設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Tch1812

[請教] 頭痕中:Campfire Andromeda / JH Angie II 二擇一

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Tch1812 發表於 2016-8-3 06:37
謝謝推介. IE800不能換線好像少了很多樂趣.

Ie800可以換線, 呢區有師兄玩緊

星級玩家

jaffeinism 發表於 2016-8-3 08:10
Ie800可以換線, 呢區有師兄玩緊

先去補習一下~~

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

配帶感好重要

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我覺得師兄說的矇,也許是因為師兄比較喜歡偏薄,比較sharp的聲音風格,Andromeda有少許暖,分析力雖高於846但聽來不是那種sharp及「高清風格」調音,她聲音自然得來,lower end還是有些boost,我想未必合師兄
或許師兄也可先試UERR,看看是不是那種方向,如果是但覺得有不足,可再上來說說感受等大家再俾建議

星級玩家

hiyori 發表於 2016-8-3 11:28
我覺得師兄說的矇,也許是因為師兄比較喜歡偏薄,比較sharp的聲音風格,Andromeda有少許暖,分析力雖高於84 ...

師兄真的一矢中的,我比較喜歡清爽的聲底。如果Andromeda也是較厚可能不合口胃。
但UERR好像只有CIME?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Tch1812 發表於 2016-8-3 12:29
師兄真的一矢中的,我比較喜歡清爽的聲底。如果Andromeda也是較厚可能不合口胃。
但UERR好像只有CIME? ...

U10 風格同UERM 似, k10UA係染左色既U10,

銀級玩家

試得k10都要試埋10.0 都match你既要求 而且平過k10

科林玩家

waiwai929 發表於 2016-8-3 14:22
試得k10都要試埋10.0 都match你既要求 而且平過k10

嗯...你應該係指heir audio隻iem10.0吧
kaiser10 同iem10.0我都擁有過
其實好多人話兩隻好似 調音方面的確有某啲部分好似
利申左先 我係由heir10.0轉用kaiser10ub
我覺得如果聽Classical JAZZ 我會建議kaiser10多過10.0
10.0人聲結象比較大
有點等價交換咁令到kaiser10啲野分得開啲 層次感好一點

另外kaiser10ua難戴嘅問題 我認為樓主可以試一下kaiser10ub(舊版)
細粒好多 係其中一隻我覺得戴得幾舒服嘅耳機

10ua高頻亮一啲 高頻細節明顯小小 刺激小小 10ub低頻包圍感好一點 耐聽啲啲
我認為冇級數差距 只係取向唔同
另外 兩隻換線效果好明顯(原線雞)

科林玩家

其實我都係比較多聽Classical JAZZ(另外電影ost同folk)
玩完一堆耳機最後留淨嘅係ie800(Kaiser10都放埋了
如果樓主好鍾意Classical(指大小編制)同JAZZ 真心推薦ie800
係某幾類音樂 我覺得ie800果種泰然嘅感覺係無可取代
講番先 我講嘅野全部基於valoq 新版ie800
未必同dp-x1一樣 

至於換線 可以參考一下風狼兄嘅玩法
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=238373

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Tch1812 發表於 2016-8-3 12:29
但UERR好像只有CIME? ...

有Universal 版的,雖然暫時只見日本果邊有,不知其他地方幾時release
http://www.e-earphone.jp/shop/sh ... ndcode=000000095740