設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: cakecake

[DAP播放器] Sony NW-WM1A 與 ZX2比較(以ACG和Jpop歌作參考)

高級玩家

jeffyw 發表於 2016-11-21 01:11
要等4.4頭,相信都仲要一段日子先可以係香港隨處買到,睇大家對sony呢次既改革有幾大接受程度,反正我信 ...

希望快D有 CM 插頭, 用緊MMCX 轉 CM Adapter 唔係好方便, 但同3.5mm 個分別實在太大

黃金玩家

Popbot2012 發表於 2016-11-21 01:05
唔知部TA-ZH1ESv有冇做到呢?

暫時冇見過1ES嘅部件圖,但我估應該都冇。

高級玩家

nanaholic 發表於 2016-11-21 01:27
其實今次4.4mm真係推得好啱。

本來係有間廠首先發明咗呢個插(NDICS),佢sell比Sony, Sony覺得正已經想用 ...

"本來係有間廠首先發明咗呢個插(NDICS)"

你係咪搞錯左啲野 ?

NDICS係第一個做依個頭,但規格係JEITA發表
唔係NDICS賣技術比$0NY

$0NY只係apply 4.4落去,而幫佢達成係靠其他廠賣parts比佢
kimber都係賣線比佢自己整,所以咪整到咁既樣

詳細自己睇真啲,依篇係original source咁濟... phileweb好多第一手資料
http://www.phileweb.com/interview/article/201604/25/364.html

"預計首波推出此定義端子的 NDICS 也展出以 Pentaconn 為品牌的插頭與母座試作品"
https://www.twd.cc/42272

高級玩家

Popbot2012 發表於 2016-11-21 01:05
唔知部TA-ZH1ESv有冇做到呢?

除左2.5 trrs, xlr(cannon/4pin)無

其他都有齊咁濟...
balance dual 3.5 /4.4
single end 3.5 /6.3 / RCA(variable out)

黃金玩家

WillsonLaw@FB 發表於 2016-11-21 01:38
"本來係有間廠首先發明咗呢個插(NDICS)"

你係咪搞錯左啲野 ?

無搞錯到。

http://www.innerfidelity.com/con ... mTokshDtEFXIHfsp.97

呢度有講2014年10月係外國show Sony已經帶住4.4mm頭去攞比人玩。

http://www.sony.jp/walkman/speci ... er/interview02.html

呢度有講NDICS本來就係想賣佢開發嘅4.4mm嘢比Sony. Sony再落返feedback比NDICS, 一路改良先出現咗用係WM1系列嘅4.4mm改良型接頭Pentaconn.

就算你自己post條文中都有講到

2014年11月に、JEITAの音響機器標準化グループへ提案しました。参加各社も問題意識は共通していたようで、出席者全員が賛成して規格化の検討を開始しました

http://www.wdic.org/w/WDIC/RC-8141C

呢度直頭寫明係NDICS開發。

JEITA係2014年11月先提議做標準。但上面英文見到Sony係10月已經攞住4.4mm去show比人睇。最後JEITA發表成位規格先係今年3月嘅事。所以最多都係所有事情平衡發生,但多數都唔係JEITA定咗先有。重有一般d聯合機構攞某公司嘅發明,收集其他公司嘅已經改良後再得大家同意定爲標準先係一般嘅做法,好似IEEE都唔多會自己發明嘢再推比人。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
WillsonLaw@FB + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

高級玩家

WillsonLaw@FB 發表於 2016-11-21 01:41
除左2.5 trrs, xlr(cannon/4pin)無

其他都有齊咁濟...

我的意思係接地果一部分有冇做到

高級玩家

nanaholic 發表於 2016-11-21 02:16
無搞錯到。

http://www.innerfidelity.com/content/canjam-rmaf-2014-showstopper-sonys-proposed-new-i ...

ok. thanks

黃金玩家

WillsonLaw@FB 發表於 2016-11-21 02:20
ok. thanks

最後補充返你貼果條link JEITA代表都有講

φ4.4mm、5極1本という新しいサイズと方式にした背景について原氏は、「どこか1つのメーカーが、自分のところの規格を使って欲しいと強硬に主張すると収拾が付きません(笑)。まだどこも使っていない、スタート地点が同じものであれば規格化しやすいと考えました」と理由を語る。

不知道那一間公司很強烈地主張要使用他們的規格而且又收拾不到

所以應該就係NDICS一早就收買(笑)咗Sony, 佢兩間再夾住JEITA咁推上去。所以都難怪其他日本公司冇Sony咁積極。好似JVC都出咗部amp係用雙3.5mm做balance咁冇用4.4mm都比日本d音響雜誌網頁問點解。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

有4.4轉2.5平衡插未? THX