設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ml55

[頭戴式] 終於忍唔住,一套信仰,Sony

星級玩家

acml 發表於 2018-3-27 22:12
星期日在熊仔買咗條Kimber條, 煲線中。

放毒,我唔想浪費左Sony 個200 ecash

星級玩家

昨日行信鵝見到靚價,終於忍不住買了,原廠4.4都已不錯,期待煲開後的聽感,然後再換大千鳥!買咗金寶線嘅師兄覺得如何?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ml55 + 10 + 10 恭喜Ching!

查看全部評分

星級玩家

Nobunaga 大千鳥是鍍銀銅,這和原廠跟機線是不同的味道。執筆之時只run 咗十幾個鐘,未必能作準,感覺上和我的Z7和1RBT mk2很不同,低頻無咁澎湃,三頻比較平衡。

鉑金玩家

gundamkc 發表於 2018-4-2 04:32
Nobunaga 大千鳥是鍍銀銅,這和原廠跟機線無氧銅是不同的味道。執筆之時只run 咗十幾個鐘,未必能作準,感 ...

明白,多謝師兄回覆, 唔知師兄有冇試過同條 Kimber 線比較過呢?
Sony NW-WM 1Z,AK-240,Vamtam Classic Master Ltd,
Vantam OPA627Ltd, WA7 firefiles, AMP-HP-Muses02, Sennheiser HD-800, Denon AH-D7100, B&W P-5,
V-Moda M-100, Sony MDR-1A,InEar ProPhile-8,
InEar SD-4S,

鉑金玩家

其實如果咁講得唔得?我已經有Kimber線,大家師兄可唔可以比啲意見,值唔值得再入多條Nobunaga 4.4?最主要原因係佢價錢都唔係好貴,而且其實我比較喜歡銀線啲聲音,手上個M-100都係入咗一條DHC銀線,只可惜係3.5頭,MDR-1A用唔到,當時落訂單时候有叫佢做2.5平衡線,但佢仲未知道V-Moda M-100可以入平衡頭,仲回答我話佢自己都用M-100,但重來冇聽過話可以用平衡線呢樣嘢。
Sony NW-WM 1Z,AK-240,Vamtam Classic Master Ltd,
Vantam OPA627Ltd, WA7 firefiles, AMP-HP-Muses02, Sennheiser HD-800, Denon AH-D7100, B&W P-5,
V-Moda M-100, Sony MDR-1A,InEar ProPhile-8,
InEar SD-4S,

星級玩家

ml55 發表於 2018-4-3 07:00
其實如果咁講得唔得?我已經有Kimber線,大家師兄可唔可以比啲意見,值唔值得再入多條Nobunaga 4.4?最主要 ...

與其比千八銀買條金寶線,我情願買條漢聲Zen 8,起馬漢聲係單晶銅,金寶只係無氧銅,而且Sony 亦無貨。

鉑金玩家

講到咩物料嘅線幾理論化其實冇乜意思,最重要係夾唔夾同啱唔啱自己口味。

評分

ml55 + 10 + 10

查看全部評分

iBasso DX200
Fiio X7 Mark 2
Sony ZX300
64 Audio V6S
Unique Melody Martian
Fiio FH7
Sony XBA-N3BP
Sony MDR-1A
Sony MDR-M1ST
Sony WH-1000XM3

星級玩家

ml55 發表於 2018-4-3 07:00
其實如果咁講得唔得?我已經有Kimber線,大家師兄可唔可以比啲意見,值唔值得再入多條Nobunaga 4.4?最主要 ...

我覺得可以一試,橫掂你都已經有kimber。
不過我都係建議你搵師兄借線試聽一下會唔會真係夾岩自己對耳。
我自己試左Sony 條Kimber, 覺得低頻實左,好夾聽流行

評分

ml55 + 10 + 10 認同, THX師兄

查看全部評分

星級玩家

試過金寶線的師兄可否分享一下?

小弟進了一條漢聲Zen8,此線是單晶銅Litz 結構,比起Nobunaga 大千鳥,Zen8剛開始的時候人聲靠後,中高頻偏暗,低頻十分澎湃,拳拳到肉。煲到20小時後,中高頻逐漸回來了,低頻有些收,三頻逐漸平衡了,越聽越悅耳。

黑鑽玩家

but zen8 will turn green