設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: UncleB018

[美版] Black Panther 咁快有4K碟

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

可能大家要求唔同,我交到-2度就係真實環境75分貝,聽雷神3真係出到哂嚟低頻都夠,係首歌中频較多,其他迪士尼我都用這個音量都冇問題,其實唔冼隻隻碟調,通常细聲嘅碟我教75分貝問題都可解決

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

返而我覺得雷神鎚係有心為電影發展而弱變化個動態,等大家睇復仇者3裏面的雷霆戰鎚更加强的感覺,只係個人覺得只係為電影编排張雷神鎚減弱

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

都係嗰句,可能都會係囗味問題,但當一隻碟你問10個人嘅時候其中8個人都話唔掂,得2個人話好聲,即係大部分人都唔啱口味啦,迪迪尼已經連續幾隻都係咁,出咗嗰啲短期內都應該冇得救番,唯有希望嚟緊隻”Avengers 3”正正常常,用正常音量聽到應該有嘅嘢,咁已經好好了

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

chok 發表於 2018-5-8 04:34
返而我覺得雷神鎚係有心為電影發展而弱變化個動態,等大家睇復仇者3裏面的雷霆戰鎚更加强的感覺,只係個人 ...

可能你是對的。雷神個鎚20分鐘已經被HELA打爆咗。
換言之, 整部電影的音效論點, 不該局限於對 Mjolnir, 對吧?

電影有不同的故事類型, 用家買碟的原因大致上也因為期望把類型內最有特色的元素還原。以雷神為例, Mjolnir 是靈魂;以美國隊長為例,大家追求飛盾的鏗鏘感覺;iron man呈現的是飛行的馬力;Hulk 唔洗講當然是咆哮和重擊。當Mjolnir 無料到,Hulk 咆哮無料到,用家還應該抱甚麼期望?

再者,就算抽起 Mjolnir 和 Hulk 的破壞元素, 雷神3和黑豹兩位英雄都非常反傳統地 talk more than act。(這點我絕不介意!) 但當聽對白時,兩位主角中置出聲無論行緊HDMA定 atmos都係無神無氣,好似聽繄20年前digital咁。整部戲動態唔得,靜態又唔得,大家真係好難投入觀映過程。

再從另一個視點探討,用家把電影作品視為獨立作品,還是系列作品,都是另一個決定性的因素。近日執返 Fast and Furious 第一集(2001年)出來睇,跑車引擎聲係好大,但所有 details 和埋身的感覺欠奉,開大聲會吵耳。第二集(2003年)已經好得多了,所有金屬碰撞、車軚磨擦、音樂和人聲都剛剛好,有聲、有力、有質。第三、四…五六七八集都有保證。換言之, 大家除了睇電影故事角色的成長外, 對現實音響技術的發展也抱對當期望。周末晚上, 還在重溫雷神1打Destroyer的霸氣, 和雷神2內黑洞手榴彈的氣場感。昨天晚上, 雷神3 opening條鐵鍊變咗膠鍊, 睇咗20分鐘熄機了。我唔理你低電平定高電流製作, 感覺就是比十年前的 production 還要差。

Marvel Series未賣俾迪士尼前(2008-2017), 基本上95%的作品的音效和畫質都有保證。(以美版為參考基礎) 例外的,只有 age of ultron,音效係全球所有版本都炒晒, 係日版叫做無咁衰。Disney 2018始推出的產品, 雷神、黑豹 (還有其他系列如 Star Wars The Last Jedi), 音效製作都強差人意。大眾的共識, 已經不是個別產品的問題, 而是一個品牌的墮落了。我介意的, 不是 Disney, 而是 Marvel Disney。

儘管小弟和師兄的立場不同, 還是很高興跟閣下討論。

評分

參與人數 4威望 +50 金錢 +50 收起 理由
diyman + 10 + 10 有理
alanadc23 + 10 + 10 聽見心傷
chopinlau + 10 + 10 同感
bellyjerry + 20 + 20 正到爆

查看全部評分

NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

jc2ssych 發表於 2018-5-8 08:53
可能你是對的。雷神個鎚20分鐘已經被HELA打爆咗。
換言之, 整部電影的音效論點, 不該局限於對 Mjolnir,  ...

我係戲院睇Marvel Disney啲戲音效好爆得的,就係出碟時差到不得了,是否有意出啲差嘅音效,等第時再出過勁啲呢?

黑鑽玩家

而家迪迪尼一家獨大,難聽d講出咩大把人買,一定賺到盡,好似SW8咁爛聲又冇中字都個個搶住買...

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

alanadc23 發表於 2018-5-7 15:54
中頻上 雷神3 冇咩大問題

去到一d 應該有最低果浸或 最高音位 就冇晒

但我屋企雷神同俠醫對戰個場D低頻真係大地震變形俠醫一鎚鎚打落雷神到地下都震哂,對打D低頻仲好有氣世,開場鐵鍊我都聽到係金屬聲,何能係我唔識聽啦!

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

黑豹4K畫ㄧ定好過雷3,而且相當唔錯。声唔算震撼但都可以收貨。

白鑽玩家

好漫威電影漫畫者,除了黑豹,家中也可能已經有之前16隻,我自己再後追連德國版鋼鐵俠1-3和美國版hulk4k,想我最抱怨的反而是當其他電影公司大片已經有4K碟出緊,迪士尼的奇異博士和英雄內戰,收現在4K價錢比2K碟。但又冇其他替代品, fans還是要買入。迪士尼由銀河守護隊長2,蜘蛛俠home, 雷神3,黑豹終於出到4k版美國版仲有埋中字幕,HDR畫面起碼有保證, 黑豹畫質算收哂貨,雖然聲音無5粒星完美也未致於完全不接受到。但比起我買2k版時始終心理好D。老實說,家中70隻4K也不會隻隻聲畫俱佳。我自己覺得以fans角度ok喇。如果聲不完美唔通復仇3唔買咩,反而希望復3學正聯咁比到imax版(復3全imax拍攝)