設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kevin_lam_501

[DAP播放器] 今日一入,今期好多人討論的player

星級玩家

terencelaw 發表於 2016-8-8 23:33
SD4 物价位?

比 UM Martians 如何?

師兄, 有UM Martians??
其實邊樹有得試呢?
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

I try before, not suitable for me.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

nightscrawler 發表於 2016-8-9 00:37
師兄, 有UM Martians??
其實邊樹有得試呢?

Donald
Macau
Apple

or

右店 ;但隻 Demo (左) 耳機 , 死死地

專業玩家

CayinAndy 發表於 2016-8-8 23:28
師兄,真心求報告。因為要經常在深圳上斑,而深圳的地鐵的噪音是非常高的,特別是埋站的 announcement, 高 ...

andy兄請問係用乜度嘅spl?iphone個apps?我用iphone apps度深圳啲巴士有成100db,所以已經轉用cm了。

禁止發言

簽名被屏蔽

銀級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

OneLifeMusic 發表於 2016-8-9 09:04
SXC8用家路過
試過好多線,lee 條一定唔係最好,不過性價比係最高,對住好多貴線亦不輸(或不輸太多。。。)
...

我就係AB比較完就出事了,只有乖乖俾錢
(Post76 Android 手機版送出)
Kevin Lam

黃金玩家

PoRidge 發表於 2016-8-9 08:43
andy兄請問係用乜度嘅spl?iphone個apps?我用iphone apps度深圳啲巴士有成100db,所以已經轉用cm了。 ...

我是用這個 app 的.
Capture _2016-08-09-11-03-08.jpg

理論上 iOS 的 SPL 件做得比 Android 好的,Android 手機欠缺某些底層功能,而部部機用的 mic 和安裝位置也不同,我是參考過 cross comparison report 才知這款 app 在我的手機 (LG V10) 算是不錯的配搭,但同一個 app 用在其他牌子手機會有不同效果了。

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4545478/

我比較在意的不是 80db 這個字,而是同一手機用同一 app 可度到內地的地鐵的 noise floor 比香港 MTR 高出 5-10dB, 這樣的比較數字排了硬件的不足,因為那是一個 constant factor 了!
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

用過SD4s, 佢係咁多universal 入耳中最舒服,可以話夾我耳型,4鐵但低音同包圍感做得好好,唔差過某D圈。最夾係用金銀線,因為隻sd4s 係偏暖同高頻有d 暗,所以會match 一D. 夾個DHC 條 銅混銅鍍銀,包圍感好強,人聲厚D, 但高頻就一般。

星級玩家

我都係呢個組盒 i5+SD4s

銀級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

kyle7 發表於 2016-8-9 11:45
用過SD4s, 佢係咁多universal 入耳中最舒服,可以話夾我耳型,4鐵但低音同包圍感做得好好,唔差過某D圈。最 ...

多謝師兄指點,而家不停煲緊
(Post76 Android 手機版送出)
Kevin Lam