC, 一個CB, 一個MK
reject就好少, 不過都係有. 比如是一些舊中國唱片出的CD. 我有張是玩中國古排鐘的, 但因為當年包裝很差, 似老翻, 大多都唔收. 仲有一些packing 麻麻地的CD.
太糟的, 我會取去救世軍或者當廢膠去回收.

前後連DVD 今日合計近HK$900 左右吧?
DVD的唔重, 只是盒大. 反而CD就重好多了   

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ernietse + 20 + 20 wow! $900, I want too!

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2016-6-19 16:50
早兩個月前放了數張廣東舊版碟 ,都是較熱門的歌手 ,老細話比較靜因為少左好多內地豪客 。 ...

確是如此, 反而見到有D日本人在找廣東歌. (呢樣幾suprise)

VCD 老細們唔要了, 除左一D粵劇了.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

中文碟可能值當D, 英文碟呢就慘啦. 當你垃圾咁收. 5蚊隻. 1蚊隻都夠膽死. 我放過一次. 大大埋碟. (百幾隻左右) 最後. 得番600蚊. 真係慘烈. 所以呢家我寧願送俾人又好. 自已放上綱賣左佢都好. 都唔會拎出旺角信和放碟.

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
WCHK + 10 + 10 絕對認同
kh22 + 10 + 10 絕對認同
ernietse + 20 + 20 gift to me please, hehe

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

takeishi 發表於 2016-6-19 20:30
中文碟可能值當D, 英文碟呢就慘啦. 當你垃圾咁收. 5蚊隻. 1蚊隻都夠膽死. 我放過一次. 大大埋碟. ...

所以就係要選地方賣lo.
MK 果場, 有時都真係知識有限.  

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
WCHK + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2016-6-19 20:42
所以就係要選地方賣lo.
MK 果場, 有時都真係知識有限.

放碟地方真係要揾 d 相熟的
交過手都好 d
上次放碟回收價約是入手價的三份一至一半到
咁都冇咁傷

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2016-6-19 21:09
放碟地方真係要揾 d 相熟的
交過手都好 d
上次放碟回收價約是入手價的三份一至一半到

話說家個DVD市都是麻麻地.因為有bluray
2手有市是因為新戲, DVD畫質仲過得去, 和一些沒blu-ray的舊戲.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

Canto-pop CBS Sony 絕版二手 CD 幾時都係天價,唔信 ? 睇下:
http://www.ebay.com.hk/itm/CD-Ja ... :g:a7UAAOSwOVpXXkx2

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
km3232 + 10 + 10 一定要加分
Msuper + 10 + 10 呢個價未算貴,我見過林志美標 $7500.
tlsk + 10 + 10 精彩報告
kl122002 + 10 + 10 絕對認同
窮小子 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分