設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 丁蟹

[重低音] 請教速度快有層次十仔 , 有咩推介 ?

鑽石玩家

jj3380 發表於 2018-2-10 10:21
呢位師兄講到自己好似玩得好掂咁,不如來個家訪會讓大家開下耳界,及有機會學習及見識下如何玩好xtz的效 ...

就算真係識玩,  呢種死人態度,  都唔會有人想聽!!  

鑽石玩家

csbzkl 發表於 2018-2-10 10:39
xtz只是代替你耳朵去测量数据,不能调的,你要调整低频,只能用低频管理器 ...

啊!怪不得你連0-180不同相位調較都聽不到大分別了。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
MDLP + 10 + 10 俾個Like你啦
matt88p + 10 + 10 我都學下人先, 如果有一萬分, 我一定加.

查看全部評分

星級玩家

matt88p 發表於 2018-2-10 11:00
就算真係識玩,  呢種死人態度,  都唔會有人想聽!!

这样烂的摆位曲线能量,  但係我喜歡, 耳仔接受,
完美的摆位曲线能量,但係我不喜歡, 耳仔不接受
請問如何選擇?   

这种姿态我喜欢,俾个like你。

仲有,你唔想听,有人想听,点解你一定要代表其他人?我唔知你个句“都唔会有人想听”的结论是边个耳听出来的?听力有问题就唔好用耳校低频了,更加伤耳啊

評分

參與人數 1威望 +1 金錢 +1 收起 理由
matt88p + 1 + 1 講番講去三篤屁

查看全部評分

鑽石玩家

csbzkl 發表於 2018-2-10 11:31
这样烂的摆位曲线能量,  但係我喜歡, 耳仔接受,
完美的摆位曲线能量,但係我不喜歡, 耳仔不接受
請問如 ...

師兄,  你啱,  都話你贏了,  都話咗唔再同你討論,  你插咩嘴呢??
再講落去,  呢度好多花生友㗎,  個個開心食花生,  你明唔明呀??

講埋呢句,  我真係唔再討論,  等於有啲人攞手機睇戲都好滿足, 而且大部分人都係咁,  咁你不如行出街, 逐個同佢哋講, 你呢個態度我喜歡,  我畀個like你啦!!  我包你獲得全上海認同!  

星級玩家

jj3380 發表於 2018-2-10 11:29
啊!怪不得你連0-180不同相位調較都聽不到大分別了。

原来是咁....

对于下图1,你将曲线调平,功放以最大声压点作为基准点,将sub的声压矫正,最高点会是75,比这点低的点,就会相应如图低几db,有些地方低很多,这就是为什么有些人觉得某些频段不错,但有些频段好多,打击有了但无按摩,或者极低频有了但打击欠奉。调炮,就是让各频段能够以更接近的声压输出。在线大约水平的情况下,每个频段相差声压不会太大,这样的变化,相对于原来,绝大部分频段声压都有较大提高,一定听得出明显差异。

但对于下图2,当调整好曲线后,相位变化只能带来某些频段几个db变化,讲真,我是唔系好觉得有明显差异。虽然我最后都选择了变相位。

一直在强调相位变化会带来听感变化,我都赞成,数据也讲明(数据系我给出的,都唔见反对我的有),但我想讲的是,相对于调平炮线所带来的声压变化,调相位应该放在最后微调时用。如果一开始就调相位,然后就休工,这样调,我只能说,甘样调炮简直就是过家家。

先唔好反驳我,先看看图自己思考下,如果还觉得我错,相位无敌.....还是那句,反正是你的炮,你中意点搞就点搞

星級玩家

matt88p 發表於 2018-2-10 11:41
師兄,  你啱,  都話你贏了,  都話咗唔再同你討論,  你插咩嘴呢??
再講落去,  呢度好多花生友㗎,  個個開 ...

啊?你咁讲即是承认自己要求低啦?
自己做差生没关系,但唔好阻住其他同学仔进步嘛
有点更过分,唔单系差生,又唔认,还叫别人同他一起差,讲好同学的学习方法是错的.....

这样的学生,退学罢了

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alanadc23 + 10 + 10 正到爆

查看全部評分

鑽石玩家

csbzkl 發表於 2018-2-10 12:00
啊?你咁讲即是承认自己要求低啦?
自己做差生没关系,但唔好阻住其他同学仔进步嘛
有点更过分,唔单系差 ...

得啦得啦,  你啱你啱!!!!!!  

星級玩家

matt88p 發表於 2018-2-10 12:05
得啦得啦,  你啱你啱!!!!!!

没办法,我有理有据,理论起来,我着数好多

白鑽玩家

csbzkl 發表於 2018-2-10 09:20
都唔知边来的自信同优越感,讲到底就是感觉,展示数据又唔信。建议找机会去拜访下玩好xtz和低管的人。都没 ...

呢度冇人話唔信數據
呢度我同其他師兄都有用低管
不過你張曲線圖#44
唔識嘅就like爆
識睇嘅就笑爆

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
matt88p + 10 + 10 算啦, 咪鬼嘥氣

查看全部評分

星級玩家

MDLP 發表於 2018-2-10 12:09
呢度冇人話唔信數據