設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: SIDI

[入耳式] 討論吓(煲耳机)

黃金玩家

HD_2 發表於 2017-1-8 10:18
高音量(大聲),煲8個鐘 死快D
(Post76 Android 手機版送出)

又唔能夠一概而論嘅! RHA CL1, 750高擴阻低靈敏度。。。。

科林玩家

snp386 發表於 2017-1-10 00:25
真係大開眼界!煲機原來可以改變分子排列同推返物理定律!

厲害, 高人, 講科學, 解釋吓, 唔該!

科林玩家

domikase 發表於 2017-1-10 00:16
長知識了!!!
但如果我聽嘅係analog, 咁點分音場大細??
真心求教!!

只要你有DAC 可插電腦( 好多player 可接駁電腦作DAC, 例如 fiio X5) , 就可試到分別
聽出嚟 個感覺會闊大好多
你用24bit/192khz 同 24bit/96khz 已經可以試到 192khz 比 96khz 闊啲, 32bit 會更明顯,
當然唔好諗住一駁就有效果, 要俾啲時間run吓部機先得

科林玩家

dlmc 發表於 2017-1-10 00:42
不敢苟同

無問題, 分享吓啫

專業玩家

tuner 發表於 2017-1-10 19:15
厲害, 高人, 講科學, 解釋吓, 唔該!

唔係講科學唔通講神學咩!所以香港嘅大師一次又一次幫香港超日超美,等人哋都話香港係一個搵水魚嘅好地方,代理仲唔搵廠出埋啲乜嘢同普通版冇分別嘅特別版搵埋一份錢,所以香港係一個好地方係冇講錯!

其實咁樣洗乜鬼買貴耳機咩!搵高人大師教路點煲就得,邊樣唔靚就煲到佢靚!   

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
HD_2 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

科林玩家

snp386 發表於 2017-1-10 19:37
唔係講科學唔通講神學咩!所以香港嘅大師一次又一次幫香港超日超美,等人哋都話香港係一個搵水魚嘅好地方 ...

仲以為講咩咁勁 ,
我之前咪講咗愈高級會愈靚聲囉, 但你有無試用靚機煲完, 煲返平機, 平機都會好聲咗

銀級玩家

煲乜鬼,唔岩聽既,煲一萬個鐘都唔岩聽架喇。
耳機出廠後到進入狀態的確需要一點時間,不過真係唔需要刻意去煲(特別係動鐵)。
慢慢聽,等你對耳仔習慣左隻耳機既聲仲實際(腦放最強無誤)。

專業玩家

吓......乜原來越高級越貴一定越靚聲架!?乜機咗靚咁勁!?煲完靚機再煲平機連平機都會靚咗,等我睇吓有冇!冇就問廠借部返嚟,睇吓係乜嘢神級機咁勁!

我真係到今日先知原來耳機除咗 聲學、物理學、電力學 之外,原來仲有其他可以令佢改變咁大!我諗將來可以唔洗用咁多錢請一班設計師同工程師返嚟!

專業玩家

真係唔好將人嘅 慣性 當咗係大變化先得架,就同用開動圈嘅人轉用全鐵,好多人都會覺得完全冇低頻,用得一段時期就會覺得多咗,跟住再過多一段時期再聽返動圈又會覺得低頻太多,呢個係人嘅慣性而唔係煲機可以有好大改變,以前嘅可能改變會明顯少少,但係今時今日已經係納米時代,好多原件跟本就唔須要好似以前咁要經過長時間先會去到最佳工作效能!

科林玩家

snp386 發表於 2017-1-10 20:03
吓......乜原來越高級越貴一定越靚聲架!?乜機咗靚咁勁!?煲完靚機再煲平機連平機都會靚咗,等我睇吓有冇 ...

好難溝通