設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 求毒 - int amp 的選擇

專業玩家

AV 新丁

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位 ching, 因為小弟套 AV 唔夠力, 所以正準備為佢升級.
考慮到小弟平時都聽下歌仔... 原先諗住加 3 or 5 ch 後級推前面或者推晒五隻. 但唔知會唔會令聽歌變差... 所以亦考慮加部 int amp 推前置. 咁樣應該會對聽歌有提升吧?

小弟現用 Pioneer BDP-51FD 解碼 => RCA => SONY AV AMP (2400ES) => MA RS8 座地喇叭

如果加 int amp, 有咩選擇? budget 係幾千蚊...
另外哩排聽完d 膽機有d 中毒, 如果夾膽機又會如何? 睇戲時會唔會有好大既夾聲問題?

先行謝過
不斷求進步的 AV + HIFI 生活... MA+SVS@SONY+Spark Audio
=> 我的初級 AV + HIFI 組合 <=

專業玩家

Ching, 如果聽歌, 2ch係最靚, 3ch/5ch只會令到音色分拆, 聽落去會好空洞~

int amp方面可以留意audiolab 8000s (新機$ 8000左右, 二手大多$4000-$4700, 灰色平d), 此機力水唔錯, detail足, 小弟幾鍾意佢隻人聲(用緊 ), by-pass表演我個人覺得絕對可以, 呢個價位剛柔並重~

膽機夾av amp我都有諗過, 但問左好多ching同hi fi sales, 大多唔太agree, 因為膽同石個gain要夾...用膽泥出movie聲...爆炸力會有不足.....理論上係可以用膽泥by pass, vol 可先tune10-12點...但之後我自己試過用泥睇戲推, 都覺得個反應慢左d (可能唔係貴野 )

希望幫到你, 如果有錯, 請其他ching加comment指教埋小弟

Streaming Source: Linn Majik DS + LAVRY DA 10
Vinyl: Acoustic Solid 110 Metal + WTB 370 Arm
AMP: OEM 88 Pre + ECI 5 MKII
SPK: Audio Physic Sitara 25

高級玩家

76新丁

76 榮譽VIP勲章

唔知師兄係唔係想玩下膽機仔?
如果想平平地玩下,我自己有一套想出售既Elekit前後級+膽CDP(made in japan),嘻嘻,好鬼hardsell添
不過都幾好聲.我都將會放係2手區試賣,bro有興趣可以睇睇
Accuphase DP700
Mcintosh C2300
Mcintosh MC402

專業玩家

AV 新丁

Ching, 如果聽歌, 2ch係最靚, 3ch/5ch只會令到音色分拆, 聽落去會好空洞~

int amp方面可以留意audiolab 8000s (新機$ 8000左右, 二手大多$4000-$4700, 灰色平d), 此機力水唔錯, detail足, 小弟幾鍾意佢隻人聲(用緊{ ...
donji 發表於 2009-12-10 17:20

多謝師兄寶貴意見. 等我從哩個方向再 study 下.
不斷求進步的 AV + HIFI 生活... MA+SVS@SONY+Spark Audio

專業玩家

AV 新丁

唔知師兄係唔係想玩下膽機仔?
如果想平平地玩下,我自己有一套想出售既Elekit前後級+膽CDP(made in japan),嘻嘻,好鬼hardsell添
不過都幾好聲.我都將會放係2手區試賣,bro有興趣可以睇睇 ...
chongun 發表於 2009-12-10 17:40

ching, 你屋企d 野好難平平地喎.... haha
CDP 我諗暫時唔諗住, 解決左 amp 先... 銀彈實在係冇乜!

我o係一位 ching 度聽過斯巴克既膽機, 夾馬仔CDP, 都幾好聽~

高級玩家

76新丁

76 榮譽VIP勲章

ching, 你屋企d 野好難平平地喎.... haha
CDP 我諗暫時唔諗住, 解決左 amp 先... 銀彈實在係冇乜!

我o係一位 ching 度聽過斯巴克既膽機, 夾馬仔CDP, 都幾好聽~ ...
Metropolis 發表於 10-12-2009 17:49

哈哈,果d係我未入魔前既物品,唔係太貴
不過想先了解你現在用緊什麼amp?

專業玩家

AV 新丁

哈哈,果d係我未入魔前既物品,唔係太貴
不過想先了解你現在用緊什麼amp?
chongun 發表於 2009-12-10 17:52

只係 sony av amp

專業玩家

斯巴克既膽機....OK AR~~~~

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

唔洗夾依家套機,分開黎玩啦,當全新玩過仲好聲架
投影:80'GV+HC4000
AMP:Onkyo 5010
BDP:himedia Q6II+Oppo 93+PS3
前中後:MK-M7 x 5
超底音:MK MX250

高級玩家

76新丁

76 榮譽VIP勲章

只係 sony av amp
Metropolis 發表於 10-12-2009 17:55

個人認為應該買int amp for 2 ch only, 聲唔駛講一定比av amp好聲
師兄可考慮買套合併膽機,你喜歡spark吧?有時間也試下sounds膽機,價錢合理