設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: bellyjerry

[討論] 請教關於DVDFAB 4K UHD轉檔問題

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

chopinlau 發表於 2018-5-6 10:03
咁都無辦法了,我現時都不考慮Deuhd,因經過幾日試DVDFab發現已不需Key.txt文件就可rip到UHD碟了(她們網 ...

你話DVDFab能夠rip UHD碟,但只限無加密嘅UHD,乜唔喺全部嘅UHD碟都喺防複製嘅咩?望賜教

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Cogor 發表於 2018-5-6 16:56
你話DVDFab能夠rip UHD碟,但只限無加密嘅UHD,乜唔喺全部嘅UHD碟都喺防複製嘅咩?望賜教 ...

應該咁講,所有UHD碟一定有防複制加密,DVDFab唔想完全破解UHD,不是她們做不到,而是怕被訴訟,不想第一家被人告!
Deuhd和AnyDVD已可解密兼整張碟備份,而DVDFab有唔同嘅複制方案是另外兩款無的,咁人哋做解密佢就做編輯,但DVDFab如無解密功能於一身,就會給競爭對手搶去不少客,基於UHD friendly drives的AACS 1漏洞她們擁有這密匙才可做解密工作,所以DVDFab可能就是這樣做埋解密程序,不過穩定性還要努力啲!
(有錯還請ching們提點)

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

bellyjerry 發表於 2018-4-30 15:56
敏德兄,我買咗Buffalo 呢個,唔知算唔算friendly drive

師兄,
我跟你的情況也差不多,年初時去日本旋行,以為呢隻 Buffalo可以Rip 4K UHD 碟,大拿拿成 HK$1200,買返HK試,我用AnyDVD HD,點知唔得,原因是 Firmware (FW) 大新,但又無辨法擦回舊 FW ,而家白廢左。
後來,得到一個朋友的幫忙,買了一個Asus 的 Drive (BW-16D1HT-PRO) ,以為得,點知,FW又大新,又 Rip 唔到,本想放棄,但那位朋友真係高手,幫我搵到過舊 FW,擦回舊 FW後,用 AnyDVD HD 就可以 Rip 了,而家開心使用中,可以把一些想保留的 4K UHD 確, Rip 成Iso。

By the way,小弟小小心得 :
DVDFab ,唔可以Rip 4K UHD 碟,可以放棄。
DEUHD ,可以 Rip 4K UHD碟,但貴,要成 HK$2000 (lifetime)
Andyd HD,可以 Rip 4K UHD碟,平 大約 HK$800 (lifetime)

最後用邊個,應該心裡有數,但最重要,要有個大家所講既 (Friendly drive) ,才能 Rip 得到。

網上,可能會有高手,可以改 FW,試下搵下,應該有資料。
我自己,就改左2部Asus,萬一,一部壞左,還有第二部可以用。

評分

參與人數 5威望 +70 金錢 +70 收起 理由
pac + 20 + 20 俾個Like你啦
brucelam1010 + 10 + 10 多謝教學
chopinlau + 10 + 10 降級只要膽大心細就可以
bellyjerry + 20 + 20 正到爆
pbtour4il + 10 + 10 Helpful!

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

ivan0103 發表於 2018-5-7 10:28
師兄,
我跟你的情況也差不多,年初時去日本旋行,以為呢隻 Buffalo可以Rip 4K UHD 碟,大拿拿成 HK$1200 ...

唔該晒Ivan兄,等小弟再試試先,麻煩晒:)

鑽石玩家

ivan0103 發表於 2018-5-7 10:28
師兄,
我跟你的情況也差不多,年初時去日本旋行,以為呢隻 Buffalo可以Rip 4K UHD 碟,大拿拿成 HK$1200 ...

DVDFab唔係完全rip唔到4K碟,66GB碟是可以;100GB碟就唔得了。

我記得年頭時Fab一放隻4K碟就話不能備份有防複制保護,現在不知為何有些可以備份?!

不過以我現在試用AnyDVD係優勝好多,只試過有隻失敗(66GB碟)而要用DVDFab才成功!(不是下面的T2)

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

chopinlau 發表於 2018-5-7 11:35
DVDFab唔係完全rip唔到4K碟,66GB碟是可以;100GB碟就唔得了。

我記得年頭時Fab一放隻4K碟就話不能備份 ...

師兄,大家交留下,真好,我也同意, Any DVD 比較簡單,幾好用。

鑽石玩家

ivan0103 發表於 2018-5-7 11:46
師兄,大家交留下,真好,我也同意, Any DVD 比較簡單,幾她用。

我都想問吓ching你用AnyDVD有無一啲碟是不能備份呢?
cinavia 又如何解決?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

chopinlau 發表於 2018-5-7 11:54
我都想問吓ching你用AnyDVD有無一啲碟是不能備份呢?
cinavia 又如何解決?

Rip 4K UHD碟,比 BD 煩小小。
原因係,要等 AnyDVD ( 個 server上),有隻4K UHD 碟的 data,才能 rip 得到,好似,美版 Black Panther上週5 出左美版,但anydvd HD個綱站,還未有 data ,所以便 暫時 rip 唔到,可能要等幾日。
最保障,先去  https://www.deuhd.ru/index.html  佢個網站,看看有無張碟的資料,若有,就大多數得,若無,便要等幾日,例如 星戰 8,一出美版就有,所以,好快就 rip 到。我而家都等緊 Black Panther,可能,過多幾日,就會得。
Cinavia 方面,我用 Any DVD HD ,就未遇上過,無問題。 不過hardware 方面,我BD 用 Oppo 103D看, 4K UHD 碟,就用 A5 看,我唔知道, Hard ware 會否有影響。
可能要問其它高手,才知道。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
chopinlau + 10 + 10 簡單易明嘅報告。

查看全部評分

鑽石玩家

ivan0103 發表於 2018-5-7 13:15
原因係,要等 AnyDVD ( 個 server上),有隻4K UHD 碟的 data,才能 rip 得 ...

咁可能AnyDVD咁啱無嗰隻碟嘅資料,要搵吓係邊隻碟先知,因為有美版英版和港版各自有唔同嘅資料。

之於Cinavia係關硬件事,大路嘅播放機一定寫入Cinavia嘅軟件落去,你103D已JB而A5一定唔會比錢買呢啲倒米軟件!或者我都要JB部203先滅到靜音師太!

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

ivan0103 發表於 2018-5-7 13:15
原因係,要等 AnyDVD ( 個 server上),有隻4K UHD 碟的 data,才能 rip 得 ...

Ivan ching 我剛入手了LG bh16ns40呢個rom,原本想rip啲uhd碟,但fw應太新完全讀唔到uhd.想請教下ching下應該要點降返級呢?唔係就得物無所用咁,求指教