設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Game評] Destiny 2

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

自知發表後一直就是在留意它的新聞. 我是打PC版的, 有做pre-order, 點知沒實物版!!!
又趕不切做數位版pre-order, 算了, 於是在之後入手Delux ED.
未幾在11, 12月已有超級特價 甘就做左成條大水魚

很久之前已知Destiny 初代, 只在console 上發表過. 在人家中試玩, 感覺只是一般的FPS,
今次想入手的原因是它是多人連線的PC版 (另一個原因是我的確是console 低能, 特別是手制) , 抱著 "用keyboard 玩是抱著應會玩不少" 的直覺去買,
還有就是很見promo 片中的Cayde 很搞笑.

啊, 都是當了水魚, 就水魚下去吧....

FPS仲要係MMO 的我真係好少玩. 人大了, 反應真是可以說幾級跌. 在試玩BF1 裡試過被無限次秒殺.... 於是今次, 就玩PvE+ 戰役為主.
很久以前曾說過, 我對game 的故事要求不低. Destiny 的故事背景不算高, 可以說是"確是有點過去的背景交代",
今次第2代的故事也算明顯一些, 可是卻沒什麼曲折, 起伏的地方, 略覺平坦了一些.
操作上, 我覺可能因為是第一次出在PC上, 老實說我是有多多少少地方可以改善. 比如跑, 蹲的動作在預設中是鎖鍵式進行, 即要按一次shift才會跑, 再按一次shift就不跑, 有異於按著shift會長跑直至手指移開的玩法
畫面也不錯, 事實上我是很喜歡飛過那大瀑布的一刻.
升level 的速度很快. 當第一個expansion 出了不久後, 我就已可以升到最高的lv 25...是有種空虛了少少的感概.
這個遊戲沒有難易度可調, 令有些位置很難, 有些就出乎意料地很容易.

我看到網上有不少評語說D2 有很多不足的地方, 特別是由初代玩至此代的玩家,
而就以像我這個業餘地玩玩的玩家而言, 沒錯D2 比不上Witcher 3 有超好看的畫面, 故事也不及WOW / GW2,  操作也不是BF / CS那樣的操作順暢
就D2是第一次出在PC上, 也算是不錯的. 當然我覺是還有很多可以發展的空間. 比如那個最終老大事實可以不必這麼急就被玩家敗. 既然是MMO, 故事是可以拉長一點.
外國還有 #Remove Eververse....事實我也試過PvP...有些玩家就是貨著金去買東西玩....  ...只可以說, 普通玩家真是玩得很沒癮

我不知第2個expansion 是什麼. 只是覺果第2個expansion 之後就什麼都沒了, 那麼這個MMO 就真是單簿了一點
大體而言, 是可以買來消磨一下時間, 至於此game 值得用多少錢買, 就真是可圈可點了.
還是好音樂最好.

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

宜家電腦版通常三個月後就會減價減得幾勁

1萬

白鑽玩家

老而不

阿定 發表於 2018-1-7 21:22
宜家電腦版通常三個月後就會減價減得幾勁

我覺得呢樣幾令人覺過份. 有熟識的PC game 鋪老闆都話唔知點做.
還是好音樂最好.

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

kl122002 發表於 2018-1-8 07:20
我覺得呢樣幾令人覺過份. 有熟識的PC game 鋪老闆都話唔知點做.

之前有係外國見過篇訪問,廠商的意思係,睇番以前的數據,本來會買的人,頭三個月已經會買,過了三個月,基本上一隻遊戲就會被破解或被忘記,所以會開始做特價,希望大家會貪平玩正版或吸引一班會因為特價才會入手的人比錢

一隻Game除了死忠外,眼見正常玩家好少會玩多過三個月,特別係電腦Game,一係一玩就玩幾年,一係三個月就放埋一邊,所以會減價都好合理,PC Game鋪其實都係賣條Code,就算無特價,遲早無得做都係事實,全球化下,特價的傷害唔算最大,因為匯價的關系,去其他國家買有時會更便宜,加上有時總代理自己會做直銷,呢類傷害反而更大

1萬

白鑽玩家

老而不

阿定 發表於 2018-1-8 08:16
之前有係外國見過篇訪問,廠商的意思係,睇番以前的數據,本來會買的人,頭三個月已經會買,過了三個月, ...

