設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 打死我都唔再借黑膠俾人聽!!!

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
呢個年代吹黑膠風, 我明
呢個年代唔係人人識用黑膠, 我知

只是我真係遇過一個甘PK 的.

昨日約了一個人兄, 由朋友介紹的 , 甘樣我當信得過 . 我出借一張近日入手的新出黑膠大家上去呢位人兄度聽.
因為是180g, 呢位人兄是一個少少神經病的人, 見張膠厚去調一下個VTA
但唔將支臀放返去原本resting position 果度搞, 而是碟面!!!
VTA完左又要調VTF , 即針壓, 成個磅放上去我張黑膠!

佢動作係快, 但都搞左十幾分鐘.
當時連side 1 都未聽完, 我講左N次
唔使理, 也唔好搞, 聽完先了

佢話
無事的 無事的

較完跟住發生乜事? 仲使講, 花左lo, 唔係一兩畫, 而係一團位置lo !

席上我的黑臉當然黑過張黑膠過了! 邊有人甘樣聽黑膠的!
我話
唔得, 你買返一張新的俾我. 呢張當係你的

佢回
黑膠梗係會有少少花損了 , 你第一日聽咩!

就係呢一句說話炸起左我團火     
丙足佢半個鐘, 佢仲句句企硬話自已無做錯, 仲話
新出品之嘛, 使乜甘緊張!

夾在中間的朋友分開我地. 結局係由朋友帶我走兼陪返一張新的黑膠俾我當賠罪.
但我無話過我條氣順lo   
係呢度, 我想講,

要當黑膠係廁紙甘用我無意見, 甘樣不如你自己去廁所入面聽飽去.
我唔會一個係廁所入面聽音樂的人.

評分

參與人數 10威望 +160 金錢 +160 收起 理由
fkbong + 10 + 10 絕對認同
CDROMRW + 10 + 10 勢色唔對即刻收碟,仲畀佢攪十幾分鐘!.
dc903 + 20 + 20 激心報告又心酸膠膠白白整花
Stanley5387 + 10 + 10 非常認同
TKMMKT + 10 + 10 借出既碟等如撥出去既水,甭傷心.
窮小子 + 50 + 50 要學懂珍惜,什麼都不借~要討論(上76).
Msuper + 10 + 10 自己覺得碟係唔應該借既
edward616 + 10 + 10 絕對認同
tamsaiming2003 + 10 + 10 說得好
tlsk + 20 + 20 精彩借碟教訓

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

遇人不淑

老兄,並不是個個唔惜物.......你朋友老友話愛黑膠[當然諗諗先]

叫他耳聽手勿動,否則欠打/離場

做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

1萬

白鑽玩家

老而不

Cheong448 發表於 2017-6-4 11:23
遇人不淑

老兄,並不是個個唔惜物.......你朋友老友話愛黑膠[當然要諗諗先]

甘講了, 我係有少少放鬆左警戒, 一來是朋友(信得過的)介紹, 二來有少少當今日係以前的黑膠年代 .
以前呢樣動作(用自已的唱片去調針)真係常識, 也是禮貌,
理得你是老手還是專家, 無人會做呢種瘋狂行為

真係無諗過家下的人係甘樣的"品德",
reissue, 新, 舊膠都好,
將黑膠當廁紙用係閣下的事, 但唔代表我方一定無異議. 如果是舊膠的話的我會找律師處理.

今次之後, 我打死都唔會再借, 邊過都甘話 .
真係對所謂的香港新一代的黑膠友有心淡.

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
dc903 + 20 + 20 原來家訪都要打醒精神,下次帶支紅酒算.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2017-6-4 12:05
甘講了, 我係有少少放鬆左警戒, 一來是朋友(信得過的)介紹, 二來有少少當今日係以前的黑膠年代 .
以前呢 ...

莫說黑膠{:9_422:} 雷射唱片........音響器材都是

來作客要手規舉......話之你富豪定高人{:9_439:} 有乜小動作 即時媽叉佢

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
chopinlau + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

黑膠本身就係藝術品
借畀人聽同借件藝術品畀人展覽就預左會有風險
但借人嘢嗰個應該要諗下件嘢嘅價值同儘可能原璧歸趙
除非佢呢世唔想再借到嘢
唔小心整壞左件嘢咪做返應做嘅嘢囉,呢啲嘢好基本,賠錢了到事咪賠錢囉
搞衰自己個名真係好無謂

鉑金玩家

CD, LP, DVD, BLURAY 盡量不借出門,借左出門我預左冇回頭。7成借出之物谷氣收場!

問我有冇山口百惠>>>我燒隻cdr俾佢,佢唔多開心,冇辦法啦,舊日版碟。。。花左、唔見左我會斬人架^^

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
lamwaikit007 + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

對樓主只能說句寄以無限同情。

評分

參與人數 4威望 +90 金錢 +90 收起 理由
dc903 + 20 + 20 遇人不仁。
kl122002 + 10 + 10 唉...
TKMMKT + 10 + 10 絕對認同
窮小子 + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

永不借出街

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 藍寶石勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

黑膠絕對不能借出!

黃金玩家

好多人都唔會錫住d碟,
我試過借cd比人,都花晒咁還比我。
有得還都叫好,有時一借無回頭,仲PK.
老實講,你老友都算係咁,肯買過只比你。算唔話得了。