設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[DAP播放器] 港版實物現身!!! Pioneer XDP-30R DAP 開箱圖

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

kiutao 發表於 2017-5-4 16:19
等你嘅評語,哈哈
聽日我會睇睇即刻去有冇S1 demo試先
用作比較

多謝師兄誇獎
小弟有少少分享
首先聲明 我比較喜歡ESS 聲底 所以之前試過dx200 因為佢用ESS9028最高級, 立體聲同音場我相當滿意 但價錢同size就 又貴又大部

講返正題 X30R
測試器材同埋首音樂同埋耳機全部一樣同dx200測試嗰陣時一樣
FLAC file(uncompress lossless mode file)+ IM70耳機
部機未runin之下 測試
關閉EQ下測試
1. 燥底幾乎零
2. 音場相對pioneer x300比較窄小小 但基本上喺街你會分辨唔到(本人)
3. 升頻之後的確有分別 首先去96k/ 88.2 k 聲音密度高咗豐富咗 再識佢192k/176.4k 聽落好似高音有啲矇咗好似過咗火位
4. 開咗hi bit32 高音, 原滑咗, 但高音部聽感冇咁鏗鏘又其弱音方面
5. Digital filter 選擇有“尖”, “慢”, “短”個人比較喜歡“短”
節奏感明朗啲
6.9 bandEQ 調教, 有32,63,125 足夠調較低音, 但係得4,8 去調教高音相對比較少
Update 之前藍牙有bug, 所以唔可以同android手機連接 用唔到用手機控制, update之後就可以
部機整體流暢度相當高

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

maxlo 發表於 2017-5-4 18:45
多謝師兄誇獎
小弟有少少分享
首先聲明 我比較喜歡ESS 聲底 所以之前試過dx200 因為佢用ESS902 ...

正喎,不過我都要試試先

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

試了DP-S1同30R,2部都唔揀。
先講試後評啦
以RHA T20試
兩者聲底好接近,推力就麻麻,要開到50/60先推到。音色就30R較靜同平淡,S1就嘈少少,細膩啲,而音場闊度一樣。低頻就30R比較優勝,實正好多。S1係彈,但唔深。但人聲S1遠勝30R,真係好甜,但唔漏。
想要人聲嘅,又要想少少pop,S1會適合。
想刺激得嚟又少喧染,30r啦。
外型s1感覺耐用,唔會咁易花,30r就膠啲。
至於放棄兩部原因係同X1A差好遠。始終放唔低X1A嘅味,推力。

黑鑽玩家

kiutao 發表於 2017-5-5 17:51
先講試後評啦
以RHA T20試

有無開 high gain !? 睇數字,3部推力應該係一樣,唔應該差咁遠。

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

kiutao 發表於 2017-5-5 17:51
先講試後評啦
以RHA T20試

多謝師兄 快速報告

其實同x1a比 根本冇得比 價錢用料, 幾內靚電容 已經冇得比。

但30R/s1推力應該冇問題。

30r 根據以往 pioneer聲音取向做法, 比較忠實還原,  偏向不加味精
HTPC, CAS, Matrix Mini Pro, Pioneer LX89, Philips LCD, Front : JBL 530, Center :Definitive  Mythos  7, Real : Definitive Mythos Gem XL
Atoms : Scandyna MicroPod, subwoofer : Sony SA-WX900

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

countryboyhk 發表於 2017-5-5 18:46
有無開 high gain !? 睇數字,3部推力應該係一樣,唔應該差咁遠。

我唔知邊到有HIGH GAIN SET呀
但我用升頻去96/88.2,192/176.4k,OFF試,亦開埋升32BIT同OFF去試。
但真係推力差好遠。X1A開到100/120都推到,但30R同X1A要開到50-55/60先推到。
如果按比例,100/120及50/60,應該一樣為5/6。
不過音質真係X1A靠好。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

maxlo 發表於 2017-5-5 19:27
多謝師兄 快速報告

其實同x1a比 根本冇得比 價錢用料, 幾內靚電容 已經冇得比。 ...

HAHA,遲下再試,有師兄提供可以用HIGH GAIN推。不過我唔識開。
如要買入門,DP-S1較適合我。

鑽石玩家

kiutao 發表於 2017-5-5 19:33
HAHA,遲下再試,有師兄提供可以用HIGH GAIN推。不過我唔識開。
如要買入門,DP-S1較適合我。 ...

最緊要啱自己聽感
HTPC, CAS, Matrix Mini Pro, Pioneer LX89, Philips LCD, Front : JBL 530, Center :Definitive  Mythos  7, Real : Definitive Mythos Gem XL
Atoms : Scandyna MicroPod, subwoofer : Sony SA-WX900

黑鑽玩家

kiutao 發表於 2017-5-5 19:33
如要買入門,DP-S1較適合我。 ...

我呢部係日版, 係設定 > 音訊入面有得 SET ( 高增益 ) HIGH GAIN ! 唔知港行係咪一樣有得 SET.

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

countryboyhk 發表於 2017-5-5 21:52
我呢部係日版, 係設定 > 音訊入面有得 SET ( 高增益 ) HIGH GAIN ! 唔知港行係咪一樣有得 SET.

收到,唔該你
遲下再試試