設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: wahjaja

[請教] 聽OST有乜Headphone好介紹?

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

borrego 發表於 2017-1-15 16:26
其實大部分耳擴會標示增益規格, 如+3dB, +6dB, +12dB等。用公式dB增益= 20 × log (電壓倍數)便可計出輸出 ...

CHING忽略左仲有個耳擴最大輸出電壓限制,如果輸入訊號或增益過大時輸出就會clip有失真。
HiFiMAN HE-500
AKG K702, K374
Fostex T50RP
Philips L2, M1, M2L, S2, E5
JVC FX850
Audio-Tech CKM99
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
Massdrop m9xx
ADL GT40
Audioengine D1
FiiO E12
Aune B1

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

JimmyNgai 發表於 2017-1-15 19:36
CHING忽略左仲有個耳擴最大輸出電壓限制,如果輸入訊號或增益過大時輸出就會clip有失真。 ...

輸入訊號電壓過高如果唔係玩Double amp, 很少會發生. 完善的amp設計也不應在標準訊號電壓時發生增益過大至Clipping.

鉑金玩家

borrego 發表於 2017-1-15 20:22
輸入訊號電壓過高如果唔係玩Double amp, 很少會發生. 完善的amp設計也不應在標準訊號電壓時發生增益過大 ...

不過實際上並唔係所有DAC都會跟2V RMS呢個"標準"
就好似鼎鼎大名的CHORD,佢唔少DAC都可以去到3V RMS輸出
JVC FX850
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
ADL GT40
FiiO E12
Aune B1

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

CayinAndy 發表於 2017-1-15 18:48
即是只要將一增益加大,其他原件不變,也會立刻提升擴音機的 voltage swing? ...

不明白你在問什麼, 什麼是指原件不變?

我之前說的是信號源-耳放-耳機配搭的電壓/增益關係, 不是說怎樣把一部耳擴電路改裝加大增益. 一部耳擴如果本身已有low/high gain選擇輸出, 又跟電子原件改不改變有什麼關係?

我絕對同意"推得夠大聲不等於推得好聲".

但現在太多人誤解認為"唔好聲就一定係部耳擴唔夠力", 或"用高阻或平板耳機一定要先升級大力水耳擴", 而不知道自己現有耳擴其實已經夠力推爆耳機或自己對耳.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
JimmyNgai + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

JimmyNgai 發表於 2017-1-15 20:47
不過實際上並唔係所有DAC都會跟2V RMS呢個"標準"
就好似鼎鼎大名的CHORD,佢唔少DAC都可以去到3V RMS輸出 ...

咁3V輸出係fixed line out定係preamp out? 有冇得較低? 你係都要較至最大3V輸出先再接amp引起clipping?

好似一部電器明明有220V/110V使用電壓選擇, 有冇人會先"拍"至110V電壓選擇, 然後插220V用後燒機, 再話部電器設計不良?

鉑金玩家

borrego 發表於 2017-1-15 21:28
咁3V輸出係fixed line out定係preamp out? 有冇得較低? 你係都要較至最大3V輸出先再接amp引起clipping?
         ...

好似係fixed 3V RMS (e.g. CHORD 2Qute)…

其實2V RMS並唔係一個要業界死跟的"標準",有唔少line out輸出係低過或高過呢個數值(低過2V RMS比較常見)
JVC FX850
iBasso DX90
ADL GT40
FiiO E12
Aune B1

黃金玩家

JimmyNgai 發表於 2017-1-14 14:13
USB供電都有好處(前提當然係要做得好),就係夠方便在現今CAS年代直插電腦就用得。
傳統上HiFi玩家會比較 ...

都係嘅,同埋認真,我隻Meridian Explorer 好多地方都推得好聽過隻大大舊Scan V3 + PSU...

咁我想問Ching 有無玩佢個Xfeed? 效果如何?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

JimmyNgai 發表於 2017-1-15 22:01
好似係fixed 3V RMS (e.g. CHORD 2Qute)…

其實2V RMS並唔係一個要業界死跟的"標準",有唔少line out輸 ...

咁就係CHORD自己玩"個性", 故意使自己部DAC同市場上其他產品唔兼容了. 我之前有部audio-gd 早期DAC都係輸出2.5V@RCA/5V@XLR, 我需要另外中間接個passive volume control再接Yamaha A-S2000先唔會爆音. 但其實很少有CHORD同audio-gd咁有"個性"嘅廠家. 我而家部後期audio-gd DAC也加咗1.25V@RCA/2.5V@XLR低輸出選擇.

鉑金玩家

wahjaja 發表於 2017-1-15 23:13
都係嘅,同埋認真,我隻Meridian Explorer 好多地方都推得好聽過隻大大舊Scan V3 + PSU...

咁我想問Chin ...

m9xx個crossfeed質素唔錯,聽聞係Meier license的,開左crossfeed結像會好D,聽落對中央人聲音色冇影響,對低音影響比較明顯,音樂整體氣氛會差左少少。如果首歌左/右聲比較獨立聲音比較貼耳的話,開crossfeed係會好聽D,改善好明顯,不過我平日就好少會開黎用啦。
JVC FX850
iBasso DX90
ADL GT40
FiiO E12
Aune B1

黃金玩家

JimmyNgai 發表於 2017-1-13 11:51
CHING用開DT990,會唔會考慮DT1990 PRO?或者Amiron?

至於DAC+Amp,Grace Design有部機仔細細的m9xx,不 ...

我去試左隻DT1990,同DT990取向都幾唔同喎,無DT990中頻弱嘅問題,但係同時又少左DT990嘅衝擊性,唔知係未煲開定點呢?!