設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: insjm9394

[請教] AKG712PRO

黃金玩家

webuy 發表於 2017-3-11 21:52
我仲想買只窮712pro留念,而家唔買了_

聽過k812後,7系都變曬垃圾。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

星級玩家

Ccs56084342 發表於 2017-3-11 21:58
聽過k812後,7系都變曬垃圾。

K712 pro 唔算難推,要靚聲最好接Headphone Amp。  Headphone amp 同 其他 amp 設計上好唔同,輸出功率細,但控制力超高,效果是細緻,好輕微的聲音都出到。

越高級耳機對耳擴要求更高,沒有好耳擴配合,發揮不出效果,可以比較低檔次的更差。

黃金玩家

EddieN 發表於 2017-3-12 06:41
K712 pro 唔算難推,要靚聲最好接Headphone Amp。  Headphone amp 同 其他 amp 設計上好唔同,輸出功率細 ...

主要系K712平面,K812系立體,用AMP同唔用AMP推都-樣。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

黃金玩家

Ccs56084342 發表於 2017-3-12 08:11
主要系K712平面,K812系立體,用AMP同唔用AMP推都-樣。

我未用K812前就系用K712,之后已放棄左K712了,我用嘅AMP同DAC同player冇變。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
WCHK + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

我隻K712插ODAC+O2駁PC....有時硬係覺得好似太高音太尖
想換換隻AMP/DAC,有無邊隻可以聽落暖D

黃金玩家

ching1202 發表於 2017-3-12 09:57
我隻K712插ODAC+O2駁PC....有時硬係覺得好似太高音太尖
想換換隻AMP/DAC,有無邊隻可以聽落暖D ...

英國AMP會暖聲D

星級玩家

Ccs56084342 發表於 2017-3-12 11:33
英國AMP會暖聲D

有無邊隻牌子介紹下

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

webuy 發表於 2017-3-10 21:06
如果HD800真係咁難推,買hd700配平衡來聽, 咪仲正過HD800, 好多人話要用幾萬既AMP先將HD800推向最正點 ...

自己在hifishow試聽過,也去不同店鋪試過不同牌子不同價位耳擴.
由2k到30k結果是某牌30k的最好.
亦是我個人聽過來說最滿意800組合.
同意這講法.

黃金玩家

ching1202 發表於 2017-3-13 09:39
有無邊隻牌子介紹下

我用緊meridian prime 高分析得黎又暖聲,人聲真實耐聽。

進階玩家

一無是處的On…………

又唔會咁不堪ge。
K712始終是上代旗艦,就價錢來睇同812無得比啦。
但係你話K712好唔好,有無三四千蚊質素,我可以話有,但係用手提嘢推就……Utopia夠可以用手提嘢推倒啦,你買唔買先?
712算係7系裡面好推的,但係如果同player+手提amp推的話就真係推唔曬,
加埋佢係7系裡面比較中性、無咁大陣味的耳機,
真係推唔到的時候無味精就更加不堪。(所以咪被人X咯)
{至於話+3dB低音加強;小弟真係聽唔出,AKG做低音算吧啦}
812絕對係旗艦來的,問題小心斷線,即使sales哥哥話唔會,你親眼見到果兩條線就會明的。
點解要簽名?