設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 牛丸河

[入耳式] Sony 客製耳機 Justear 終可望到港啦

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

YatYinHo@G 發表於 2018-8-28 19:32
話說師兄試Justear Club Sound 用左啲咩器材同歌去試?

金磚,歌就冇記下隨意去試

銀級玩家

ngong 發表於 2018-8-28 19:47
金磚,歌就冇記下隨意去試

我用黑磚都已經好正金磚聲音應該更動聽.

專業玩家

msuet 發表於 2018-8-28 18:43
我一早做左耳印啦。我都有諗過好似你咁做,但無做到。。原來係唔得。哈。
唔緊要啦,因為試demo時我真係 ...

師兄你一早做定耳印
咁你都還好,起碼你鐘意club嘅聲多啲!
我心理上就接受唔到,到時隻耳機我會當垃圾擺埋一二邊
原本仲諗住買IER-Z1R,而家我會用呢筆錢轉會買另一隻cm算了

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

DouglasChan@FB 發表於 2018-8-28 22:34
我用黑磚都已經好正金磚聲音應該更動聽.

我試club 比較長⋯⋯主要原因歌源似乎比較啱聽又有活力而且其他部分又覺得沒太明顯失望⋯⋯唔!其實當初係衝monitor同listening 去試。第一試monitor唔係心目中果種聲,嘩好清,淸到我音源瑕疵出哂來感覺就不好了,然後試listening 唔跟聽開口味差不多先注意到我原本目標係listening ,咁照例就試埋club ,一試之後反而覺得有D預料之外既討好,而佢比較試得耐,加上可以聽下唔同取向既聲就決定club 了。反正試咁耐自己都唔討厭佢相信都係可以的。

專業玩家

ngong 發表於 2018-8-28 23:21
我試club 比較長⋯⋯主要原因歌源似乎比較啱聽又有活力而且其他部分又覺得沒太明顯失望⋯⋯唔!其實當初 ...

其實我三款試左一次就決定左。(有D衝動)其實試完三隻我係好覺得我係想要club,只係後黎上網睇得多評論先開始猶豫自己有無選錯啫。但諗諗下都係信自己隻耳。希望快D可以收到。

專業玩家

ngong 發表於 2018-8-28 23:21
我試club 比較長⋯⋯主要原因歌源似乎比較啱聽又有活力而且其他部分又覺得沒太明顯失望⋯⋯唔!其實當初 ...

師兄我用黑磚試,當時試club同listening覺得兩隻都好,心大心細之下訂咗club,但係返到屋企又覺得listening好似啱我多啲,死唔斷氣咁再去試多次都係鐘意listening多啲
人生第一隻cm咁就失敗咗

專業玩家

CaeserTam@FB 發表於 2018-8-29 00:24
師兄我用黑磚試,當時試club同listening覺得兩隻都好,心大心細之下訂咗club,但係返到屋企又覺得listeni ...

咁ching約左做耳模未

專業玩家

msuet 發表於 2018-8-29 00:26
咁ching約左做耳模未

約咗下星期一去做

星級玩家

CaeserTam@FB 發表於 2018-8-29 00:24
師兄我用黑磚試,當時試club同listening覺得兩隻都好,心大心細之下訂咗club,但係返到屋企又覺得listeni ...

話說我當初係想試Listening 先,但拎錯左Club sound試左幾分鐘歐美pop, 又真係幾過癮。
但當我轉去聽返宇多田光,西野加奈,同泰妍依類型女聲比較出架日韓pop, 人聲好後。完全唔係想要個種感覺。
之後轉返Listening , 歐美pop 個種音場明顯少左,但係各方面都好平衡。再轉返日韓pop 部份,人聲無問題,去返正常距離;之後我再轉戰listening , 人聲比較突出,音場充分。所以我係Monitor 同 Listening 考慮左好耐。
但我就只係用左ZX300 ,同手機加Mojo去試

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

Caeser,

恭喜你人生第一對cm, 唔好用負面角度去睇呢件事,你想下club同listening兩隻你都喜歡嘅, 唔係嘅話你當時都唔會心大心細啦,  你現在覺得listening好聽過club,咁listening係邊一方面優勝過club呢? 你有冇試過去其他shop去比較過這兩對耳機呢 ? 因為我試過唔同shop嘅demo都有唔同嘅聲音, 有冇試過換唔同嘅耳膠,因為唔同嘅耳膠對聲音都幾大分別, cm通常會比universal 多啲detail 同清啲。如果是這方面的問題就不用太擔心。

從另一個角度睇,如果呢隻唔係cm係universal,你買咗一隻 club嘅sound嘅universal,幾日後你改變主意想換一隻listening 生嘅耳機咁,你覺得係唔係一個合理嘅要求呢? 而且sony喺你落order嘅時候再三 提醒你落咗order之後係唔可以改第二隻嘅, 並且要填一份問卷去確認你選擇邊一個聲音 嘅order,cm 同 universal都係會唔同聲嘅,所以 當cm到咗之後可能會有驚喜呢。 開心地等待你第一隻cm吧 。

評分

參與人數 4威望 +35 金錢 +35 收起 理由
ngong + 10 + 10
DouglasChan@FB + 10 + 10 俾個Like你啦
msuet + 5 + 5
YatYinHo@G + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分