我都有印象讀過, 也有點印象讀過一份專欄 (不太記得是否Fobes??) 是針對不少廠方紛紛學習Steam 的價位策略.
Polygon 也說過
https://www.polygon.com/2017/5/1 ... -origin-destructive

覺如果這樣繼續下去, 似乎會最後影響遊戲開發本身. 如同現在的唱片業, 曲目賣得越平時候, 曲的內容就令人覺一點粗製濫造的感覺.
近年的PC game, 如果認真的看, 背景故事, 事情發展, 創新感等等覺比以前弱了,  唯獨畫面是在進步.
只怕最後人人等平價game, 變大家一味 cheap 落去....

舊game 平賣, 比如Witcher 3 已是數年前的東西, 我是沒反對, 即使我是以初出時入手delux edition (連公仔)
不過像是D2 這些在10月出, 11月BF , Christmas 日已大平賣的, 就有些說不過去了.
還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2018-1-8 14:10
我都有印象讀過, 也有點印象讀過一份專欄 (不太記得是否Fobes??) 是針對不少廠方紛紛學習Steam 的價位策 ...

其實GAME史話俾我地知,廠商主力客群係頭幾月就入手遊戲的玩家,後面特價只係幫補下。

就算以前無STEAM式特價,玩家都會買二手GAME,廠商反而一豪子都無得入袋。

再講,W3同D2係唔同取向遊戲,W3一個人可以慢慢享受,遲少少特價吸人買都OK。

但D2係MMO,開頭個勢唔好就要特價吸人買,維持玩家線上人數,否則少人打>難組隊>玩家無癮放棄GAME>更少人打惡性循環。

PC GAME店只係中間人(零售商),係呢製造者(廠商)可以直接接觸消費者(玩家)既年代,GAME店無得壟斷, 難做係必然。

行動組版主

鋪頭越來越難做架啦,機票都直接上網買啦,世界在變,落鋪頭買條Key, 好難吸引人買,遲早好似日本咁,落七仔都可以買Game Key,連Keep Stock都慳埋,仲死得快

1萬

白鑽玩家

老而不

以MMO而言, D2 的故事是薄左少少,  算不算開得差...我覺這視乎用家了. 我只是只畸玩過D1. 因為是console 所以都沒太多感覺. D2 對我而言是全新的, 也是OK 不差的東西.
只是太快賣得平就始終都有種 "人未認賤先犯賤的" 感概.

我覺PC game 鋪是必須的, 至少好過Steam 的地方是鋪面沒有因為我買過什麼game 只是陳列出同類的game  
steam 初用時幾好, 覺好齊好多, 反來買定左一定數量後, 就發覺除左新game 之外, 有些有D game 只有朋友見到, 而我就要search才找到.
還是好音樂最好.

行動組版主

咁好睇習慣,我地呢班老一輩,通常靠鋪頭有咩賣,見到有興趣就買,又或靠老細(吹水)推薦就買,但新一輩,上網見到有人講,睇過Trailer就會買,根本入去Steam之前已經知自己想買咩,Steam會show出來的,其實都係廣告咁,不過今時今日的廣告,會因應你使用習慣浮唔同的廣告比唔同的人,我自己買Console Game為主,Game鋪宜家都好多唔太專業,店員好多都唔知 d Game 玩咩,有咩內容,有咩特典,佢地一日八個鐘就係開工,根本無時間睇Trailer,睇資料認識隻Game,所以越來越無參考價值,不過Cosnsole Game 仲有二手市場,玩完可以賣左去,所以仲有Game鋪的必要,PC Game真係執下一間,執下又一間,加上好多老細都無打算改變,例如賣下電競用品咁,死得更快都好合理

銀級玩家

我覺得CONSOLE都同PC差不多,二手碟交易都會隨DL版普及而減少,黑膠/CD就話印製質量有分別先有二手價值。

反正店員唔夠玩家專業,又成日炒價,俾大型連鎖或網上直購取代係好正常。