設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[CD機] Arcam cds 27 小評

黑鑽玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

礙於土地嘅問題(即是錢嘅問題), 小弟想揾 SACD 機深度不超過34cm, 但大部份SACD機都有返咁上下件頭. 難得搵到 Arcam SACD 機細部d 可 fit size, 又平平地入手.

可能設計細部d, 所以部機佈局有別於其他SACD機, 唱盤放側, 平衡輸出置中, 但RCA 去側邊. 搞到擺放釘腳都試咗一輪, 用3隻腳擺極都唔好聲, 放4隻腳就幾好.

播 SACD 分析力好OK, 特別用平衡時分離度更好, 聽到更多細節. 夠立體並定位準確, 音色平衡, 可惜高頻去得唔夠盡, 聽魔笛時, 女高音尤其明顯 (其實唔知點解我有少少偏好人聲用RCA).
鋼琴聲唔錯 (如果有更多共嗚同伸延就好啦, 不過入門機算唔錯) 中音區聲優美, 高音區唔乾硬, 低音區飽滿有力.

無得 download driver, 所以連唔到 USB 線. 用手機 wireless 去arcam 解碼都穩定, 但只可 hea 聽, 分析力一般. 不過用機本身去wireless browse PC 聽歌都幾好聲但個顯示器唔易 search (尤其當電腦有過萬首歌). 仲有今時今日都解唔到 DSD file, 有d 難接受. (25-5-2017: 唔好意思, 雖然spec 話唔support / 我之前手機試都唔得, 但剛發現原來可以. (25-5-2017) 可能之前手機問題, 疑為播唔到 HiRes, 轉了手機後, 所有24/96/192 全部播到而且音色很不錯. 就算 cds27 spec 話唔support DSD, 但原來可以wireless 可播DSD, 而且質素好好, 不過版面出唔到字或出古怪字. 其實用wireless 聽流行曲得好唔錯

評分

參與人數 4威望 +39 金錢 +39 收起 理由
5張叔 + 9 + 9
samsung + 10 + 10 一定要加分
kl122002 + 10 + 10 精彩報告
flight + 10 + 10

查看全部評分

https://www.instagram.com/chsw2019/

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

正!
Cocktail Audio x40   Acoustic Revive 8800
oppo sonica
audia flight 3
LYNGDORF SDA2400   Tunami Terzo XX V2
Elac Bs 243    243.3     Inakustik Ls-603 Oyaide TUNAMI ll SP-Y  v2

1萬

白鑽玩家

老而不

我自己台CD37都係, 用額外腳會唔好聲, 用返佢自已的腳是感覺最好.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2017-3-31 23:14
我自己台CD37都係, 用額外腳會唔好聲, 用返佢自已的腳是感覺最好.

睇Spec, CD37有可能靚聲過CD27, 所以唔加腳都可以.
加釘腳, 感到中低频會收緊d, 每粒音出d, 分析力提升咗, 不過會有人覺得亁d少咗肉.
諗緊浮磁腳....

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我上年12月中用緊呢個價位唔錯選擇

黑鑽玩家

manleelcm 發表於 2017-4-1 11:14
我上年12月中用緊呢個價位唔錯選擇

有無買哥哥新嘅SACD套裝?

1萬

白鑽玩家

老而不

WCHK 發表於 2017-4-1 08:39
睇Spec, CD37有可能靚聲過CD27, 所以唔加腳都可以.
加釘腳, 感到中低频會收緊d, 每粒音出d, 分析力提升咗 ...

個人覺磁浮係會多多少少對電子零件干擾, 不太建議
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2017-4-1 14:23
個人覺磁浮係會多多少少對電子零件干擾, 不太建議

都係諗下, 個人偏好音色高清硬線條, 所以應該繼續鐵釘腳, 不過可能試用唔同物料

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

未買套裝SACD
其實我最喜歡聽(最愛)首歌

禁止發言